Witam:)
jak już wcześniej napisałem,śledze forum od dłuższego czasu, ale takiego tematu nie znalazłem.
Chciałbym zapisać się na druga sztukę walki,ćwiczę karate tradycyjne 6 czy 7 lat.
Bardzo to lubie ale zdaję sobie sprawę z tego,że im wiecej rodzajów walki ćwiczysz tym lepiej się rozwijasz.
Jestem z ZG,i zastanawiam się,na co się zapisać aby skutecznie uzupełnić karate?
coś co mogę oczywiście trenować w zielonej górze.
Zależy mi przede wszystkim na praktycznym zastosowaniu technik,nauce chwytów,,duszeń itp.przy okazji chetnie nauczyłbym się czegoś z dziedziny martial arts,ale to tylko przy okazji:)
liczę na pomoc,i pozdrawiam !
Proponuje uzupelnic karate tradycyjne, karate kontaktowym. W Gimnazjum nr 5 na ul. Piastowskiej 9 masz sekcje OYAMA Karate. Sekcja prowadzona jest przez swietnego sensei Andrzeja Tomialowicza. Zreszta, cwiczysz dlugo, wiec musisz wiedziec, ze opis na forum nie zastapi na treningu, zachecam wiec do znalezienia wolnego popoludnia i zobaczenia jak wygladaja nasze trening. W srody i piateki zajecia zaczynaja sie od 17,30... najpierw grupa poczatkujaca, potem zaawansowani.
Chcialbym zaznaczyc, ze zapisujac sie do tej sekcji, placac jedna skladke mozesz cwiczyc rowniez cwiczyc w zielonogorskiej sekcji BJJ.
Szczerze wątpię,żeby Rosjanie zrezygnowali z Kyokushin Budokai i przeszli np. do Seibudokai.A dlaczego?Bo kyokushin to kyokushin!!!Ani Oyama karate ani Ashihara nie dorównują kyokushin,chociaż zostały stworzone by były jeszcze lepsze...Tak samo jest i będzie z budokai!!!(wiem,że miałem się nie wykłócać,ale musiałem ot napisać )
Spokojnie panowie karate jest jedno . Sam Twoj (moj poniekad rowniez) mistrz, w mlodym wieku odiwedzal rozne DOJO aby nauczyc sie jak najwiecej i przejac co lepsze w mozliwie duzej ilosci styli. Nie ma czegos takiego jak lepsze czy gorsze karate. Jeden styl ma wiekszy nacisk polozony na walke sportowa, drugi na technike itp itd. Lepszy jeden od drugiego moze byc karateka, a nie styl, bo to nie styl walczy, tylko czlowiek.
Pomijam oczywiscie fakt istnienia wielu chorych ogranizacji, zalozonych przez rownie mocno chorych ludzi typu pseudo karate Tsunami itp .