Karate-czym skutecznie uzupełnić?
Napisano Ponad rok temu
jak już wcześniej napisałem,śledze forum od dłuższego czasu, ale takiego tematu nie znalazłem.
Chciałbym zapisać się na druga sztukę walki,ćwiczę karate tradycyjne 6 czy 7 lat.
Bardzo to lubie ale zdaję sobie sprawę z tego,że im wiecej rodzajów walki ćwiczysz tym lepiej się rozwijasz.
Jestem z ZG,i zastanawiam się,na co się zapisać aby skutecznie uzupełnić karate?
coś co mogę oczywiście trenować w zielonej górze.
Zależy mi przede wszystkim na praktycznym zastosowaniu technik,nauce chwytów,,duszeń itp.przy okazji chetnie nauczyłbym się czegoś z dziedziny martial arts,ale to tylko przy okazji:)
liczę na pomoc,i pozdrawiam !
Napisano Ponad rok temu
Miales na mysli MMA??
Chyba slabo sledzisz to forum... bylo pelno takich tematow.
Poza tym, skoro wiesz czym chcesz uzupelnic, to w czym problem??
Google:
Judo/jj/bjj + zielona gora...
:roll: :roll: :roll:
EDIT:
Nie zauwazylem, ze jestes dzieciakiem :wink:
A wiec polecam Judo, JJ lub BJJ...
A sekcje znajdziesz w Googlach wg. powyzej wskazanej metody.
Pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Niczym nie musisz uzupełniać. W karate są techniki chwytane i obalenia, warto by było dodatkowo liznąć parteru.
Dość odważna teoria...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niczym nie musisz uzupełniać. W karate są techniki chwytane i obalenia, warto by było dodatkowo liznąć parteru.
Dość odważna teoria...
Chyba Geoff Thompson kiedyś powiedział, że kiedy ćwiczył shotokan i zaczął ćwiczyć judo, to zorientował się, że zasadniczo całe judo w shotokanie jest... tylko co z tego, skoro się tego w ogóle nie ćwiczy (w jakichś 90% klubów)? :wink:
W karate są techniki obaleń i parteru? Chyba że ty Kuro ćwiczysz Shidokan to faktycznie jest to system posiadający metody rzutów , obaleń i walki w parterze.
Jak wyżej - obaleń i rzutów jest od groma, ale nie ćwiczy się tego. Wystarczy zerknąć na kata.
Napisano Ponad rok temu
Rozmawiałem z nim troche o sztukach walki i mocno sie zdziwił że u nas na Karate nie ma raczej chwytów. Zdziwiony spytał po co nam w takim razie gi?
U nich ponoc duzy nacisk kladą na akrobatyke, obalenia, punkty witalne i samoobrone na treningach w ramach tradycyjnych Karate.
Napisano Ponad rok temu
W karate są techniki obaleń i parteru? Chyba że ty Kuro ćwiczysz Shidokan to faktycznie jest to system posiadający metody rzutów , obaleń i walki w parterze. Wystarczy popatrzeć na fotki z Shido Ligi. Kyokushin Budokai w Polsce też próbuje wejść w formułe MMA pod nazwą All Round chociaż narazie co do umiejętności grapplerskich to zdecydowanie odstają od zawodników Shidokan , Sei Budokai. Trening kompleksowy chwytów jest obecny w Kudo no ale to już nie styl Karate. Jeśli chodzi o poziom rzutów i obaleń i ich metodyke szkolenią w Shorinryu Karate pozostawiam bez komentarza......
Słusznie, że pozostawiasz bez komentarza, bo nie widzę w tym temacie nic nt Shorin Ryu, więc cóż mógłbyś komentować. Natomiast skoro już poruszyłeś temat, dobrze by było, abyś go pociągnął, bo twoja końcowa wypowiedź końcowa jest niejasna.
Jeśli ktoś trenuje w sekcji o nazwie karate, a nie ćwiczy żadnych elementów służących do obalania, powinien pójść do senseia, i poważnie zapytać, gdzie to jest, albo kiedy będzie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W karate są techniki obaleń i parteru? Chyba że ty Kuro ćwiczysz Shidokan to faktycznie jest to system posiadający metody rzutów , obaleń i walki w parterze.
A kto powiedział, że rzutów, dźwigni, podcięć czy obaleń w karate nie ma? 8O To coś nowego :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powodzenia w poszukiwaniach! :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mówienie że Karate jest jedno jest bzdurą. Wystarczy spojrzeć na repertuar technik i ich wykonanie.
Akurat w tej sentencji Funkoshiemu napewno nie chodziło o repertuar technik. Patrząc od strony techniki to nie ma dwóch takich samych sztuk walki bo każdy dobry adept, zawodnik, fighter ma unikalny styl.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo dobrze, że te wszystkie style czy szkoły czy co to jest odchodzą od nazwy Karate. Bardzo mnie to cieszy.
Wracając zaś do początkowego pytania autora wątku - opanuj najpierw dobrze Karate, co zajmie ci lata, a dopiero potem myśl o dodawaniu czegokolwiek. Mieszając, nie będąc dobrym w jednym, nie będziesz na pewno dobry w wielu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A, i nikt mi kitu nie wciskał dłużej niż parę minut. Jak tylko widziałem, że coś jest nie tak, to sobie dawałem spokój. Najwięcej kitu - kick boxing, Choy Lee Fut (kosmos po prostu, jak ludzi w wała robią...), krav maga. Jeśli pijesz do do Shorin, to nikt mi nie wciskał kitu.
Co do wysiłku, to oczywiście, tam gdzie piszesz, na pewno jest go dużo. Podobnie na wioślarstwie, kolarstwie, gimnastyce artystycznej.
Ja jednak wybrałem karate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sędzia karate (video)
- Ponad rok temu
-
Stopnie w sztukach walki
- Ponad rok temu
-
Sprzęt sportowy
- Ponad rok temu
-
I Mistrzostwa Polski - JKA w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Problem, fale mózgowe, padaczka pourazowa.
- Ponad rok temu
-
rabat od grin hila?
- Ponad rok temu
-
Pytanie semi?
- Ponad rok temu
-
zbijanie wagi do zawodów
- Ponad rok temu
-
Puchar Polski Strefy Zachodniej Oyama Karate