Czy nie denerwuje Was podział na kb i mt?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Primo: ale trenują przekrojowo, czyli choć skupiają się na pewnych obszarach, inne też trenują.
Jezu, przecież właśnie o tym mówił G-Man, o skupieniu się na stójce, ale nie z pominięciem parteru (przynajmniej ja go tak zrozumiałem).
O to mi chodziło :-) Czysta praktyka pod kątem samoobrony, ale i z możliwością prowadzenia zawodów sportowych.
Druga sprawa, ktoś pisał o adepcie bjj, który judokę sprowadziłby do parteru. Jakoś nie jestem przekonany czy poszłoby mu tak łatwo i czy starcie by wygrał.
I najważniejsza sprawa. Ciekawe było spostrzeżenie, że oddzielenie MT i KB jest dobre ze względu na tradycję. KB rzeczywiście asymiluje różne nowe techniki np. uderzenia kolanem (na razie tylko w teorii czyt. w wymaganiach na stopnie) i niedługo różnica pomiędzy opisywanymi sportami sprowadzi się do otoczki mistyczno - tradycyjnej
PS. Shabu - shabu, wiesz coś może o sekcji bjj UW? Może słyszałeś jakieś opinie?
Napisano Ponad rok temu
Shabu.Jezu
Mea culpa, nie wczytałem się.przecież właśnie o tym mówił G-Man, o skupieniu się na stójce, ale nie z pominięciem parteru (przynajmniej ja go tak zrozumiałem).
Pewnie, że tak. Nie twierdziłem inaczej, a kto twierdzi, ten kiep.Mirko jest wybitnym fighterem.
Tutaj już bym się kłócił, ale nie o tym temat.Zresztą teraz samo to, że się "jest" w UFC już świadczy o bardzo wysokim poziomie.
Napao trenuje przekrojowo, to i kopać się nauczył.Secundo: przeciwnik pokonał go sztandarową techniką BJJ - kopnięciem okrężnym w głowę :wink:
Prowadzi ją Radek Turek, który preferuje submission fighting (ostatnio występował na finałach ADCC 2007 w Nowym Jorku), ale czy treningi są w szmacie czy bez - nie wiem. Wiem natomiast, że jest płatna - 60 zł miesięcznie za dwa treningi w tygodniu (dla studentów UW; dla innych może - ale nie musi - być drożej). Zajęcia odbywają się na Karowej, bo gdzieżby indziej. Więcej nie potrafię powiedzieć.PS. Shabu - shabu, wiesz coś może o sekcji bjj UW? Może słyszałeś jakieś opinie?
PS. Jedno Shabu teraz jest.
Napisano Ponad rok temu
Druga sprawa, ktoś pisał o adepcie bjj, który judokę sprowadziłby do parteru. Jakoś nie jestem przekonany czy poszłoby mu tak łatwo i czy starcie by wygrał.
Obejrzyj sobie walki "bejot" vs judo. Było tego dużo... Dla bejowca sprowadzenie do parteru sprowadza się np. do wskoku i zapięcia gardy.
Napisano Ponad rok temu
Nic dodać :wink:Jestem nawet za tym zeby PZKB przestało organizwoac turnieje z MUAY THAI w nazwie i skupilo sie wylacznie na KB.
Napisano Ponad rok temu
Niekoniecznie. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Judokę czy zapaśnika jest dużo ciężej przewrócić albo wciągnąć do gardy, niż zwykłego zjadacza budo-chleba, a nawet kiedy się to udaje, nie ma gwarancji, że się będzie w pozycji dominującej.Obejrzyj sobie walki "bejot" vs judo. Było tego dużo... Dla bejowca sprowadzenie do parteru sprowadza się np. do wskoku i zapięcia gardy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żeby było coś na temat - nie chciałbym żeby było tyle sporów między KB i MT - niezgoda rujnuje....
Napisano Ponad rok temu
Zresztą MT też czerpie z kb, np. przejęcie gardy bokserskiej zamiast tradycyjnej ala Tong Po
Napisano Ponad rok temu
czekam niecierpliwie na kolejne sensacyjne wieści.Zresztą MT też czerpie z kb, np. przejęcie gardy bokserskiej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie była typowo bokserska, ale ręcę wsyunięte daleko też nie były.
Napisano Ponad rok temu
Nie raz i nie dwa na grupie początkujących adeptów MT widziałem "szeroką" gardą i bardzo jeden z drugim byli zdziwieni jak trener sprowadzał ich na ziemię korekcją ww ułożenia łapek. Zasadniczo zdziwienie znikało z pierwszymi zadaniówkami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Garka bokserska/kickboxerska od gardy tajskiej różni się chociaż z tego powodu, że w taju występuje walka w klinczu, a w KB nie..
bynajmniej nie z tego powodu, bo garda z klinczem ma niewiele wspólnego
tajska jest inna (ręce trzymane wyzej) ochraniają przed nogami, w kickboxingu natomiast kopia rzadziej i słabiej z tego względu że walka nastawiona jest na boks głównie. Kickboxer rzadko jest zdolny do ochrony głowy np. przed kopnięciem okręznym (bo trzyma rączki przy szczęce zamiast na wysokości głowy) o kopnieciach z góry typu neryo chagi, czy taetad nie wpominając
Napisano Ponad rok temu
Człowieku byłeś kiedyś na treningu KB?? Widziałeś w ogóle jakiekolwiek walki KB?? K...wa jak widzę takie teksty to mi się odechciewa pisać na tym forum . Stary, weź się za porządny trening bo widzę, że teorii masz aż za dużo i to Ci szkodzi. Przynajmniej nie pisz takich rzeczy publicznie
Napisano Ponad rok temu
Kickboxerzy nie umieją kopać, nie mają techniki nóg, w najlepszym razie wierzgają, to nie są kopnięcia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Boks w Lodzi
- Ponad rok temu
-
Worek bokserski - gdzie kupić
- Ponad rok temu
-
Diego Chico Corrales nie żyje [*]
- Ponad rok temu
-
Zdjęcia, Tapety itp.
- Ponad rok temu
-
K-1 Rules
- Ponad rok temu
-
Taśmy bokserskie - wiązanie
- Ponad rok temu
-
Oscar De La Hoya vs Floyd Mayweather Jr.
- Ponad rok temu
-
COPACABANA (W-WA) nowy nabór od 14 maja
- Ponad rok temu
-
KICKBOXING KONTRATAKUJE !!!!!!! start około 600 zawodników
- Ponad rok temu
-
KiBo-transmisje z zawodów na żywo: kto zainteresowany?
- Ponad rok temu