uderzenia w aikido ( atak)
Napisano Ponad rok temu
Co o tym sądzicie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale czy to jeszcze będzie Aikido?
myślę że tak, same ataki nie należą do repertuaru technik aikido, ale te miałyby szanse potwierdzić działanie w normalnej sytuacji, jaką jest prawidłowo wykonane uderzenie.
Oczywiście że nie chodzi o naparzanie 13 letniej dziewuchy ,czy 65 letniej babuni.....ale macanie się przez facetów w sile wielu ? Wiecie co wyszło z Teletubisiem....a on nikogo nie macał miał tylko torebkę .
A tak na poważnie, napewno widzieliście clip-a z Sevenem S. jak tłumaczył gawiedzi dlaczego bezwzględnie najpierw unikamy tsuki poprzez tenkan dopiero później łapiemy rękę.....no właśnie bo po prawidłowym ciosie nie powinno się biegać za swoją ręką
Wykonać kote geshi na kolesiu ,który wyciąga do Ciebie przyjazną dłoń, to łatwizna
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O widzimisie... oraz o brak umiejętności w pewnym stopniu. Jak gość ćwiczył kilkanaście lat tylko aikido i zaczął zastępować w treningach swojego sensei to nie będzie miał "ot tak" opanowanych uderzeń. Jeśli nie ma ich opanowanych to nauczać nie powinien ALE z drugiej strony jeśli myślał o tym to mógł się podszkolić... itd itpWięc o chodzi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U nas czasem w trakcie rozgrzewki jest trochę kopnięć i uderzeń.
Niezła przy tym zabawa jak większość się wywraca i wykonuje dziwne "kwadratowe" ruchy
Napisano Ponad rok temu
Postulat: WPROWADZIĆ ELEMENTY KOPNIĘĆ I UDERZEŃ DO TRENINGU AIKIDO :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jestwście zajęci czymś innym? :wink:Na samym aikido nie ma czasu na cwiczenie uderzen...
Napisano Ponad rok temu
To w aikido się też zadaje ciosy? :wink:Może to nic nowego ale jestem ciekawy opinii aikidoków na temat zadawanych ciosów, uderzeń na treningach w ich dojo...
Napisano Ponad rok temu
Jestwście zajęci czymś innym? :wink:
Jo, jednoczymy sie z kosmosem :rotfl
Napisano Ponad rok temu
...to dlaczego w większości dojo Aikido, uderzenia nie są nauczane? :roll: Dziadek chyba nie był przeciwny atemi?. Więc o chodzi...
Bo wszyscy zmierzamy w kierunku "KI Aikido", gdzie panuje pokój, miłość i jedność z Wszechświatem. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Z drugiej strony ostatnio widziałem jak pewna sekcja aikido ćwiczyła tsuki i było to żałosne (otwierane dłonie, jakieś takie powyginane te uderzenia). No chyba, że chcą naciągać PZU jak sobie paluchy powybijają albo połamią nadgarstki :roll:
Napisano Ponad rok temu
To w aikido się też zadaje ciosy? :wink:
No właśnie tego nie zauważyłem dlatego zapodałem temacik
Oczywiście aikido nie zakłada prowadzenia walki, z tego co wiem jest raczej obroną przed niesprowokowanym atakiem ( gdzieś to wyczytałem ), ale kilka razy widziałem i przeżyłem niesprowokowany atak i mimo eszystko były to petardy jak w MMA .....więc...,
nie ma co liczyć na to że atakować może tylko narąbany menel, bo akurat w takim przypadku możemy się tylko usunąć z drogi .....ale powinniśmy jednak takie petardy do treningów wprowadzać.
Houk!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zapraszam na bloga :)
- Ponad rok temu
-
Obóz z Christianem Tissier w Wegimont
- Ponad rok temu
-
Przywilej shihana, ignorancja czy moze cos jeszcze innego
- Ponad rok temu
-
Ni pies, ni wydra.
- Ponad rok temu
-
aikido kobayashi w toruniu
- Ponad rok temu
-
Lubelski Weekend z Kulturą Japonii 2-3.06.'07
- Ponad rok temu
-
sensei Tamura w Szwajcarii (26/27.05.2007)
- Ponad rok temu
-
szkoła AIKIDO w Warszawie dla początkującego 19-latka która?
- Ponad rok temu
-
Staż charytatywny w Sępólnie Krajeńskim 9.06 2007
- Ponad rok temu
-
Ciekawa Książka N. Tamury
- Ponad rok temu