a jak u ciebie z efektami?
Akcja: Błyśnij bicepsem na plaży. ;)
Napisano Ponad rok temu
a jak u ciebie z efektami?
Napisano Ponad rok temu
Co do efektów to cytując mój inny post:
195cm
97kg z rana.
Bf: ~11-12%
Wyciskanie: 135kg
Przysiad: 180kg
Martwy: 160kg
Dane aktualne, jestem na redukcji.
W przysiadzie pójdzie więcej, dziś poszło 150x10 na suwnicy.
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Masz niewielką masę w stosunku do swojego wzrostu (choć jak na warunki tego forum wymiatasz (
Napisano Ponad rok temu
Suwnica... Tak, na zwykłym przysiadzie pewnie poza 130 kg nawet nie wyjdziesz. Chcesz być silny? Suwnica do kąta, jako drugi plan.
Masz niewielką masę w stosunku do swojego wzrostu (choć jak na warunki tego forum wymiatasz () . W BF nie za bardzo wierzę :wink: (czyżby z wagi elektronicznej?) Wynik w MC niewielki, o przysiadzie już pisałem, wyciskanie leżąc ładnie
Na zwykłej sztandze jakieś pół roku temu 150 poszło. A wtedy dużo mniej nogi ćwiczyłem. W tej chwili nie mam stojaków do przysiadów, a suwnica to suwnica smitha (czyli sztanga na prowadnicach rurowych), a nie zwykła do wypychania.
Bf sprawdzany na mybodycomp i metoda "fałdowa".
Masy nie chce większej, już gdzieś pisałem. Przy moim wzroście z dużą masą wyglądał bym groteskowo. Rzeźba i siła to moje priorytety teraz.
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Co do groteskowego wyglądania przy dużej masie to śmiem wątpić - ale co kto lubi. Popatrz na strongmenów - większość z nich ma powyżej 1.8 m wzrostu.
Napisano Ponad rok temu
A smith'a to jeszcze nie najgorzej
![]()
Co do groteskowego wyglądania przy dużej masie to śmiem wątpić - ale co kto lubi. Popatrz na strongmenów - większość z nich ma powyżej 1.8 m wzrostu.
I wyglądają jak postacie z komiksu albo jak grubasy
Po prostu mój cel jest bliżej "sylwetki fitness" niż "sylwetki kulturystycznej".
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Wtorek:
Plecy (grzbiet):
1.Martwy ciąg-4serie(12 powt.)- prostowniki grzbietu, mięsnie najszersze grzbietu, pośladkowe, dwugłowe ud
2. PODCIĄGANIE SZTANGIELKI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE)-4serie(12 powt.)- mięśnie najszersze grzbietu, obłe mniejsze, obłe większe, mięśnie równoległoboczne
3. Podciąganie(wiosłowanie)sztangi w podporze(na ławce)- 4serie(12 powt.)- mięśnie najszersze grzbietu, obłe mniejsze, obłe większe
4. WZNOSY BARKÓW ”SZRUGSY”-4serie(12 powt.)- mięsnie dźwigacze łopatki, mięsnie czworoboczne grzbietu(tzw. kapturowe)-szczególnie ich górna część, mięsnie równoległoboczne
Łydki:
WSPIECIA NA PALCE W STANIU-12serie x 7 powt- obie głowy mięsni brzuchatych łydek, mięśnie płaszczkowate i strzałkowe długie
ODWROTNE WSPIĘCIA W STANIU-10serie x 9 powt- mięśnie piszczelowe
Ramiona:
1. PROSTOWNIE RAMIENIA ZE SZTANGIELKĄ W OPADZIE TUŁOWIA -9 serie x 6 powt
2.WYCISKANIE „FRANCUSKIE”SZTANGI W SIADZIE-10 serie x 8 powt- głowy boczne i przyśrodkowe mięśni trójgłowych ramion
3.WYCISKANIE „FRANCUSKIE” SZTANGI W LEŻENIU-9 serie x 12 powt.- wszystkie głowy mięsni trójgłowych ramion, ze szczególnym zaangażowaniem głowy przyśrodkowej
Czwartek:
Klatka Piersiowa:
1. WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ -15 serie x 10 powt- cała grupa mięśni klatki piersiowej, mięśnie trójgłowe ramion, przednie aktony mięśni naramiennych
3. WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE SKOŚNEJ-GŁOWĄ W GÓRĘ -13serie x 10 powt- cała grupa mięsni klatki piersiowej z podkreśleniem jej górnej części, mięśnie trójgłowe ramion, przednie aktony mięśni naramiennych
3. ROZPIĘTKI ZE SZTANGIELKAMI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ -12 serie x 12 powt- mięsień piersiowy większy(jego wewnętrzna i zewnętrzna część),mięsień kruczoramienny, przednie aktony mięśni naramiennych, piersiowy mniejszy, zębaty przedni
