Jasne, i może dajmy sobie szanse nauczenia się czegoś od niej...Dajmy jej szanse zeby nauczyla sie czegos tutaj na forum.
Boże - też pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jasne, i może dajmy sobie szanse nauczenia się czegoś od niej...Dajmy jej szanse zeby nauczyla sie czegos tutaj na forum.
Napisano Ponad rok temu
Ależ ja nigdzie nie napisałem, że jest wyjątkowe dla aikido. Jest ważne jako jeden z podstawowych elementów strategii starcia i specyficzne o tyle, że w aikido nie ma na przykład bloków, czyli zderzenia dwóch sił. Ruchu uke w zasadzie się nie stopuje, podczas gdy na przykład mae geri w karate bywa interpretowane (i używane) do zastopowania atakującego.Zejście z linii ataku jest w technikach wszystkich MA, nie jest niczym wyjątkowym w aikido.
Napisano Ponad rok temu
A cóż niby wartościowego Frau (Herr?) Boże w swych postach napisała? Oświec mnie proszę... Może jej ocena "psychologiczna" aikidoków jako grupy społecznej ma wartość naukową, czy choćby pedagogiczną? Ja nie dostrzegam. Znam siebie i liczne grono aikidoka na świecie i wiem, jacy to ludzie. Pożal się Boże potrollowała trochę na forum, została potraktowana jak troll traktowany być winien i na tej podstawie pobełkotała pseudonaukowo. Gdyby wpadła do dojo, gdzie ja ćwiczę, zobaczyła co robię i poczuła moją technikę, porozmawiała ze mną na różne tematy po treningu i być może zobaczyła jak się zachowuję, gdy zdarza się sytuacja realnego zagrożenia fizycznego, mogłaby coś o mnie powiedzieć. Gdyby poćwiczyła w paru dojo w Polsce przez kilka miesięcy choćby, mogłaby coś o polskim aikido powiedzieć. Tu jest forum i "badać" można co najwyżej, jak aikidocy w wolnych chwilach relaksują się w internecie. A jeśli chcesz użyć nadużywanego patentu, że być może Boże to doświadczony aikidoka i lata na macie spędził, więc wie, co pisze... to znaczy, że ów aikidoka złamał elementarne zasady (i tak luźnej na tym forum ) netykiety, a to oznacza trolla a z trollami walczyć trzeba...Jasne, i może dajmy sobie szanse nauczenia się czegoś od niej...
Napisano Ponad rok temu
Można, coś sobie założyła, wybrała metodę, wyciągnęła wnioski, z którymi nie kazdy musi się zgadzać. To jej eksperyment, nie eksperyment naukowy....czy ucząc się zasad na tatami, można wyciągać wnioski dotyczące behawioru poza terenem maty
To akurat wielkie uogólnienie, ale zawsze można o tym podyskutowć...aikidocy nie potrafią sobie radzić w życiu tak jak na macie
...co widać na tym forum...łatwo ulegają zaczepkom, nie schodzą z linii ataku, zacietrzewiają się.
Apas, i co tu jeszcze dodawać?Wniosek jaki wyciągnęłam dla siebie: nie wystarczy osiągnięcie mistrzostwa w jednej dziedzinie sztuki, by być mistrzem największej ze sztuk, sztuki życia.
Ależ ona nie mówiła o aikido na macie! :wink: Nigdzie nie napisała że jest aikidoka, a tym bardziej doświadczonym.Gdyby wpadła do dojo, gdzie ja ćwiczę, zobaczyła co robię i poczuła moją technikę, porozmawiała ze mną na różne tematy po treningu i być może zobaczyła jak się zachowuję, gdy zdarza się sytuacja realnego zagrożenia fizycznego, mogłaby coś o mnie powiedzieć. Gdyby poćwiczyła w paru dojo w Polsce przez kilka miesięcy choćby, mogłaby coś o polskim aikido powiedzieć.
Napisano Ponad rok temu
Błędnie (że internet wiarygodnie odzwierciedla zachowania ludzi).Coś sobie założyła
Błędną (niereprezentatywna i zbyt mała próba).wybrała metodę
Wnioski z badania o błędnym założeniu i błędnej metodzie nie mogą być miarodajne.wyciągnęła wnioski, z którymi nie kazdy musi się zgadzać.
