Mały vs. Duży
Napisano Ponad rok temu
Przykład z Zamibidisem był dobry. Przyznam, że mnie również podbudował Ale.. no prawda jest taka, że ten mały dużo nie zrobi. Jedyne co może mu genialnie wychodzić to.... uniki:) Krzywdy drugiemu nie zrobi, ale jesli bedzie szybki to i sobie nie da zrobić a i popisze się technicznymi unikami i zwodami i kogos osmieszy.
Chcecie podać przykład obrazujący konfrontacje duży vs mały no to chyba walki : Kaoklai Kaennorsing'a są idealnym przykładem. Podziwiam kolesia, za odwagę. Tylko.. te jego ciosy nic nie znaczyly. Przykład tutaj : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W ogóle to ja już się teraz zastanawiam nad tym twierdzeniem, że znacznie lżejszy zawodnik, może mieć silniejszy cios od jakiegoś tam pakerka. To jak to było, że Kaoklai pare razy przywalil temu kolosowi a tamten dalej sobie stał. Bah! Kaoklai sam się wywalał.
To jak to jest z tą siłą dynamiczną, biorącą się z szybkości? Teoretycznie taki mały mógłby mieć również piorunujące uderzenie, czemu on nie miał?
Akurat bardzo dobrze Ciebie rozumiem Arcylysy [ ja mam w nadgarstku 17 cm :D przed chwila mierzylem jak przeczytalem Twoj post :D ] , też obrywam w walce z większymi:) Np. niedawno na BJJ musialem 2x walczyc z kolesiem ciezszym ode mnie o 40 kg on ponad 100 ja 64 jesli nie mniej:). NIC NIE MOGłEM ZROBIC! Ale np. jak mialem sparing KB z takim kolesiem co miał miesiąc stażu, ale jego łapa to tak jak moja noga, to śmiać mi się chciało Zero koordynacji, wolny i w ogóle. Na rozgrzewce to zwijałem się ze śmiechu jak widziałem co on robi ;]
Tak w ogóle do znawców mam pytanie...teraz zaczną się wakacje... wszyscy podkreślają , że siła dynamiczna liczy się w walce a statyczna mniej,a nawet czytalem , ze statyczna prawie w ogóle. No a dynamiczną ćwiczy się na workach, w trakcie uderzen , sparingach itd. To... Co mi da lepsze rezultaty 5 razy w tyg KB ,boksu i MT , czy 3x MT + siłownia? No niby na siłce wyrobie mase -> będę większy -> silniejszy ?? Czy lepiej właśnie tak 5 x w tyg ćwiczyc te uderzane. Biorac pod uwage, ze poprawie uniki, no i teoretycznie siłę strzału??
Napisano Ponad rok temu
od Sappa?????? przeciez na filmiku jak nic widac ze Sapp jest wyzszy o glowe.Moim zdaniem to nie jest wyznacznik duży vs mały, bo Crocop jest wyższy
Ej wlasnie, myslalem ze to tylko moja przypadlosc, moj nadgarstek tez jest niepropocjonalnie watly w porownaniu do reszty reki. Sa jakies cwiczenia na to czy to po prostu kwestia anatomii i nie da sie nic poradzic?ja mam w nadgarstku 17 cm
Napisano Ponad rok temu
Zaorish odpowiedz na resztę postu skoro jesteś taki mądry.
Napisano Ponad rok temu
Ej wlasnie, myslalem ze to tylko moja przypadlosc, moj nadgarstek tez jest niepropocjonalnie watly w porownaniu do reszty reki. Sa jakies cwiczenia na to czy to po prostu kwestia anatomii i nie da sie nic poradzic?
To jest powiązane z grubością kości i gówno można z tym zrobić, co najwyżej trochę otłuszczyć. Ale z drugiej strony, chudy nadgarstek i solidne przedramię wygląda strasznie fajnie
jak dla mnie przykład z Sappem jest dobry, w swych pierwszych walkach facet nie umiał kompletnie nic i dyszał po minucie jak 90letnia babcia, a i tak całkiem sporo wygrał.
echh, sam już nie wiem co do tych stylów walki. btw nie myślę o "walce na ulicy" - uważam to za idiotyzm (prawie zawsze dochodzi do sytuacji ty vs. kilku co sprowadza się do jak najszybszej ucieczki). Myślę co najwyżej o ewentualnym dokopaniu pojedyńczym cwaniaczkom w sytyuacji krytycznej : )
Napisano Ponad rok temu
zaraz ...to ty trenujesz już coś czy "jeszcze wybierasz"?echh, sam już nie wiem co do tych stylów walki.
Napisano Ponad rok temu
dziekuje 8)jesteś taki mądry
Ale na co mam odpowiadac, bo nie za bardzo widze o co pytasz... Mam przyznac, ze warunki fizyczne i odpowiednie przygotowanie sie licza? Przeciez nigdzie nie powiedzialem, ze nie. Ale na pewno nie bede gdybal, kto z kim kiedy by wygral. Wszystko jest od siebie zalezne.
Ja wlasnie mam chude kosci. Jak napne przed ramie to mam ponad 2x wieksza od nadgarstka.To jest powiązane z grubością kości i gówno można z tym zrobić, co najwyżej trochę otłuszczyć. Ale z drugiej strony, chudy nadgarstek i solidne przedramię wygląda strasznie fajnie
Napisano Ponad rok temu
zaraz ...to ty trenujesz już coś czy "jeszcze wybierasz"?
