Pompki, drążek itp. a fizjologia wysiłku
Napisano Ponad rok temu
Od jakiegoś czasu robię pompki i podciągam się na drążku, chciałbym jednak podejść z głową do tego tematu. Wydawałoby się, że pompki (w wersji "tradycyjnej") to ćwiczenie kształtujące wytrzymałość siłową, o ile te ~60% ciężaru naszego ciała jesteśmy w stanie podnosić naście razy. (Naprawdę nie wiem jak to sklasyfikować fachowo, czy istnieją jakieś sztywne kryteria wedle których można stwierdzić jaką cechę motoryczną bodźcuje ciężar wykorzystywany w danym ćwiczeniu?)
W związku z tym nie jestem pewien jak wyjaśnić fakt, że wraz z podniesieniem maksymalnej ilości pompek jaką jestem w stanie wykonać w jednej serii (z 20 do 45), wyraźnie podniosłem swoją siłę maksymalną (przez którą rozumiem "rekord" w wyciskaniu na ławce poziomej, z 65 do 85 kg).
I kolejna sprawa. Kiedy robimy serię pompek "do załamania" (bezwiednie padamy) - co się właściwie wtedy dzieje? Kończą się zapasy.. glikogenu? :roll:
Zastanawiam się jak zoptymalizować trening oparty na pompkach/drążku. Czy lepiej robić takie serie "do załamania" czy może np. do 80% maksymalnej liczby powtórzeń? (i jak to uzależniać od stawianego sobie celu - zapewne inaczej się ćwiczy chcąc osiągnąć np. umiejętność zrobienia 100 pompek w serii, a inaczej jeśli chce się bodźcować bardziej siłę). Jak długie przerwy robić między seriami, jak nimi sterować? Jeśli skracam czas odpoczynku przed kolejną serią, zapewne zmuszam organizm do przyspieszenia regeneracji - ale czy ma to jakiś wpływ na polepszenie wytrzymałości?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry bardzo dziękuję za każdą ewentualną odpowiedź!
Napisano Ponad rok temu
[quote name="sorensen"]
W związku z tym nie jestem pewien jak wyjaśnić fakt, że wraz z podniesieniem maksymalnej ilości pompek jaką jestem w stanie wykonać w jednej serii (z 20 do 45), wyraźnie podniosłem swoją siłę maksymalną (przez którą rozumiem "rekord" w wyciskaniu na ławce poziomej, z 65 do 85 kg).
quote]
sila sie zwiekszyla pewnie dlatego,ze podczas pompek zaangazowales wiecej wlukien miesniowych jak przy wyciskaniu, podczas pompek duza role odgrywaja plecy co ma male miejsce podczas wyciskania i to takze moglo byc przyczyna
ja robie pompki do zalamania i jestem zadowolony...jednak nie wyciskiam na sztandze to tez nie wiem jak podniosla sie moja silam max
poza tym wydaje mi sie , ze jak mam trenowac i maja byc jakie kolwiek efekty to nie ma co trenowac na 80 % tylko trzeba ladowac z siebie cale 100%
podczas zalamania nie konczy sie zapas glikogenu w miesniach tylko sa one poprostu zmeczone dlugim wysilkiem i musza swoje odpoczac i sa znow zdolne do pracy jednek juz w mniejszym zakresie niz bylo to wczesniej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
typowo wypuszcza sie powietrze podczas wysilku czyli wiedy sie podnosimy
ale gdy spojzec na to od strony "pompki" to ona wypuszcza jak sie naciska czyli gdy sie opuszczamy
nie wiem czy dobrze mysle ??
bo mi wygodniej oddychac wariantem 2 a moj ojciec robi 1 i nie wiem juz sam jak to robić a wiadomo ze prawidlowe oddychanie to sprawa wazna
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co to wnosi do tematu?
zastanawiam sie od jakiegos czasu czy podczas cwiczen takich jak pompki drazek (wykorzystujacych mase ciala) da sie "skoksować" jak na silowni czy to mozliwe?
wydaje mi sie ze na "sucho" nie bardziej ksztaltuje sie sila i wytrzymalosc
a z suplementacją??
czy to wogole mozliwe?
Bo dawniej nie było silowni ani zadnych odzywek a ludzie byli bardzo dobrze zbudowani fakt ze nieliczni ale byli
Napisano Ponad rok temu
a tak powaznie to nie wiem czy da sie cos takiego zrobic, na pewno latwiej jest na silowni i z suplami. tez sie nieraz zastanawiam jak ci ludzie to robili kiedys i nigdy nie moge znalezc odpowiedzi :?
Napisano Ponad rok temu
Nie było, więc nie żarli: słodyczy, MC shita, coli, sprite, kruczaków z Tesco, chleba Lider Price itd itpmoze tyrali cale zycie na budowie 8)
a tak powaznie to nie wiem czy da sie cos takiego zrobic, na pewno latwiej jest na silowni i z suplami. tez sie nieraz zastanawiam jak ci ludzie to robili kiedys i nigdy nie moge znalezc odpowiedzi :?
Do tego dieta: mięso, jażyny, węgle w lepszych proporcjach. Dużo fizycznego wysiłku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zastanawiam sie od jakiegos czasu czy podczas cwiczen takich jak pompki drazek (wykorzystujacych mase ciala) da sie "skoksować" jak na silowni czy to mozliwe?
wydaje mi sie ze na "sucho" nie bardziej ksztaltuje sie sila i wytrzymalosc
a z suplementacją??
czy to wogole mozliwe?
Jest możliwe wzmocnienie się. Skoksować - hmm, co to za określenie...
Przyrost masy i wygląd poprawia się wielokrotnie wolniej niż na siłowni, ale nieprawdą jest, że się straszine schudnie itp.
Ja uważam, że warto ćwiczyć i obserwuje u siebie powolne ale jednak zauważalne efekty.
I należy jeść dużo mięsa.
Napisano Ponad rok temu
odpowiedz jest prosta. nigdy nie byli tak dobrze zbudowani, jak teraz. sportowcy nigdy nie byli tak szybcy, silni i wytrzymali. czy jakis rekord sportowy ma wiecej niz 25 lat? watpie. szkoda, ze nie ma juz "czystego" sportu..Bo dawniej nie było silowni ani zadnych odzywek a ludzie byli bardzo dobrze zbudowani fakt ze nieliczni ale byli
a jesli ktos nie wierzy w drazek.. coz, ja wierze
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i dalej cwicze.
a co do serii, ile i czego tez mam dylemat. wiekszosc badan i artykulow ktore czytalem potwierdzaja, ze ta magiczna liczba moze byc 80%, 80% max tetna, maksymalnej liczny. ale z kolei interwaly to jest 100% a tez sa polecane. do tego wszystko na pewno zalezy od rodzaju cwiczenia. np inaczej bedzie to wygladalo przy normalnych pompkach, a inaczej przy pompkach z klasnieciami. teraz mozna cwiczyc na tyle sposobow, ze po prostu miesza sie w glowie.. ja ze prosty facet jestem to sie bede trzymal podstawowych cwiczen (pompki, drazek, brzuszki i przysiady) w dziesiatkach kombinacji, plus czasem inne konieczne (np kark czy bieganie).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Problem z......
- Ponad rok temu
-
Jak zrobić skoczność w SW?
- Ponad rok temu
-
pilates
- Ponad rok temu