Kravka w zyciu....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podciecia sa bardzo dobre no ze zbic to wszystkie symultaniczne działakja na 100%
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No ale czy komus uratowalo?Za jedną ze skuteczniejszych technik uważam wepchanie palców w oczy. Z pewnością może uratować życie...
Napisano Ponad rok temu
nawet kopniecie w jaja moze byc trudniejsze niz sie wydaje niestety
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"zaryzykuję stwierdzenie"Mi ta technika życia jeszcze nie uratowała i nie znam sytuacji w której miałoby to miejsce, mimo to ryzykuje stwierdzenie, że tak jest gdyś jest łatwo w wykonaniu i nie ma na nią mocnych. Przykładowo w trakcie duszenia, może nam to uratować życie, gdyż po mocnym wepchaniu paluchów w oczy z pewnością duszenie zostanie puszczone. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji, ale trzeba przyznać, że taka sytuacja jest bardzo prawdopodobna...
"może uratować życie"
"z pewnością"
"prawdopodobna"
Tjaaaaaaaaaaa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiem ci tak. Nigdy nie walczyłem na wkładanie palców w czy ale wielokrotnie dusiłem i byłem duszony porządnymi duszeniami i nie widzę opcji żeby wkładanie palca w oczy tu cokolwiek pomogło.Znasz kogoś kto wytrzyma i dokończy duszenie w trakcie kiedy ktoś mu z całej siły pakuję palce w oczy, bo to przecież nie jest takie trudne skoro duszący ma zajęte obie ręce, jest przecież w bardzo bliskim kontakcie z naszym ciałem co pozwala nam na wykonanie tego ruchu i nie ma jak się przed tym bronić, bo kiedy zacznie to robić automatycznie puszcza duszenie...
Jak cię już dusi to każdy zbędny ruch typu wysuwanie ręki i szukanie oka zmniejsza ci drastycznie pozostały do odpłynięcia czas. Gdy duszący widzi takie zbędne ruchy i to że duszony traci koncentrację to automatycznie zwiększa nacisk i po prostu szybciej odpływasz.
Można powiedzieć że mam spore doświadczenie w duszeniach i nie widzę opcji żeby takie coś pomogło. Serio. To są tylko wymysły combatowców którzy nigdy nie mieli do czynienia z prawdziwym duszeniem.
Napisano Ponad rok temu
z prywatnych doswiadczeń:palce w oczy jako obrona przed np mataleo może zadziałać, ale jest to tylko jedn z elemntów obrony, pozwalający przez chwilowy szok/zaskoczenie u duszacego uzyskać poluzowanie duszenia i zastosowanie jakijś standardowej obrony ( w domyśle typowo grapplerskiej).
Prawie niemożliwe jest oddziaływanie palcami w oczy na duszącego od tyłu przez czas dłużśzy niż 0,5 - 1 sek ani uszkodzenie oka na tyle powazne by przerwać walkę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w tej sytuacji przegrałeśA co jeśli nie masz możliwości kopnięcia poniewać oplótł Cię nogami w parterze??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gwerty- nie myślę, że Krav Maga jest w ten sposób postrzegana. Z pewnością coś się tam znajdzie ale są to tylko sporadyczne jednostki nie mające pojęcia o temacie. A na takich nie należy opierać poglądów o systemie. Można jedynie z uśmiechem i podziwem patrzeć jak ludzie potrafią być żałośni. To tylko moje skromne zdanie. Pozdro :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pomijając fakt, że sytuacja, w której ktoś cie sprowadzi do parteru żeby zadusić i oplecie nogami jest conajmniej niespotykana(no ale są w życiu wyjątki: bójka z niewłaściwą osobą albo jakiś kutas co umiejętności wykorzystuje w niewłaściwy sposó to możesz sobie szamotać się i w ogóle ale ta sytuacja odnosi się do przeciwnika, który coś trenuje/trenował. Przejdź się do sekcji judo lub bjj i sobie zobacz jak malutki ten cień szansy de facto jest. Ja już doświadczyłem tego i zdania nie zmienie: oddajesz plecy(a już tym bardziej w parterze) - przegrywasz.SoS - Ja uważam, że jest cień szansy na wyjście z tej sytuacji tym sposobem i wolę wykorzystać każdy choćby ułamek procenta na powodzenie niż pogodzić się z przegraną i czekać na "kaplicę"...
Ps.
Zwracam uwagę na pogrubienie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
treningi w ASiTR KEMVOCOMBAT, sezon 2006.2007
- Ponad rok temu
-
Parę pytań na temat Combatów.
- Ponad rok temu
-
Kiedy kurs Krav Maga w Lublinie?
- Ponad rok temu
-
WASZE OPINIE
- Ponad rok temu
-
Książki do Krav Maga
- Ponad rok temu
-
System walki w bliskim kontakcie
- Ponad rok temu
-
Obóz nad BIAŁKĄ 2006
- Ponad rok temu
-
Zakończył się kolejny letni obóz Krav Maga.
- Ponad rok temu
-
STAŻ ESDS W WARSZAWIE 26-27.08.2006
- Ponad rok temu
-
Drobne pytanko
- Ponad rok temu