Żelazny chwyt
Napisano Ponad rok temu
moje zapytanie dotyczy cwiczen na mocny chwyt
trenuje karate i wiem ze w walce podczas chwytów, dzwigni, itp. sila przekazywana jest przez ostatnie ogniwo jakim sa palce
podobnie jest np. w armwrestlingu
mozesz miec lapy jak goryl ale bez zelaznego chwytu, mocnego nadgarstka i palcow nie masz co liczyc na zwyciestwa
dlatego pytam o cwiczenia na krzepki chwyt
ponizej zamieszczam moje rozwiazania
prosze o komentarze
- hand-grips, czyli popularne 'sciskacze'
- gniecenie pileczki tenisowej
- gniecenie kulki z gazety
- otwieranie i zamykanie dloni (szybko)
- otwieranie i zamykanie dloni w wiadrze z piaskiem
- pompki na palcach
- podnoszenie talerzy na silowni w palcach (wzglednie dzbanow z woda )
ja osobiscie wykonuje czesc z tych cwiczen
ale zamierzam i tak poprawic krzepe w dloni
z gory dzieki za rady
pozdrawiam 8)
Napisano Ponad rok temu
weź rurkę albo kij, przewierć go na środku i przełóż przez to sznurek. Na sznurku zawieś ciężarek i masz genialny w swej prostocie przyżąd do ćwiczeń przedramion i nadgarstków. ćwiczy się, obracając w dłoniach rurką i wciągając ciężarek po sznurku. (może trochę pokrętnie to wytłumaczyłem, ale to proste - nawijasz sznurek z ciężarkiem)
powodzenia
Napisano Ponad rok temu
moze byc tez cos takiego ze bierzesz na przykład jakąs metalowa rurke dosyc ciezka i ugniasz nadgarstek w pionie w gore i w dol, tez sie wzmacnia. mozna tez robic pompki na zewnetrznych czesciach dloni - palce skierowane do srodka.
Napisano Ponad rok temu
ale miom skromnym zdaniem poprzednio wymienione cwiczenia sa lepsze i mniej kontuzjogenne
wiem bo probowalem
dzieki za odp.
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
to nie jest na sile uscisku tylko na mase przedramion...zrób sobie takie urządzenie:
weź rurkę albo kij, przewierć go na środku i przełóż przez to sznurek. Na sznurku zawieś ciężarek i masz genialny w swej prostocie przyżąd do ćwiczeń przedramion i nadgarstków. ćwiczy się, obracając w dłoniach rurką i wciągając ciężarek po sznurku. (może trochę pokrętnie to wytłumaczyłem, ale to proste - nawijasz sznurek z ciężarkiem)
powodzenia
dobre beda pompki na palcach i trzymanie talerza w jednej rece samymi palcami jak najdluzszy czas...ma sile uscisku bardzo dobrze dziala takze martwy ciag(bardzo dobrze) i masz z niego o wiele wiecej kozysci mozesz tez wisiec jak najdluzej na 1 rece na drazku...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sciskacze i wspinanie sie po linie albo pionowe(jak chcesz sobie dodatkowo inne miesnie wyrobic
albo poziomo-nie koniecznie musi byc po linie moze byc po zwyklej poziomej rurce ale lina dodatkowo wyrabia ci stabilizatory
najlepsze cwiczenie na sile przedramion to nawijanie ciezarku
teraz takze widze ze catlebellsy niezle mi daja na uscisk lapy i nadgarstek(w sumie to i martwy ciag dawal podobne wrazenie)
no ale lina jest chyba na 100 najlepsza
Napisano Ponad rok temu
nawijanie nie daje sily uscisku bo: jest to calkowicie inny ruch od sciskania, za maly ciezar
Napisano Ponad rok temu
- otwieranie i zamykanie dloni w wiadrze z piaskiem
Wiele czolowych polskich kulturystow wykonuje to cwiczenie. Podobno daje dobre efekty.
Ian17 - w twoim cwiczeniu polecam takze powolne opuszczanie ciezarka.
Napisano Ponad rok temu
Ściskanie i rozprostowywanie palców w piasku jest bardzo dobrym aczkolwiek dość niewygodnym ćwiczeniem. Piasek działa w nim jak wolne ciężary stawiająć opór tak przy zginaniu jak i rozprostowywywaniu palców. Ćwiczenie to izoluje mięśnie palców i całą pracę wykonuja tylko one- w przypadku liny, martwego ciagu i innych ćwiczeń z trzymanymi w dłoniach ciężarami główną pracę wykonuja inne grupy mięśniowe - palce są tutaj grupą wspomagającą, niemniej jednak wraz ze wzrostem masy dźwiganych ciężarów zwieksza się także siła wymagana do utrzymania sztangi w łapie.
Napisano Ponad rok temu
pompki na palcach sa dobre
wiem bo sam robie i efekty sa
dobre sa tez wszystkie sciskania
przypominam ze przy sile uscisku bardzo wazne są, oprocz silnych miesni przedramion, silne nadgarstki i palce
pozdrawiam 8)
PS. Itosu ponoc zgniatal w łapie bambus grubosci nadgarstka 8O
jaka piekna legenda prawie jak filmy z Chuckiem Norrisem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
animal
- Ponad rok temu
-
bbj a suplementy
- Ponad rok temu