uderzenia w aikido ( atak)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niby tak, ale kiedy przychodzi na trening poczatkujący, to nikt mu nie tłumaczy żeby uderzał "rekreacyjnie".
On po prostu chce trafić "tego cwaniaka" z czarnym paskiem
Napisano Ponad rok temu
Tak czy inaczej macanie zamiast uderzeń to lipa.....to jak skakanie do basenu bez wody...jazdy na rowerze bez łańcucha.....wspinanie się po równym asfalcie....itd
Uderzenie jest powodem, dla którego istnieje technika, jeżeli jest lipne ,technika nie może byc dobra.
Napisano Ponad rok temu
Uderzenie jest powodem, dla którego istnieje technika, jeżeli jest lipne ,technika nie może byc dobra.
Absolutnie się zgadzam!!!
P.S.
Jak wkleić cytat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:-)naciskasz " cytuj" i wybierasz to co ma zostać zaznaczając tekst, pamiętając o tym aby zostały tagi HTML-a, czyli te pierdoły w nawiasach przed i po wypowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Aikido-rekreacja...
niby tak, ale kiedy przychodzi na trening poczatkujący, to nikt mu nie tłumaczy żeby uderzał "rekreacyjnie".
Jakoś nie zauważyłem tego u początkujących, większość uderza tak, że zamiast robić technikę trzeba myśleć jak go złapać żeby sobie własnym uderzeniem krzywdy nie zrobił.
Nie powiem, że potrafię super uderzać ale przy niektórych jestem całkiem dobry. Jak uderzam to przynajmniej kalibruje uderzenie, a nie z rozrzutem 1 m2
Napisano Ponad rok temu
w aikido "ciosy" sa tak samo potrzemne jak w kuokushin karate nikyo itp
ale ni epowiem wam dlaczego - sami musicie do tego dojsc
pozdr
Napisano Ponad rok temu
I bardzo dobrze robi 8) , właśnie dlatego nie każemu czarny pasek się należy 8)Aikido-rekreacja...
Napisano Ponad rok temu
I bardzo dobrze robi 8) , właśnie dlatego nie każemu czarny pasek się należy 8)Aikido-rekreacja...
nie mogę się nie zgodzić - i tu robota tori żeby nie dał się sklepać - bo wstyd
Napisano Ponad rok temu
hej
w aikido "ciosy" sa tak samo potrzemne jak w kuokushin karate nikyo itp
ale ni epowiem wam dlaczego - sami musicie do tego dojsc
pozdr
nie no powiedz....please
myślę że wiem o co Ci chodzi....ale jeżeli pójdziemy tym tropem to na koniec może się okazać że w treningu aikido pozostał nam tylko zazen .
Mi osobiście no chodzi o to aby uderzenia były takie jak Petardy z PRIDE ( choć daje to wiele do myślenia ), ale w dobry punkt, z odpowiednim skrętem, z dobrym dystansem, w dobrym timingu, z dobrą pozycją, pamiętając że nie wolno się odsłaniać, wtedy jest to atak, cała reszta to .....powiedzmy delikatnie atrapa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale w dobry punkt, z odpowiednim skrętem, z dobrym dystansem, w dobrym timingu, z dobrą pozycją, pamiętając że nie wolno się odsłaniać, wtedy jest to atak, cała reszta to .....powiedzmy delikatnie atrapa
zgadzam się w absolutnie
Napisano Ponad rok temu
Co do petard z Pride to takie rzeczy można robić na wyższym poziomie bo inaczej skończy się szpitalem, rehabilitacją i niesmakiem przy wspominaniu treningów.
Napisano Ponad rok temu
Podsumuję więc moje "teorie" ataku w aikido.
Więc: częściowo zgadzam się z mr Smile-em, co do uderzeń w aikido - jest to sztuka samoobrony, a cała jej filozofia kręci się wokół zejść z linii, a więc unikania ataku i taką też metodykę zajęć się stosuje - OK,
ale
często spotykam się z uśmieszkami na widok atakujacych w powietrze uke i "cudownie" broniacych się tori
w związku z tym chyba należałoby popracować nad atakami choćby po to żeby wygladały bardziej profesjonalnie - zwłaszcza jeśli chodzi o wyższe stopnie.
Obserwuję czasem na stażach czarne paski i różnie to jest ztymi atakami - a w końcu to "mistrzowie"...
Napisano Ponad rok temu
Ma być atakiem, bo po co się bronić jak atak jest do kitu.
Innym słowy jeśli uke kiepsko atakuje to odbiera tori szanse żeby się czegoś nauczyć i trening jest marnotrawieniem czasu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam sie jakie do końca było pytanie początkowe.
a) czy w aikido wystepują uderzenia - wykonywanwe przez osoby broniace sie [podczas technik - kiedys słyszałem takie zdanie Soke Gozo Shiody że w Aikido 80% to sa atemi jak każdy to zrozumie to już indywidualna sprawa]
czy chodzi o atak "napastnika" bo jezeli tak to trzeba rozpatrzyc kilka kwestii:
1. Żaden początkujący nie nauczy się żadnej techniki jak jego partner bedzie umiał uderzac i zrobi to szybko mocno i poprawnie
2. Żaden Aikidoka nie nauczy sie zadnej techniki jeżeli przez cały okres treningu uderzenia będa markowane ( i juz tu nie zastanawiam sie nad technika ale przynajmniej żeby były mocne)
Myślę że dobry instruktor potrafi poprowadzić zajęcia w ten sposób aby osoby początkujące mogły skoncentrowac sie nad ruchami podstawowymi a nie nad tym czy przezyja czy nie atak a osoby bardziej zaawansowane są w stanie ćwiczyć z dynamicznym mocnym atakiem.
Własnie dlatego najwazniejsza jest uczciwośc w treningu juz na samym poczatku przy technikach "chwytanych" trzeba uczyć że jak ktos pcha to pcha jak ciągnie to ciagnie a nie stoi para kompletnie ststycznie i wykonuje jakies ruchy. Jeżeli nauczy sie panować nad siłą (kierunkiem siły) w technikach chwytanych dopiero mozna zacząc uczyc obrony przy dynamicznych atakach. Ah trohe sie rozposałem.
Ale kończąc aikido to nie box i mistrzostwa w ciosach się nie osiągnie ważne żeby ucziwie było no i jak się ma kogos w sekcji kto ćwiczył sztuki uderzane trzeba z niego korzystać i tłumaczyć i uczyć się.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zapraszam na bloga :)
- Ponad rok temu
-
Obóz z Christianem Tissier w Wegimont
- Ponad rok temu
-
Przywilej shihana, ignorancja czy moze cos jeszcze innego
- Ponad rok temu
-
Ni pies, ni wydra.
- Ponad rok temu
-
aikido kobayashi w toruniu
- Ponad rok temu
-
Lubelski Weekend z Kulturą Japonii 2-3.06.'07
- Ponad rok temu
-
sensei Tamura w Szwajcarii (26/27.05.2007)
- Ponad rok temu
-
szkoła AIKIDO w Warszawie dla początkującego 19-latka która?
- Ponad rok temu
-
Staż charytatywny w Sępólnie Krajeńskim 9.06 2007
- Ponad rok temu
-
Ciekawa Książka N. Tamury
- Ponad rok temu