
mleko UHT - pic czy unikac ?
Napisano Ponad rok temu
w sumie mialem to gdzies i pilem UHT od czasu do czasu (na codzien wole pasteryzowane) ale kiedy ostatnio uslyszalem ze wszystko jest produkowane w jednej partii a pozniej do tych ktore maja zawierac wiecej tluszczu dolewa sie oleju roslinnego to wymieklem
jakie sa wasze opinie odnosnie UHT
pytanie glownie do specow od technologii zywnosci i odzywiania
Napisano Ponad rok temu
roznie sie slyszy
w sumie mialem to gdzies i pilem UHT od czasu do czasu (na codzien wole pasteryzowane)
Żona znajomego siedzi w tej branży, ostanio wróciła z jakiegoś zjazdu, najnowszego badania przeważają szalę na rzecz pasteryzowanego (z UHT gorzej się przyswaja pewne składniki)
Napisano Ponad rok temu
a to tam cos jeszcze jest poza woda? :wink:(z UHT gorzej się przyswaja pewne składniki)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wikipedia mowi, ze uht to sposob pasteryzacji :wink: ale mysle, ze mowiac "pasteryzacja" wiekszosc ma na mysli sposob klasyczny.Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C. Np. typowy proces pasteryzacji mleka polega na ogrzaniu go do temperatury 100°C w ciągu 1 minuty lub do 85°C w ciągu 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.
UHT
Ultra-high temperature processing (UHT) - polega na błyskawicznym, 1-2 sekundowym podgrzaniu do temp. ponad 100°C (135-150°C dla mleka) i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Cały proces trwa 4-5 sek. Taka sterylizacja zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych produktu.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Jak laczyc kreatyne z gainerem i białkiem?
- Ponad rok temu
-
Grzyb...
- Ponad rok temu
-
Waże 65kg 178cm.....
- Ponad rok temu
-
Cudowny lek na raka?
- Ponad rok temu
-
Artroskopia...
- Ponad rok temu
-
Jak rozpoznać niepełnoletniego koksownika
- Ponad rok temu
-
wybity palec jaka maść
- Ponad rok temu
-
co robić w sobotę popołudniu...?
- Ponad rok temu
-
gdzie mniejsze obciazenie ???
- Ponad rok temu
-
Bark- problem od 4-5 lat.
- Ponad rok temu