Skocz do zawartości

Zdjęcie

Złamanie kości nadgarstka.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

budo_khalis
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Złamanie kości nadgarstka.
No właśnie, j.w.

Wybrałem ten dział, bo chyba pasuje najbardziej do przedmiotu pytania.

Ześliznąłem się ze zbocza góry w czasie biegu i uderzyłem nadgarstkiem o ziemię. Mroziłem 24h od upadku, obrzęk nie był duży. Następnego dnia - izba przyjęć.

Na prześwietleniu lekarz zobaczył złamanie kości - 4 tyg. szyna.
Inny lekarz nie widzi złamania, ale profilaktycznie szyna - 4 tyg.

Mecze sie z nia juz tydzien.
Pytanie: skoro reka nie boli, złamania nie ma, to po cholere mi ta szyna?! Mi chodzi o usztywnienie bandazem elastycznym - zebym mogl biegac. W szynie niby moge, ale zapach bedzie nieciekawy, jak pot splynie za szyne:/

Co radzicie? Z gory dziekuje za odpowiedzi!
  • 0

budo_harry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 622 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Re: Złamanie kości nadgarstka.
- Iść do dobrego ortopedy i prześwietlić jeszcze raz na dobrym sprzęcie,
- lub nie iść, a szynę zostawić - ostrożności nigdy za wiele, lepiej ponosić jeszcze 3 tygodnie i mieć z głowy, niż ma się okazać, ze złamanie było i się otworzyło lub źle zrosło.
A na drugi raz uważaj :)
  • 0

budo_matgaw
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 226 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Złamanie nadgarstka to niebezpieczna kontuzja która może się potem ciągnąć jak smród w gaciach... lepiej noś tą szynę, nawet profilaktycznie...
  • 0

budo_khalis
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hm...myslalem o jakims kompromisie: np. jeszcze jeden tydzien - szyna, a pozniej bandaz elastyczny, zeby to usztywnic.

Lekarz, u ktorego dzisiaj bylem, popukal sie w glowe - po co szyna, skoro nie ma zlamania?
Ech, kazdy znachor mowi cos innego:/ I badz tu madry!

Treningi w wakacje sie zaczna, chcialbym na nie chodzic. Wiem, ze zdrowie wazniejsze, no ale skoro nic nie jest...?
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

a byłeś może u lekarza sportowego? jeśli nie to przejdź sie.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak naprawde uszkodzisz kosci nadgarstka to bedziesz mial ograniczenie ruchu na cale zycie. Zadna operacja ci nie pomoze, bo to potwornie skomplikowany staw. Lepej dmuchaj na zimne.
  • 0

budo_sniffles
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1272 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Nie ma co, nos szyne 4 tygodnie. Wznowisz treningi i jesli reka nie byla zlamana to bedziesz mial luz ale jesli poszla a olejesz sprawe to bedziesz mial problemy dluzej niz 4 tyg. Jak przez ten krotki okres czasu nie pocwiczysz to nic Ci sie nie stanie :)
  • 0

budo_robot
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan dobrze prawi.
Mialem podobna kontuzje z 8 lat temu. skakalem ze schodow na desce i przy londowaniu deska wyskoczyla mi spod nog do przodu a ja upadajac na dupsko podparlem sie nadgarstkiem.
poszedlem do lekarza i powiadzial ze wszystko w porz. tymczasem jak sie okazalo pozniej jest tam mala kostka (łudeczkowa czy cos takiego) ktora pekla jak sie okazalo.

efekt = ograniczenia ruchu(nie moge robić pompek na dloniach itp) i słabszy nadgarstek. operować można ale jak bardzo nie przeszkadza to lepiej nie bo to skomplikowana operacja. Po za ty, rekonwalescencja trwa dlugo.

moja rada:
dmuchaj na zimne i idź do lekarza sportowego.
  • 0

budo_khalis
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zobacze co lekarz powie w poniedzialek.

W kazdym razie dziekuje za odpowiedzi wszystkim!

Pozdrawiam:)
  • 0

budo_khalis
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 75 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I byłem u lekarza.

Jak tylko zobaczył, że wywijam tą ręką, to powiedział, że złamania nie ma, ale poprosił o zdjęcie RTG.
Okazało się, że lekarz złamaniem określił fragment chrząstki jeszcze niezamienionej w kość (w moim wieku to normalne). Żadnego złamania nie było, szyna można było zakopać w ogródku.

Fakt, teraz byłe prywatnie, a po 3 minutach wizyty moj porftel schudł o 70 zł.

Na razie ręka jest jakby w stanie nieważkości - mam nadzieję, że to wynik zdjęcia szyny i że za dwa, góra trzy dni minie.

Pozdrawiam Was i dzięki za odpowiedzi.
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

popracuj dobrze nad rehabilitacja! ja mialem zlamanie z przemieszczeniem, co wiazalo sie z uroczym nastawianiem. 4 tygodnie gipsu. i jako kolejna osoba musze potwierdzic, co mowi szczepan. caly czas mam ten nagarstek slabszy, jakbym mniej wladny. na szczescie moge dalej robic pompki i bic ludzi :wink:
  • 0

budo_slayer
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie lekcewaz sprawy, nadgarstek to bardzo powazna sprawa. Lepiej dobrze wyleczyc, niz potem pozwolic aby kontuzja powrocila. Sam mialem zlamana kosc w nadgarstku typu "zielona galazka" araz przemieszczenie kosci srodrecza. Wladowali mi cala reka az do barku w gips na 4 tyg, potem nosilem szyne jeszcze przez 3. Pamietam ze po calym leczniu nie moglem przekrecic dloni w lewa strone, rechabilitacja trwala pare miesiecy, nie moglem zrobic nawet 1 pompki bo czulem bol. Ale dzieki wytrwalosci u uporowi powrocilem do formy, czego Ci rowniez zycze. :-)
Pozdr
  • 0

budo_slayer
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ofc powrotu do formy :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025