Wiesz, wolałbym nie zaczynać w trakcie sesji
Napisano Ponad rok temu
zaraz ...to ty trenujesz już coś czy "jeszcze wybierasz"?echh, sam już nie wiem co do tych stylów walki.
Myślę, że on szuka jeszcze czegoś co go zafascynuje:)
Napisano Ponad rok temu
Heh sesja sesji nie równa Jak coś oblejesz to leć sprawdzić czy muay thai ci nie pasiWiesz, wolałbym nie zaczynać w trakcie sesji
Napisano Ponad rok temu
Oprócz MT, możesz spróbować BJJ albo Judo. Moim zdaniem fajna frajda tak się porzucać na macie.Sekcje Judo i wiele BJJ mają to do siebie, że są tam ludzie przyjaźni i nie zrobią Ci masakry na początku. Ja jak kiedyś wpadłem przypadkowo na trening zapasów, to ładnie mną rzucił koleś, tylko z oddali usłyszałem krzyk trenera, żeby tamten uważał, a sam się w powietrzu modliłem ,żeby nie złamać kręgosłupu
Wracając do tematu Mały vs Duży. To czy ktoś może wyjaśnić : Skoro siła uderzenia bierze się z siły dynamicznej. A ta to szybkość ,technika . I na podstawie tego mówi się , że bokser 70 kg może mieć większego powera w ręce niż paker 120 kg. To jak mniemam, może być to nokautujące uderzenie, dlaczego Kaoklai nie znokautował NOGą tego kolosa Ho chi mina o ile dobrze pamiętam ;>
Czy może jest inaczej i taki mały koleś który wytrenuje siłę dynamiczną osiągnie swoje maximum, które jednak nie jest wystarczające ,żeby komuś przywalić , żeby tamten wylądował w szpitalu ze wstrząśnieniem mózgu ?
Właściwie pytanie jest proste :
Czy mały, którego waga nie przekroczy 70 kg jest w stanie tak wytrenować cios, że może powalać kolesi 1 uderzeniem [ zakładając , że czysto trafi ]
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Jesli masz watpliwosci co do walki - sztuka walki, czy "pakowanie", to odpowiedz jest chyba oczywista. A na tzw. sile ciosu to ma wiele czynnikow, ale szybkosc uderzenia fundamentalne, a szybkosc to cecha wrodzona i impilkowana przez koordynacje ruchowa, a tej nie nabedziesz na silowni. Silka owszem - ale jako uzupelnienie, a nie zamiast.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czego nie można łączyć w tym samym dniu lub następnego dnia np. jeżeli w pn. siłownia (lub kick czy taibox) to można tego samego dnia coś jeszcze czy odpuścić, a co we wt. żeby nie popsuć efektów??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
coz. nie moge sie klocic z trenerem, ale wydaje mi sie, ze zaden trener boksu nie bedzie robil walki z cieniem (jedyny trening "w powietrze) da szybkosc. od szybkosci jest speed bag, albo gruszka (jedno i to samo?), a od sily ciezki worek. i trzeba cwiczyc wszystko (vide Ross).Ps. Mój trener którego masa to było/jest 65-70 kg przy 165 cm wzrostu zawsze jak pamiętam miał "knockdown`ujące" uderzenie rękami - trenował karate - kickboksing- karate, startował m.in. w fullkontakcie. Mówił mi że trening tylko ciężarami zwalnia, ale również tylko na worku, (bez ćwiczenia szybkości w powietrze), może zwolnić - czyli osłabić cios...
Napisano Ponad rok temu
Kriss, ja też nie wspominałem o budowie kulturysty. Faktem jednak jest, że na sekcjach boksu przez które się przewinąłem siłownia była integralną częścią programu. W ogólnym rozrachunku połączenie treningu na eksplozywność i masę sprawi, że ta ostatnia będzie na umiarkowanym poziomie. Nieprawdą jest też, że odpowiednio trenujący siłowo zawodnik (stosujący stretching, różne ćwiczenia dynamiczne itp.) jest jakoś specjalnie gorzej skoordynowany. Może nieco trudniej jest wprawić tą masę w ruch, ale dla wytrenowanego zawodnika to już jest rutyna.
Najgorszym spowalniaczem jest tłuszcz Bezsensowne kilogramy, które trzeba wprawiać w ruch z całym ciałem. Wyrzeźbiony ciężki zawodnik wymiata (np. Tyson, Kliczko, Lewis itd.)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
tak to jedno i to samo to co zapewne chciales powiedziec to speed bag i focus bag
worek jest bardzo dobrym nazedziem treningowym ale tez dosyc niebezpiecznym ze wzgledu na pzyzwyczajenie sie do pewnego dystansu i odleglosci z ktorej wyprowadzamy nasze ciosy
dlatego najczesciej kiedy jakies koles nie majacy pojecia o boksie pracuje z workiem to wyprowadza proste gdzies tak z 80% swojego zasiegu,bokser proste bedzie wyprowadzal z 100%-110% z dojsciem
inaczej troche ma sie sprawa z hooks i upercuts bo te wyprowadza sie z blzszej odleglosci
trening z cieniem jest zajebisty, a jezeli dodamy do niego 3/5 funtowe ciezarki to niezle moze skopac ci tylek
Napisano Ponad rok temu
"It's not the size of the boat, it's the motion of the ocean."Maly vs Duzy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Glupie pytanko :)
- Ponad rok temu
-
Kudo
- Ponad rok temu
-