Skocz do zawartości

Zdjęcie

pytanie!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

budo_lagartija_rio
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 376 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

pytanie!!!
wiem ze to dzial poswiecony noza ale wydaje mi sie ze to miejsce ktore odwiedza najwiecej osob majacych pojecie o sprawie ktora chcial bym wyjasnic!!(?) otoz mam pytanie!! jak w polsce wygladaja procedury dostania sie do AT?? mowie tu o POLICYJNYCH oddzialach!! jak wygladaja kroki i co trzeba po koleji zrobic zeby sie do takiego oddzialu dostac albo chociaz gdzie sie odbywa selekcja lub cos w tym stylu!! prosze o odp.
  • 0

budo_mero
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 217 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: pytanie!!!
Po pierwsze musisz być w służbie czynnej... min (z tego co pamietam) 5 lat odsluzonych w prewencji... Pozatym nienaganna sluzba musisz sie pochwalic... Do tego dochodzi jeszcze doskonala umiejetnosc strzelania... Musisz byc cholernie wysportowany... Kiedy jak i co jest nabor nie wiem, bo to juz jest rzecz danej Komendy Wojewodzkiej... Tak wyglada mniej wiecej sposob jak dostac sie do SPAP'u (bo tak fachowo nazywa sie polskie AT)... Rzecza zupelnie inna jest dostanie sie do CBŚ jako oficer operacyjny... I zeby nie bylo... Służba w CBŚ to nietylko sluzba w "cywilnych ciuchach" ale takze latanie w kominiarce na glowie :) W kazdym badz razie ciezko sie dostac do takich typow jednostek policji... Najwarzniejsze jest to zeby odpowiednia osoba zobaczyla cie w odpowiednim czasie :)
  • 0

budo_mossberg
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 177 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mero
SPAT-u (Samodzielny Pododdział Anty Terrorystyczny)

duzo pomoze również tak zwane kumoterstwo
nie od dzisiaj wiadomo, ze kolesiostwo i rodzinna sitwa to nie tylko w Policji jedna z lepszych dróg awansu i wogóle zatrudnienia...

wiem bo matka pracuje w komendzie miejskiej 8)
  • 0

budo_mero
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 217 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmmm SPAT to jeszcze nazwa stara tak dość dość stara... Obecnie obowiązuje termin SPAP - Samodzielny Pododdział Antyterrorystyczny Policji... Takie nowe nazewnictwo :) Nie pytaj skąd wiem...
  • 0

budo_lagartija_rio
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 376 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

5 lat w prewencji?? a co ze studjami?? jesli ktos planuje ukonczyc studia i pozniej isc MA na 5 lat do prewencji to chyba w wieku 30lat zostanie wygryziony przez innych mlodzieniaszkow mam racje?? hmmmm... zatem trzeba uruchomic koneksje :) a skad wiesz!!! JA NIE PYTAM bo pewnie musial bys mnie wtedy zabic :) hehe...
  • 0

budo_saszka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 104 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolo z mojego osiedla poszedł do pracy w policji i od razu dostał się do AT więc może kryteria nie są aż tak wygórowane. A może miał dobrego "plecaka" :) ? No i nie jest super wysportowany :) .
  • 0

budo_surval
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 338 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Do SPAP- u a nie SPAT-u
Wcale nie trzeba mieć pięciu lat służby w Policji, znam kolesi którzy służą 1,5 roku i dostali się do oddziału. Trzeba iść do dowódcy odziału i powiedzieć że chciałbyś tam służyć, jeśli zostaniesz wstępnie zaakceptowany na co wpływają głównie twoje umiejętności ale nie tylko(bonusowani są skoczkowie spadochronowi, saperzy (np. z wojska), instruktorzy strzelectwa, osoby uprawiające sporty walki czy wogóle sportowcy , medycy). Przystępujesz do egzaminu fizycznego w który tak naprawdę może być różny w różnych oddziałach np. w Gdańsku może byc taki a w Warszawie nieco inny. Jeśli zdasz egzamin fizyczny który do prostych nie należy i pierwszy lepszy zabijaka z ulicy czy koks z siłowni go nie zda robisz szereg badań na których też możesz odpaść, później przechodzisz wstępne szkolenie ( okres próbny ) którego długość tez określona jest indywidualnie dla każdego oddziału ale przeważnie trwa około sześciu miesięcy. Jeśli nie wykruszysz sie przez ten okres o co nie trudno bo delikatnie mówiąc jest tam w pizdę i na gaz i o kontuzję łatwo, (a po słuzbie wracasz do domu i jesteś tak zmeczony że zasypiesz na stojaco na klatce otwierając drzwi do mieszkania) zostajesz w oddziale, najpierw długo długo sie szkolisz ( taktyka , skoki nurkowanie, strzelanie i inne takie ) a w akcjach bojowych pełnisz funkcję pomocniczą żeby się orzaskać z robotą a jak już się otrzaskasz co trwa ok. roku czasem dłużej zaczynasz być "pełnoprawnym" członkiem oddziału co nie zmienia faktu że non stop się szkolisz jak się nie szkolisz to coś tam innego realizujesz i tak płynie służba AT. Problem w tym że w tej służbie o wypadek nie trudno nawet podczas szkolenia i trzeba wziąć to pod uwagę myśląc o wstąpieniu do SPAP-u bo smutna prawda jest taka że jak nie spełniasz określonych norm to może się okazać że Ci podziękują a na twoje miejsce przyjdzie młody, sprawny następca.

Pozdr. Surval
  • 0

budo_vibes
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie w tym sęk, skończysz studia i rób to co masz robić, albo spróbuj zostać oficerem policji, popracuj, wyrób sobie reputację i plecki a później osiągniesz swój cel, pamiętaj, po nitce do kłębka 8) to już nie te czasy gdzie mówili "nie matura lecz chęć szczera..." :-) SPAP to elita, nie da rady stać się "ANtKIEM" z dnia na dzień, tak samo nie zostaniesz od razu w wojsku generałem, liczy się wiedza, sprawność, umiejętności i jak wyżej pisali "strzelanie". Myślę, że w dobrym komisariacie 5 lat stażu pod obserwacją dobrych przełożonych wystarczy żebyś stał się "ANTKIEM" tylko musisz spełniać wszystkie kryteria, nie musisz być do tego celu oficerem, oficerem jest tylko dowódca ekipy SPAP, reszta to podoficerka i aspirantka :-) próbować zawsze można ale ciężko będzie.[/b]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024