Napisano Ponad rok temu
Nie błędnie, bo akurat internet odzwierciedla zachowania ludzi - w internecie właśnie, na forum, w dyskusji, to co i jak piszemy świadczy o nas czyż nie?Błędnie (że internet wiarygodnie odzwierciedla zachowania ludzi).
Nie błędną, bo to nie badanie naukowe.Błędną (niereprezentatywna i zbyt mała próba).
Wnioski z badania o błędnym założeniu i błędnej metodzie nie mogą być miarodajne.
No przecież wyraźnie napisała: dla siebie. A co nie mogła?Wniosek jaki wyciągnęłam dla siebie...
Napisano Ponad rok temu
W pewnym stopniu świadczy, ale wszelkie zachowania są w najlepszym przypadku mocno wyolbrzymione. W najgorszym mamy postawy całkowicie przeciwne: nieśmiały grubasek staje się Wielkim Internetowym Fighterem. Dalej: to, co ludzie mówią (tu: piszą), to zazwyczaj mniejsza część tego, kim są. Tego, co robią, a co jest znacznie bardziej istotne, w internecie nie uświadczysz.Nie błędnie, bo akurat internet odzwierciedla zachowania ludzi - w internecie właśnie, na forum, w dyskusji, to co i jak piszemy świadczy o nas czyż nie?
Metoda pozostaje błędna, niezależnie od rodzaju badania. Nie można na podstawie odpowiedzi kilku osób wysnuwać twierdzeń na temat wszystkich aikidoków w ogóle. To tak, jakby na podstawie wypowiedzi medialnych Kubackiego stwierdzić "judocy to debile," albo na podstawie zachowań Murata twierdzić, że "karatecy to pajace."Nie błędną, bo to nie badanie naukowe.
Wnioskuję dla siebie, że skoro kłócisz się ze mną czy z APASem tutaj na forum, to nie znasz i nie stosujesz zasad dobrego wychowania w codziennym życiu. A co, nie mogę? Przecież to nie badanie naukowe.Wniosek jaki wyciągnęłam dla siebie...
Ja już pisałem, co, ale dla wygody powtórzę: niestosowanie się Boże do zasad tego forum. To, że temat jest o "starca pytaniach tendencyjnych", a nie o stosowaniu zasad aikido na forum internetowym. Dalej: głupia prowokacja oraz to, że niektórzy nie widzą absurdu tej sytuacji.Zastanawiam się co was tak oburza i denerwuje w tym wszystkim?
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się z Tobą że to mniejsza część, ale też część i jak na miejsce wyrażania opinii i rozmów dość istotna. Moje zdanie jest takie samo bez względu na to czy piszę na forum czy rozmawiam w realu.Dalej: to, co ludzie mówią (tu: piszą), to zazwyczaj mniejsza część tego, kim są. Tego, co robią, a co jest znacznie bardziej istotne, w internecie nie uświadczysz.
Oczywiście że nie można, powiedz to Apasowi, który pierwszy uogólnił, a nie się czepiasz baby :wink: :Nie można na podstawie odpowiedzi kilku osób wysnuwać twierdzeń na temat wszystkich aikidoków w ogóle
Jacy niby? Różni, jak wszędzie :roll:Znam siebie i liczne grono aikidoka na świecie i wiem, jacy to ludzie.
Wnioskuję że to do mnie... Nie kłócę się, no chyba że wy ze mną :-) Piszę co myślę, nie do końca się z Wami zgadzam, widzę ten "eksperyment" nieco inaczej, to chcę sobie o tym pogadać....że skoro kłócisz się ze mną czy z APASem...
