Substytut...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja bym zmieszal ta kasze/ryz z tunczykiem w wodzie itp, no ale tam tez jest troche soli chyba
Napisano Ponad rok temu
np. kasza bez soli jest niezjadliwa. A wiadomo że sól zatrzymuje wode w organiźmie.... macie jakies propzycje?
da się zastapić ziołowymi przyprawami
Napisano Ponad rok temu
Możesz ewentualnie jeść ryż bez niczego prosto z torebki . Smakuje gorzej ale dla chcącego ...
Napisano Ponad rok temu
ee... nie? Zadne wegety,warzywka etc. Jest tam wiecej soli niż zdołacie sobie wyobraźić ;-) To raz a dwa glutaminian sodu (bodajze nie chce mi sie iść sprawdzać) wzmaga to dodatkowo apetyt.Wegeta ??
Napisano Ponad rok temu
tuńczyk to na osobny posiłek jem. chodzi mi jednynie o walory smakowe - kasze musze pocisnąc, a tak to zawsze w osolonej wodzie gotowałem teraz nie moge.kasza z sola? bede musial sprobowac...
Ja bym zmieszal ta kasze/ryz z tunczykiem w wodzie itp, no ale tam tez jest troche soli chyba
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
IMO w największej liczbie przypadków i ogólnie najlepiej sprawdza się suszony czosnek (taki gotowy oczywiście, przyprawa w proszku).
Napisano Ponad rok temu
mam coś czym można zastąpić sól , nie tylko jest słone ale tez bardzo zdrowe, zawiera dużo witamin, minerałów, i bardzo dużą ilość białka. Japończycy to podobno jedzą dwa razy dziennie, bo ogólnie poprawia odporność organizmu. Soli się tym ryz, kasze i inne, dodaje do zup, sosów itp. Nazywa sie miso-zrobione jest z specjalnie fermentowanych nasion soi. Mozna kupić w sklepach ze zdrowa żywnością a jak ktoś chce to mam parę słoików do sprzedania, wrzucę na bazar wieczorem.
Napisano Ponad rok temu
:wink:Pasta miso w Japonii to obok sosu sojowego shoyu najczęściej używany dodatek do przyprawiania wszelkich potraw. Od wieków robiono ją w gospodarstwach domowych i używano – ze względu na du żą zawartość soli – nie tylko do przyprawiania potraw, ale również do konserwowania żywności, np. ryb.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wegeta ??
Możesz ewentualnie jeść ryż bez niczego prosto z torebki . Smakuje gorzej ale dla chcącego ...
ryż surowy prosto z torebki ? 8O jadł ktoś ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no wiec zeby poczuc ten slony smak i tak musisz wrzucic tego duzo :wink: poza tym czy ugotowany i zmielony ryz z soja posypany sola to jakas bomba bialka i witamin? no nie wiem :wink: z tego co mozna wyczytac jest to po prostu dodatek do niektorych potraw.ale masz tam w cholerę białka i witamin i w efekcie solenie tym jest 10 x zdrowsze niż używanie zwykłej soli (zawiera sól morską) i proporcjonalnie tej soli jest tam relatywnie mało w porównaniu do innych składników.
Napisano Ponad rok temu
A ktoś kto nie chce jeść czegoś złożonego w 80% z konserwantów jest dziwny i podejrzany.
zdrowa żywność nie jest wcale ani droga strasznie ani jakaś dziwna trzeba sie tylko przyzwyczaić że to jest normalne.
To miso ma oprócz słonego smaku bardzo ważne właściwości zdrowotne (m.in poprawia odporność) i dlatego jest bez porównania lepsze niż zwykła sól.
Napisano Ponad rok temu
tak po wcześniejszym ugotowaniu, rozrywasz torebeczkę i jesz
aha i wszystko jasne a ja się dziwiłem czemu on był taki twardy jak jadłem
a swoją drogą dla mnie soli mogłoby nie być w ogóle nie używam do niczego ( no oprócz wiadomo tej w produktach kupionych itp. )
Napisano Ponad rok temu
- Primo: miso zawiera sól, więc to tak jakby zastępować sól solanką.
- Secundo: miso ma zupełnie inny smak niż sól, więc to tak jakby zastępować sól pieprzem.
Soli nie trzeba niczym zastępować. Jeśli sól komuś szkodzi, to przestaje solić.
Soli i tak w normalnej diecie jest szkodliwie dużo.
Poza tym są na rynku substancje o słonym smaku, równie szkodliwe, sprzedawane w sklepach ze "zdrową" żywnością, a nie będące chlorkiem sodu. Inne sole sodu i sole potasu też mają smak słony. Jeśli ktoś jest uzależniony od chlorku sodu i ma ochotę zastąpić ją inną trucizną, ma wybór.
Napisano Ponad rok temu
dla tego nie widzę potrzeby żeby zastępować ja inna trucizną, jak można zamiast niej jeść miso, które jest słone i przy okazji zdroweJeśli sól komuś szkodzi, to przestaje solić.
... Jeśli ktoś jest uzależniony od chlorku sodu i ma ochotę zastąpić ją inną trucizną, ma wybór.
Napisano Ponad rok temu
dla tego nie widzę potrzeby żeby zastępować ja inna trucizną, jak można zamiast niej jeść miso, które jest słone i przy okazji zdrowe
To stosując tą samą logikę posól sobie normalnie i dorzuć warzyw, też będzie zdrowsze :roll:
jest słone
...bo zawiera sól?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ból nadgarstka
- Ponad rok temu
-
Kreatynka
- Ponad rok temu
-
Weider a pompeczki
- Ponad rok temu
-
Moje wakacyjne treningi :)
- Ponad rok temu
-
Rozciaganie
- Ponad rok temu
-
Złamanie bokserskie
- Ponad rok temu
-
HERBALIFE ?
- Ponad rok temu
-
Trening siłowy bez sprzętu - Olivier Lafay
- Ponad rok temu
-
Ile kalorii spalę podczas treningu
- Ponad rok temu
-
Trening na mase w 2 miesiace
- Ponad rok temu