Biceps:
1. UGINANIE RAMION ZE SZTANGA NACHWYTEM NA „MODLITEWNIKU”-11 serie x 7 powt.- mięsnie ramienno promieniowe(umieszczone na wierzchu przedramion), mięśnie dwugłowe ramion, mięśnie przedramion
2. UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM (w następnym cylku nachwyt) W SIADZIE- 12 serie x 6 powt.- grupa mięsni przedramion-zginaczy nadgarstków
3. UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM-10 serie x 8 powt.- mięśnie dwugłowe ramion(obie głowy- zależność szerokości uchwytu i zaangażowania poszczególnych głów podana poniżej), mięśnie przedramion
4.UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ NA „MODLITEWNIKU” 9 serii x 9powt. - mięsnie dwugłowe ramion, mięśnie ramienne, mięśnie ramienno promieniowe
Sobota:
Uda:
1.Nożyce, czyli wykrok w tył i powrót -10serie x 8 powt. -przywodziciele krótkie i wielkie, w mniejszym stopniu głowy boczne, poś#286acanie i przyśrodkowe mięsni czworogłowych ud
2. UGINANIE NÓG W LEŻENIU na brzuchu -11 serie x 7 powt. -mięśnie dwugłowe ud, mięśnie półścięgniste, mięśnie smukłe i mięśnie krawieckie.
3. PRZYSIADY ZE SZTANGĄ NA BARKACH -9serie x10 powt.- pracują przede wszystkim głowy boczne, poś#286acanie i przyśrodkowe mięsni czworogłowych ud
Mięśnie Naramienne:
1. Unoszenie ramion w przód ze sztangą -12 serie x 6 powt- przednie i boczne aktony mięśni naramiennych
2. Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia - 10 serie x 8 powt.- wszystkie aktony mięśni naramiennych, mięsień czworoboczny grzbietu (tzw. kapturowy)
3. Wyciskanie sztangi zza głowy- 9 serie x 11 powt.- przednie i boczne aktony mięśni naramiennych,mięśnie trojgłowe ramion
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Plan układałem według wskazówek z forum i atlasu ćwiczeń które mam nadzieje dobrze zastosowałem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rob ten:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
oj dziala, dziala. ja lubie przeplatac z odwrocona wersja; kladziesz sie na plecach, podnosisz nogi o 30 stopni, plecy o jakies 45 i trzymasz.
30s plank, 30s revers, 30s odpoczynek x3
Novo masz zdjecie/linka moze bo ja nie umie sobie tego co napisales wyobrazic :?
Napisano Ponad rok temu

tylko im nogi i korpus nizej nad ziemia, tym trudniej.
jak dawno ja juz tego nie robilem, heh
Napisano Ponad rok temu
A
Klatka piersiowa:
WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ -3serie - cała grupa mięsni klatki piersiowej z podkreśleniem jej górnej części, mięśnie trójgłowe ramion, przednie aktony mięśni naramiennych
Barki:
- Unoszenie ramion w przód ze sztangą -2 serie - przednie i boczne aktony mięśni naramiennych
Tricepsy:
- WYCISKANIE „FRANCUSKIE”SZTANGI W SIADZIE-2 serie- głowy boczne i przyśrodkowe mięśni trójgłowych ramion
Plecy:
- .Martwy ciąg- 2 serie - prostowniki grzbietu, mięsnie najszersze grzbietu, pośladkowe, dwugłowe ud
- WZNOSY BARKÓW ”SZRUGSY”- 2 serie - mięsnie dźwigacze łopatki, mięsnie czworoboczne grzbietu(tzw. kapturowe)-szczególnie ich górna część, mięsnie równoległoboczne
Nogi:
- Nożyce, czyli wykrok w tył i powrót -2 serie -przywodziciele krótkie i wielkie, w mniejszym stopniu głowy boczne, poś#286acanie i przyśrodkowe mięsni czworogłowych ud
- WSPIECIA NA PALCE W STANIU-2 serie- obie głowy mięsni brzuchatych łydek, mięśnie płaszczkowate i strzałkowe długie
Bicepsy:
- UGINANIE RAMION ZE SZTANGA NACHWYTEM NA „MODLITEWNIKU”-2 serie - mięsnie ramienno promieniowe(umieszczone na wierzchu przedramion), mięśnie dwugłowe ramion, mięśnie przedramion
B
Klatka piersiowa:
- . ROZPIĘTKI ZE SZTANGIELKAMI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ -3 serie - mięsień piersiowy większy(jego wewnętrzna i zewnętrzna część),mięsień kruczoramienny, przednie aktony mięśni naramiennych, piersiowy mniejszy, zębaty przedni