Napisano Ponad rok temu
Pierwsza uogólniła kura. Czy może jajko? W każdym razie piłem do Boże, która wysnuła stwierdzenie o ogóle aikidoków na podstawie informacji od zaledwie kilku z nich na tym jednym forum. Tak samo absurdalne i niczym nie podparte, jak mój wniosek z poprzedniego posta.Oczywiście że nie można, powiedz to Apasowi, który pierwszy uogólnił, a nie się czepiasz baby :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla siebie?! Athropino, gdzieś pracujesz, coś robisz. Starasz się to robić dobrze, bo jesteś poważnym człowiekiem. Pewnego dnia idziesz po pracy z kolegami do knajpy, nie wiem - uczcić Twój awans - relaksujecie się, jest trochę żartów, odreagowania stresu, może jakieś głośniejsze dyskusje po piwku. Do knajpy wpadam ja, wmiksowuję się w waszą grupę, prowokuję i mędzę pytaniami oraz zachowaniem po czym - po 30 minutach - staję na krześle i obwieszczam wszem i wobec, że właśnie poddałem pracowników Twojej firmy eksperymentowi, z którego wynika, żeście kłótliwe pijaki skore do szybkiego seksu, sfrustrowane i pełne zawiści. Po czym dodaję, że te wnioski wyciągnąłem dla siebie i spadam... Rozumiem, że słyszę za sobą owację na stojąco iTwój, Athropino, zachwycony okrzyk: Brawo, będziemy czerpać z tej mądrości!!!! :roll:No przecież wyraźnie napisała: dla siebie. A co nie mogła?
Trollizm. A co, nie może?!Zastanawiam się co was tak oburza i denerwuje w tym wszystkim?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gombrowicz pisał o gębach przyprawianych nam (przez innych; wbrew naszej woli). To chyba różnica.Można tworzyć "siebie wirtualnego" (to nie przypadłość ery Sieci, wszak już autor "Ferdydurke" o gębach przywdziewanych pisał...
Napisano Ponad rok temu
widać, że wielu uważa, że jest bez winy. smutne to.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotrze, to już będzie totalny OT, ale z tym Gombrowiczem... Wielkim pisarzem on był, bo zauważył, że nie tylko musimy pełnić role przypisane nam przez oczekiwania otoczenia, ale też chętnie, na potrzeby tegoż otoczenia, różne gęby sami wdziewamy i miny stroimy, bo pokazać się takimi, jakimi chcą nas widzieć, bo mamy w tym interes... Biedny Józio przed gębą nie uciekł, bo nawet gdy odrzucił to, co mu siłą zakładali, sam założył coś innego, bo tak mu było wygodnie... Problem w tym, że do potocznego języka "przyprawianie gęby" przeniknęło w tylko jednowymiarowym znaczeniu, "zakładanie gęby" raczej funkcjonuje potocznie jako "zakładanie maski". No ale więcej szczegółów to na jakimś forum literackim... Raz jeszcze przepraszam, bo nawet jak na nasze zwyczaje OT był totalnyGombrowicz pisał o gębach przyprawianych nam (przez innych; wbrew naszej woli). To chyba różnica.Można tworzyć "siebie wirtualnego" (to nie przypadłość ery Sieci, wszak już autor "Ferdydurke" o gębach przywdziewanych pisał...
Nie wiem, co to ma do tematu, ale wasze spory też już nic nie mają
Napisano Ponad rok temu
Tak, wniosek który byś wyciągnął w tamtej chwili byłby dla tej chwili właśnie słuszny, jesli faktycznie byłoby to zachowanie kłótliwych pijaków, nie ważne czy przekłada się na resztę życia. I owacji byś nie usłyszał, ale pewnie bym się nad tym zastanowiła, nad zachowaniem właśnie.Pewnego dnia idziesz po pracy z kolegami do knajpy........
Napisano Ponad rok temu
Czyli Boże oceniła moją osobowość i behawior poza matą... To znaczy - ona tak twierdzi, bo Ty wiesz lepiej: koleżanka sprawdziła tu i teraz, jak się zachowuje niejaki Apas i co na forum internetowym..."Polegał on (eksperyment) na sprawdzeniu, czy praktyka aikido przenosi się na resztę osobowości., czy ucząc się zasad na tatami, można wyciągać wnioski dotyczące behawioru poza terenem maty."
Napisano Ponad rok temu
Tak, uważam że mają, ale tu też potrzebny jest dystans...Skoro uważasz, że takie "fotografie" behawioralne mają wartość poznawczą...
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu