wing tsun na ulice- co sądzicie?
Napisano Ponad rok temu
czy myślicie że wing tsun to skuteczna sztuka walki na ulice?
przeglądałem wątki z kilku forum na temat "skutecznych sztuk ulicznych" i ani razu (albo prawie nigdy) nie padło wing tsun. Myslałem o tym stylu, bo jestem raczej drobny (180cm, 70kg) a wyczytałem że jest skuteczny w walce z przeciwnikami większymi gabarytowo
Byłem nawet na dwóch treningach, ale mam mieszane odczucia... te czi sao i czi sao... jakos mi nie troche nie pasuje na uliczne mordobicie :roll:
pozdrawiam
tomek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja sądzę, że temat powinien być na forum Ulica, że novocaine ma rację, oraz że uczenie się sztuki walki pod uliczne mordobicie całkowicie mija się z celem.wing tsun na ulice- co sądzicie?
Napisano Ponad rok temu
Mamy takie powiedzenie: "jezeli masz litosc nie walcz, jezeli walczysz nie miej litosci". WingTsun to styl ktory jest nastawiony na szybkie zniszczenie przeciwnika.
Jaki powinien byc styl na ulice?
- szybki (tzn szybko konczyc akcje - przeciwnikow jest wiele)
- "bez zasad" - wolno wszystko, nie wolno dac sie skrzywdzic
- niezalezny w duzym procencie od parametrow o stalej proporcji np masy (zawsze znajdzie sie wiekszy)
- stosunkowo bezpieczny w treningu - glupio byloby dac sie skrzywdzic zanim sie "wyjdzie" sie na "ulice"
Pytanie - po co Ci styl na ulice?
Jezeli po to by sie obronic "na wszelki wypadek, kiedy nie bedzie innego wyjscia". Super.
Zeby sie regularnie bic na ulicy - chyba zgubiles instynkt samozachowawczy.
Czujesz sie bardzo zagrozony. Jezeli jestes gotow na to psychicznie - spraw sobie dobra bron. W dzisiejszych czasach KAZDY styl walki przegrywa z magnum 45 mm
Zreszta w WT uczysz sie pozniej profesjonalnie poslugiwac bronia (ale nie palna ).
Napisano Ponad rok temu
Biegów na krótkie dystanse. Ewentualnie medycyny stosowanej.Shabu - czego powinienes sie uczyc pod uliczne pordobicie?
Chodziło mi o to samo, co tobie, tylko ująłem to w dużym skrócie: że chęć nauki jakiegoś systemu walki z założeniem walki na ulicy mija się z celem, bo nie temu służą sporty i sztuki walki czy systemy samoobrony. Ponadto taka motywacja nie wytrzymuje próby czasu. O tym wszystkim wielokrotnie pisano na tym forum.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
WingTsun nie namawiaj ludzi do trenowania czegoś czego sam nie jesteś pewny i boisz się zastosować.
co to za tekst w ogole... :roll: jak masz na mysli jakies konkrety to powiedz jasno o co chodzi, a jak nie to lepiej w ogole sie nie odzywaj. poza tym nie widze zeby WingTsun kogos tu do czegos namawial.
zeby nie bylo Oftopa - nie ma stylu dobrego na ulice - wazna jest psychika i milion innych rzeczy (j/w) poczytaj forum i nie zadawaj pytan na ktore nie ma odpowiedz
Napisano Ponad rok temu
hmm bardzo dobre punkty. i jedyny styl, ktory mi pasuje do nich to wlasnie te nieszczesne sprintyJaki powinien byc styl na ulice?
- szybki (tzn szybko konczyc akcje - przeciwnikow jest wiele)
- "bez zasad" - wolno wszystko, nie wolno dac sie skrzywdzic
- niezalezny w duzym procencie od parametrow o stalej proporcji np masy (zawsze znajdzie sie wiekszy)
- stosunkowo bezpieczny w treningu - glupio byloby dac sie skrzywdzic zanim sie "wyjdzie" sie na "ulice"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bylem na 2 treningach i tam robi sie np. cisao. Moze ktorys z doswiadczonych adeptow WT mial okazje zastosowac swoje umiejetnosci w praktyce ulicznej? To chyba dosc sprecyzowane pytanie prawda?
pozdrawiam
tomek
Napisano Ponad rok temu
Ja sobie czasem wyobrażam, że jestem obrzydliwie bogaty, ale grosza z tego nie mam.Cwiczylem kiedys TKD (do zielonej belki) i jakos moge sobie wyobrazic zastosowanie tych technik w walce, nawet ulicznej.
Może. To chyba dość sprecyzowana odpowiedź, prawda?Moze ktorys z doswiadczonych adeptow WT mial okazje zastosowac swoje umiejetnosci w praktyce ulicznej? To chyba dosc sprecyzowane pytanie prawda?
A na poważnie, to na ulicy będzie kilku napastników, albo koledzy w bramie. Któryś będzie miał tulipana, nóż, batona, nawet pistolet. Potkniesz się o krawężnik albo jebniesz o niego głową, kiedy będą cię przewracali. Bo będą. A nawet jeśli nie jebniesz, to potem będzie butowanie albo ground and pound. Wszystko było wielokrotnie omawiane na forum Ulica, gdzie powinieneś aktualnie być i się wczytywać.
Chcesz skuteczności? Idź na MMA. Porzuć wszelkie mrzonki o TKD, wing-tsun, karate takim czy innym. Na MMA nauczysz się, jak spuszczać wpierdol i sam nie raz go dostaniesz. Bo inaczej się nie da nauczyć. Nauczysz się bić. Co nie znaczy, że zostaniesz ulicznym wymiataczem, ale bliżej do tego dziwacznego tworu zwanego "walką realną" nie dotrzesz nigdzie. Ewentualnie możesz jeszcze dorzucić jakieś filipińskie sztuki, coby wiedzieć, jak zrobić kuku przygodnie znalezionym patykiem czy wyjętym z kieszeni batonem.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
... chęć nauki jakiegoś systemu walki z założeniem walki na ulicy mija się z celem, bo nie temu służą sporty i sztuki walki czy systemy samoobrony.
Coś Ci się chyba pomyliło
W naszej szkole tj. Stowarzyszeniu Atletycznym Ving Tsun w Polsce (wersja Ving Tsun mistrza Wong Shun Leunga) uczymy się tylko z nastawieniem na realną (uliczną) walkę.
pzdr
VT
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chcecie mówić o ulicy to temat skończy się na przepychankach, albo ktoś co jakiś czas rzuci mądre zdanie typu - psychika, broń, nóż, pistolet, psychika.
Chińczycy opracowujących WingTsun dobrze o tym wiedzieli - wrzucili do systemu parę wielgachnych noży . Panowie z BJJ potrzebują pewnie jeszcze sporo czasu żeby to dorzucić do systemu
Jak mam udowodnić skuteczność? Wziąć dwa noże i kogoś zaszlachtować?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kung-fu
- Ponad rok temu
-
Seven Stars Martial Arts Club zaprasza
- Ponad rok temu
-
Linki do e-bookow o KF
- Ponad rok temu