Barki:
- Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia - 2 serie - wszystkie aktony mięśni naramiennych, mięsień czworoboczny grzbietu (tzw. kapturowy)
Tricepsy:
- PROSTOWNIE RAMIENIA ZE SZTANGIELKĄ W OPADZIE TUŁOWIA -2 serie- głowy przyśrodkowe i długie mięśni trójgłowych ramion
Plecy:
- PRZNOSZENIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ- 2 serie- dolne partie mięśni najszerszych grzbietu, mięśnie zębate przednie, mięśnie piersiowe
- Podciąganie(wiosłowanie)sztangi w podporze(na ławce)- 2 serie- mięśnie najszersze grzbietu, obłe mniejsze, obłe większe
Nogi:
- UGINANIE NÓG W LEŻENIU na brzuchu -2 serie -mięśnie dwugłowe ud, mięśnie półścięgniste, mięśnie smukłe i mięśnie krawieckie
- PRZYSIADY ZE SZTANGĄ NA BARKACH -2 serie - pracują przede wszystkim głowy boczne, poś#286acanie i przyśrodkowe mięsni czworogłowych ud
Bicepsy:
- UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ PODCHWYTEM NA „MODLITEWNIKU” 2 serii- mięsnie dwugłowe ramion, mięśnie ramienne, mięśnie ramienno promieniowe
Trzy razy w tygodniu:
Tygodnie parzyste:
I sesja- A -15 powt
II sesja- B- 10 powt
III sesja- A- 5 powt
Tygodnie nieparzyste:
I sesja- B -15 powt
II sesja- A -10 powt
III sesja- B -5 powt
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla jasności podam metodę jak i krótką informację z której korzystałem może komuś się przyda.
Istnienie metody FBW 15-10-5:
Jest to metoda, która ma na celu wykorzystanie 3 zakresów ilości powtórzeń. Zaskakuje ona mięśnie, co chwile nowymi bodźcami w postaci zmiany ilości powtórzeń. Jak ją wykorzystać? Jeżeli nasz cykl na FBW trwa 6 tygodni to można powtórzenia podzielić tak:
1-2 tydzień 15 powtórzeń
3-4 tydzień 10 powtórzeń
5-6 tydzień 5 powtórzeń
Jeśli ćwiczymy 3 razy tygodniowo to można tez podzielić:
I sesja treningowa w tygodniu- 15 powtórzeń
II sesja treningowa w tygodniu- 10 powtórzeń
III sesja treningowa w tygodniu- 5 powtórzeń
Chciałem się upewnić, kiedy zrobię maksa na wszystkich ćwiczeniach, należy zrobić sobie przerwę ~10 dni, czy tak?
Napisano Ponad rok temu
aha, i nie wklejaj wszystkiego z atlasu, mniej wiecej wiemy jakie grupy jakie cwiczenie robi, a wyrazniej bedzie sie bez tego czytac.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trening-A
Klatka piersiowa:
WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE SKOŚNEJ -3 serie
Barki:
- Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 2 serie
Tricepsy:
- WYCISKANIE "FRANCUSKIE" SZTANGI W LEŻENIU-2 serie
Plecy:
-Martwy ciąg- 2 serie
- WZNOSY BARKÓW "SZRUGSY"- 2 serie
Nogi:
- UGINANIE NÓG W LEŻENIU na brzuchu -2 serie
- Prostowanie nóg w siadzie 2 serie
Bicepsy:
- UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM-2 serie
Trening-B
Klatka piersiowa:
- WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ -3 serie
Barki:
- Wyciskanie sztangi zza głowy 2 serie (tutaj nie mam możliwości użycia sztangielek, nie mam ich)
Tricepsy:
- POMPKI W PODPORZE TYŁEM -2 serie
Plecy:
- PRZNOSZENIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ- 2 serie
- Podciąganie(wiosłowanie)sztangi w podporze(na ławce)- 2 serie
Nogi:
- UGINANIE NÓG W LEŻENIU na brzuchu -2 serie
- PRZYSIADY ZE SZTANGĄ NA BARKACH -2 serie
Bicepsy:
- UGINANIE RAMION ZE SZTANGA NACHWYTEM STOJĄC- 2 serii
Starałem się wyeliminować ćwiczenia izolowane, jednak nie do końca wiem które to są (definicję przeczytałem, ale nie do końca się orientuję kiedy zaczyna się ćwiczenie izolowane, o ile można to tak w ogóle określić), jednak wszystkie ćwiczenia które wstawiłem oddziałują na co najmniej 3 "części mięśnia" (nie wiem jak to nazwać)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tylko im nogi i korpus nizej nad ziemia, tym trudniej.
jak dawno ja juz tego nie robilem, heh
dzieki