Fundacja Twardziele
Napisano Ponad rok temu
Bede dzwonil ale jesli ktos ma kontakt z fundacja przekazcie im, ze wiecej moga zebrac jezeli uruchomia bramke SMS.
Napisano Ponad rok temu
I uwaga która może być pomocna. Trzeba unikać zabrudzonej maty - takiej na której jest dużo kurzu naskórka i innego badziewia. Mam pewne wrażenie że problemy jakie miałem pojawiały się po kontakcie z taką matą.
Dlaczwego trzeba unikac wlasnie tego i jaki to ma zwiazek ze stwardnieniem rozsianym?
Napisano Ponad rok temu
Chociaż, przyznam, że sam nie słyszałem o czymś takim, a konsultowałem sie już z paroma neurologami, oni kładli raczej nacisk na unikanie silnego nasłonecznienia, jako częstego w takich przypadkach impulsu wyzwalajacego kolejny rzut choroby.
Napisano Ponad rok temu
Być może Avbertovi chodziło pewnie o to, że drobiny naskórka oraz bakterie mogą spowodować gwałtowną reagcję układu immunologicznego, która może pociągnać za sobą jego "rozregulowanie" a w konsekwencji jego atak na własny układ nerwowy, konkretnie na osłonki mielinowe.
Chociaż, przyznam, że sam nie słyszałem o czymś takim, a konsultowałem sie już z paroma neurologami, oni kładli raczej nacisk na unikanie silnego nasłonecznienia, jako częstego w takich przypadkach impulsu wyzwalajacego kolejny rzut choroby.
Zgadza się włosy kurz i inne takie mogą być przyczyną reakcji autoimmunologicznej, skierowaniej na osłonki mielinowe. Jest to jedna z teori dobra jak wszysktkie inne. Co do nasłonecznienia, a konkretnie wysokich temperatur osoby chore to powinny tego unikać. W wysokiej temperaturze pogarsza sie przewodzenie w nerwach. W przypadku uszkodzonych osłonek mielinowych dodatkowo pogarsza się i tak już upośledzone przewodzenie. Ale czy to spowoduje rzut, trudo powiedziec . Jest wiele osób chorych które plażowały się w ciepłych krajach i nic niepokojącego się nie wydażyło. Naprawdę trudno powiedzieć.....
Napisano Ponad rok temu
w kazdym razie to własnie usłyszałem od neurologa- "słonce może uruchomić reakcję autoimmunologiczną"Ale czy to spowoduje rzut, trudo powiedziec . Jest wiele osób chorych które plażowały się w ciepłych krajach i nic niepokojącego się nie wydażyło. Naprawdę trudno powiedzieć.....
i tak jak mówisz wciąz niewiele wiadomo o tej chorobie, sa teorie, ale nadal brak pewności...
BTW:
drrrrryyyń
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido, gdzie i jak?
- Ponad rok temu
-
Kadra na UMK w Toruniu
- Ponad rok temu
-