Tani multitool?Mammut???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zebrać troche więcej kasy i kupić toola, a nie narzędzie toolopodobne.
Napisano Ponad rok temu
posiadam multitoola mammut i powiem że stal w jest tak miękka że pewnie jak bym się zawziął to zgiął bym ją w rękach. To samo jest z nożami mammut-a. Bardzo dobrze się ostrzą, ale aby pozostały ostre , nic nimi robić nie można.
Pozdrawiam
-gjd-
Napisano Ponad rok temu
Mammut niestety nie nadaje się do niczego - nawet kapsla tym nie otworzysz, zapomnij o przepiłowaniu czegokolwiek itp Obcążki luzują się przy pierwszym uzyciu a sworznie wyginają się jakby były z aluminium. Szkoda o tym nawet myśleć. tanie Topexy i inne tego typu to ten sam złom.
Jak nie chcesz wydać dużo poszukaj czegoś na alledrogo.pl
Jeżeli mimo wszystko chcesz nowe - szukaj
- shrade 150 zł,(nie znam, ale podobno są ze stali narzędziowej)
- SOG (w zasadzie są do wyboru 3 toole Powerlock, Powerplier oraz Motortool -oznakowany Harley Davidson - noszę go co dzień)
- Leatherman (polecam ze starszych modeli Wave, Supertool 200, Charge). Cassini pisał na forum o nowościach Leathermana - może być ciekawie. Serwis - firma Topex Najmocniejszym toolem z tych starych to Supertool 200 - polecam.
- Gerber (Suspension, Legend lub Multiplier 600 - duża gama - są ciekawe bo można zmieniać np piły od wyzynarek ) - jest serwis w Polsce - firma Fiskar..s
- Victorinox (są dwa Spirit mały lub Multitool duzy) Duży jest według mnie najmocniejszym toolem - ich zaleta jest jednocześnie wadą - są nitowane - najmocniejsze łączenie ale nierozbieralne, jak mu coś pęknie to klops.
osobiscie poszukuję czegoś małego - zastanawiam się nad Gerberem suspension, lub legend lub starym Leathermanem Wavem.
Pozdr. Zenobee
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli zamierzasz obciążać go cięższymi zadaniami, to duży tool np. od Victorinoxa. Kuzyn to ma, dostał dobrze w piec i wytrzymał. Nic złego nie można powiedzieć też o dużych Leathermanach. Możesz zwrócić uwagę też na PowerLocka od SOGa. On ma kilka fajnych patentów. Najlepszy jest ten z zębatkami. Dziękli takiemu rozwiązaniu kombinerki mają silniejszy ścick, bez narażania szkielatu konstrukcji. Jeśli nie zamierzasz poddawać toola dużym obciążeniom, natomiast zależy Ci na w miarę kompaktowych wymiarach, precyzyjnych kleszczach i możliwości stosowania dużej ilości bitów, to masz Charge lub Wave od Leathermana (w zależności od zasobów finansowych i upodobań). Tu wadą jest trochę fakt, że za oryginalne bity (a tylko takie pasują) trzeba zapłacić conieco, albo dokupić adapter na zwykłe, lub też samemu szlifierką się pobawić i zwykłe bity zeszlifować tak, by pasowały. Gerber też jest fajny. W tym modelu, do którego zapodałeś linka, bardzo podoba mi się rozwiązanie, które pozwala odwracać płytki tnące w kombinerkach, w wypadku ich zużycia. Generalnie musisz odpowiedzieć sobie sam, do czego narzędzie to ma Ci służyć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Choć ja do takiej roboty wolę swojego Charge Ti.
Chodzi o kształt szczypiec (choć tu wymienne końcówki takie jak w Gerberku byłyby też mile widziane) i może jeszcze dlatego, że mam do niego w ch... bitów :wink:
Jeśli Ci Gerberek nie odpowiada, to jak zapolujesz możesz wyrwać czasem stosunkowo niedrogo Wave. On ma mniej więcej to samo co mój Ti, a też spokojnie zniesie więcej niż to co wymieniłeś.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytałeś o toole Victorinoxa.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czy akurat to ma być Victorek, czy nie to już od Ciebie zależy.
Ja do delikatniejszych i precyzyjnych prac wolę jednak mojego Charge. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Linki są po to, by sobie coś na ich temat poczytać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mi się wydaje że to ładny zestawik jak za 200PLN
Napisano Ponad rok temu
A teraz nastepne pytanie w planach mam złorzyc sobie keychaina mam już latarke (Fenixa L0P), pierwotnie planowałem scyzoryk vicka podstawowego ale....fajnie było by mieć w kieszeni małego multitoola.I teraz rodzi sie pytanie co to ma być ze wzgledu że chce mieć dobry sprzet odpada mammut mini chodziarz wiem że ma małe wymiery i kółko, Leatherman Micra to też nieporozumienie natomiast bardzo odpowiada mi Leatherman MINITOOL tylko nie widze tu kólka ktore w mojm przypadku jest obowiazkowe.Co jeszcze możecie polecić, no i co z tym Leathermanem Mini.Moje wymagania to kólko i max 7-7,5cm
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co to za nóż??
- Ponad rok temu
-
Zmiany u Leathermana
- Ponad rok temu
-
kershaw E.T
- Ponad rok temu