"Hojo"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
... sporo tego jest, a wystarczylo wpisac w googlu "hojo" albo "hojo jutsu" - ale oczywiscie nie wiem, czy to o to chodzi...
Napisano Ponad rok temu
p.s.-odnosnie hojo jutsu to jesli masz na mysli sztuke "zwiazywania" to nie o to mi chodzilo (co z reszta mozna bylo wyczytac).
Napisano Ponad rok temu
Byłoby łatwiej, gdybyś podał, gdzie to widziałeś i kto to robił.
Sprawdź w googlu: Jikishinkage hojo kata
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O ...no wiesz :roll: przeczytaj najpierw co napisalem dokladnie(czytaj:googlowalem...odpowiedzi brak)...ale dobra dzieki .
p.s.-odnosnie hojo jutsu to jesli masz na mysli sztuke "zwiazywania" to nie o to mi chodzilo (co z reszta mozna bylo wyczytac).
przeczytalam, nie wyczytalam z tego wcale, ze _nie_ chodzi o sztuke zwiazywania i pomyslalam, ze moze google ci zle chodzi... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Mniej więcej wiem o co chodzi... mniej więcej, znaczy się tyle, że kilka osób w naszej sekcji (właśnie Ikeda Dojo, plusqua ) zna Hojo i miałem okazję widzieć, jak to wygląda. Sam próbowałem kiedyś się nauczyć, ale jakoś tak nie wyszło i kojarzę może kilka ruchów na wyrywki... Wiem tyle, że tak jak wspomniałeś tetsujin na Hojo składa się 4 kata. Nie wiem jak się naprawdę nazywają, ale chyba tak jak pory roku Każde kata wykonuje się w parach. To taki pewien rodzaj form oddechowych połączonych z kata wykonywanym ciężkim bokkenem :-) Hmm... gdzieś kiedyś nawet widziałem u kumpla kartkę z rozpisanymi po japońsku poszczególnymi elementami wszystkich 4 form. Więcej powiedzieć nie mogę, może jak sam się nauczę o co w tym biega
Nawiasem mówiąc... ciekawą sprawą jest wykonanie kilkudziesięciu (kilkuset??) shomen'ów hojo-bokkenem a potem przerzucenie się na zwykły bokken Polecam takie doświadczenie :-) Bokken śmiga jak błyskawica
Napisano Ponad rok temu
P.S. powitać szanownego kolege z Torunia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Topiki
- Ponad rok temu
-
Z okzaji...
- Ponad rok temu
-
ojoj moderator chyba da kopa
- Ponad rok temu
-
Staż z G.Savegnago 8 DAN Aikido - 30 lat Aikido PUA
- Ponad rok temu
-
co by tu zrobic???
- Ponad rok temu
-
Wystawa na temat broni japonskiej wytwarzanej wspolczesnie.
- Ponad rok temu
-
Ból i próg wrażliwości
- Ponad rok temu
-
Kyusho jitsu
- Ponad rok temu
-
Trening w Japonii
- Ponad rok temu
-
Koncentracja calej mocy w jednym punkcie