PORA TRENINGU??
Napisano Ponad rok temu
p.s. jutro mam egzamin z plywania zaczynam o 10 rano. co najlepiej zjesc i ile czasu przed egzaminem?? czy ma byc cos wysoko weglowodanowego?? np. plateczki z jogurtem??
pozdrawiam LAGARTIJA_RIO
Napisano Ponad rok temu
-Jak wyglada Twoj trening?
-Ranow miedzy 10 00 a 11 30 odbywam trening techniczny.Od 12 00 do 13 00 plywam. Po polodniu mam trening przyrzadawy i biegam przez godzine.Wieczorem 22 00 do 23 30 mam z reguly trening silowy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rano: technike - jestes w miare wypoczety, do tegho troche sparingow i wytrzymalosc sobie wyrobisz
popoludniu: ciezary + rozciaganie - miesnie po calym dniu sa rozgrzane wiec najlepiej sie rozciagaja
oczywiscie nie rozciagaja sie wiecej niz 3-4 razy w tygodniu
powiniennes zalozyc sobie jakis cel, tak to to jest droga do nikad. Robisz silownie, biegasz, rozciagasz sie, cwiczysz technike - wszystkiego nei da sie osiagnac naraz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr , spadam na trening zaraz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
okolo 8 00-12 00-- - najgorsza wydolnosci organizmu.gdyby ludzkosc zyla zgodnie z wiedza nukowa ten okres bysmy przesypiali. najiweksza dokladnosc.
okolo 13 00 tzw post lunch dip -czesto ogarnia nas dziwne "zmulenie" ktore tlumaczymy sobie odplywem krwi do zoladka po obiedzie.nieprawda. jest endogenne - nie zalezy od posilku.
okolo 17 00 -najlepsza pora na wysilek fizyczny.najwyzsza temperatura ciala.
po 17 00 - najlepszy metabolizm alkoholu (pisze dla ciekawostki).damy kiedys pily tylko po 17 00. powaidalo sie :prawidziwa dama pije po piatej.
20 - najlepszy refleks choc duze prawdopodobienstwo bledow.
to tyle narazie
Napisano Ponad rok temu
Bo mnie na UJ uczyli ze
<720 jest podwyższony poziom adrenaliny , Noradrenaliny i kortyzolu.
830 swiatlo przez nerw wzrokowy dociera do mozgu (dokladnie do szyszynki i hamuje wydzielanie Melatoniny)
10-12- szczyt poziomu energii (chodzi o dopamine i seratonine)
14-16 obniza sie cisnienie krwi
17-20 wzrasta temperatuta ciala i to jestnajlepszy moment na cwiczenia
nie wiem czy wiecie ze witamina C( sok z cytryny pity z woda) podnosi poziom energi o 10 procent
a co do basenu to rowniz slyszalem ze nie powinno sie plywac a potem biegac, raczej na odwrot codzi o stawy, ze np podczas plywania zabka rozciagasz je a potem jak biegniesz mozesz nabawic sie latwo kontuzji. Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wiem na ile mozna brac to zrodlo za prawidlowe, ale zgadza sie z tym co slyszalem od ludzi u ktorych trenowalem, od ludzi z ktorymi trenowalem i co czytalem. miesnie rosna, kiedy odpoczywaja. podobnie moj "guru" ross enamait ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ) w jednej fajnej ksiazke o tym pisze. "you cannot max-out every day. over training is as bad as under training". to, ze niektorzy tak moga zawdzieczaja albo genom albo latom cwiczen. tak rzeklem ja.
a co do pory dnia.. wiadomo, rano sie jest zaspanym. ale jak rano pojde na basen, to potem jestem pelen energii caly dzien, czuje sie lepiej niz kiedy nie pojde. do tego testuje teorie o chodzeniu na czczo, podobno mozna spalic wiecej tluszczu. nie wiem, bede musial sie zaprzyjaznic z kims na fizjologii lub dietetyce odbyc z nim dluga rozmowe na ten temat.
Napisano Ponad rok temu
Co do odrzywiania to przy duzym wysilku nalezy brac okolo 4 posilkow dziennie , i w szczegolnosci rano sa dwa sniadania ktore musze zawierac 25% i 10% dziennego sporzywania produktow. Drugie sniadanie jest przedewszystkim zalecane gdy przerwa miedzy sniadaniem a obiadem wybosi 6 h poniewaz zmienia sie poziom glukozy we krwi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BIAŁKO
- Ponad rok temu
-
CZY CARBO JEST ANTYKATABOLICZNE????
- Ponad rok temu
-