Hakama
Napisano Ponad rok temu
tylko czy to coś komuś pomoże w lepszym ćwiczeniu, czy też dążeniu do doskonałości - szczerze wątpię...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co mowil o "zawijaniu"...?25-26.06.2005 w Warszawie gościl Isoyama sensei. Na zajęciach dla instruktorów mówił m.in. na temat zakładek w hakama i ich znaczenia. (Niestety nie jestem instruktorem i na zajęciach nie byłem). Mówił też wiele w czasie stażu o schludnym wyglądzie ćwiczących, np. zawijaniu rękawów gi. 18-19.03 br. w Suchym Lesie koło Poznania kolejny staż z w/w sensei połączony z kongresem instruktorów, którego częścią będzie wyklad "Etyka i etykieta w Aikido'. Myślę, że wtedy też będzie można dowiedzieć się więcej na temat znaczeniai pochodzenia znaczenia zakladek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nooo, to jest wlasnie moj przypadek...Na treningu sensei Isoyama zapytał kolesia z podwiniętymi rękawami, czy ma może za duże gi...
Napisano Ponad rok temu
No wiem. Z uwagi na "centrum" musisz kupować o dwa rozmiary za duże... Rękawy zawsze można nieco skrócić na maszynie. Służe pomocą jakby co ;-)Nooo, to jest wlasnie moj przypadek...Na treningu sensei Isoyama zapytał kolesia z podwiniętymi rękawami, czy ma może za duże gi...
To o Isoyama sensei, shihanie, tak? (irimi, tylko się upewniający ).Dziadek może i gadał...
Z pewnością nie!...tylko czy to coś komuś pomoże w lepszym ćwiczeniu...
Głęboko wierzę, że TAK, bo dbanie o czystość i właściwe składanie hakama, schludny wygląd, są niezłym sposobem, jednym z wielu (obok solidnego treningu!), na dążenie do doskonałości. Nie ma oczywiście żadnego przymusu w tej materii. Osobiście mnie boli koło l...i, co kto robi z hakama i gi, i może też chodzić w majtach z pasem startowym od wewnątrz, jeśli taka jego wola. Jednak dziwi mnie i bawi, że dbanie o hakama i czystość gi, schludny wygląd, znajomość znaczenia zakładek w hakama itp. jest cierniem w oku, dla osób, które wagi do tego nie przywiązują. Bajdełej: nikt nie mówi, że "te" sprawy są ważniejsze niż solidny trening. One nie są konkurencją dla niego, ale jako takie stanowią dla świadomego aikidoki pewną wartość samą w sobie. Kto chce tych spraw pilnuje, kto nie chce - nie....czy też dążeniu do doskonałości...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A u nas sie oklejaja w okolicach bolacych czerwona tasiemka, zeby ze mna nie cwiczyc, bo ja zawsze sie myle i mysle, ze to jest target...Zawinięty rękaw oznacza, że z naszą reką jest coś nie w porzadku i żeby współćwiczący na nią uważał.
Napisano Ponad rok temu
czystość mówimy zdecydowane tak, a dorabianiu dupie uszu i filozoficznym dysputom na temat zakładek w spodniach mówimy zdecydowane nie ...
Wallace (zastanawiający się, czy wszyscy mają się uczyć historii Wlk. Brytanii, gdyż z tamtąd pochodzi tzw. football)
Napisano Ponad rok temu
Gdyby byli jego uczniami, zapewne tak, ale to już sam Isoyama tylko wie. W takiej kulturze został wychowany. W kulturze, w której powstało aikido.jestem ciekaw czy Isoyama też zwróciłby uwagę Endo i Tissier, że mają zawinięte rękawki...
Faktycznie, dupie uszu dorabiać nie należy, ale po czynności fizjologicznej dokładnie wytrzeć wypada (kwestia czystości). Skoro dysputy filozoficzne na temat zakładek nie ciekawią i jesteśmy na NIE, to przeca można ich nie czytać i w tym czasie przykładowo hakama wyprasować.czystość mówimy zdecydowane tak, a dorabianiu dupie uszu i filozoficznym dysputom na temat zakładek w spodniach mówimy zdecydowane nie...
Także nie sądzę. Ale pewnie część pasjonatów piłki kopanej, nie tylko mecze w TV ogląda, w barwy narodowe się ubiera, na taktyce zna, ale także sporo o pochodzeniu i historii owej dyscypliny wie. Tak z czystej ciekawości i dla zrozumienia....czy wszyscy mają się uczyć historii Wlk. Brytanii, gdyż z tamtąd pochodzi tzw. football
Napisano Ponad rok temu
Isoyama ma upodobanie do wojskowego drylu i karności, bo kawał życia spędził w armii.
A to, że zwraca uwagę na to, żeby ze stroju aikidoki nie zwisały żadne paski i żeby rękawy nie były za długie, to sprawa czysto praktyczna, bo za taki pasek lub rękaw łatwo złapać.
Leszek (którego wyżej wymieniony jedną ręką złapał za zwisający pas, a drugą przywalił w bebech)
Napisano Ponad rok temu
No i wlasnie na tym polega bezposredni przekaz Mistrz - uczenLeszek (którego wyżej wymieniony jedną ręką złapał za zwisający pas, a drugą przywalił w bebech)
Napisano Ponad rok temu
Co najwyżej o taki rękaw to osoba łapiąca może sobie palce zaplątać i połamać ..
Napisano Ponad rok temu
Może przesadzam, ale po tej akcji Isoyamy wszyscy migiem powiązali sobie paski tak, zeby nie bylo za co złapać.Prorock: oj chyba z tym wykorzystaniem przeciwko komuś to przesadzasz...
Co najwyżej o taki rękaw to osoba łapiąca może sobie palce zaplątać i połamać ..
Napisano Ponad rok temu
A co mowil o "zawijaniu"...?
wszyscy znaja pewna legendarna historie o swistaku i o zawijaniu sreberek.... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja znam jedno, a nawet dwa znaczenia Hakame nosi ten kto zdal na stopien shodan badz trenuje iaido :)
albo trenujesz w KI AIKIDO FEDERATION OF GREAT BRITAIN i jestes kobietą - możesz nosić hakamę, niezależnie od tego jaki masz stopień; panowie od 1. dana
Napisano Ponad rok temu
albo trenujesz w KI AIKIDO FEDERATION OF GREAT BRITAIN i jestes kobietą - możesz nosić hakamę, niezależnie od tego jaki masz stopień; panowie od 1. danaJa znam jedno, a nawet dwa znaczenia Hakame nosi ten kto zdal na stopien shodan badz trenuje iaido :)
to taka rekompensata, za wysiłek włożony w pieczenie serniczków, które się wcina po morderczych treningach.
:wink: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
albo trenujesz w KI AIKIDO FEDERATION OF GREAT BRITAIN i jestes kobietą - możesz nosić hakamę, niezależnie od tego jaki masz stopień; panowie od 1. danaJa znam jedno, a nawet dwa znaczenia Hakame nosi ten kto zdal na stopien shodan badz trenuje iaido :)
to taka rekompensata, za wysiłek włożony w pieczenie serniczków, które się wcina po morderczych treningach.
:wink: :twisted: :twisted:
Mnie podano trochę inne wytłumaczenie, ale równie praktyczne.
Napisano Ponad rok temu
A jakie? :wink:Mnie podano trochę inne wytłumaczenie, ale równie praktyczne.
I jestem ciekawa, czy brzydsza część ćwiczących nie patrzy na panie w hakamach jakoś dziwnie krzywo?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gratulacje dla Feanora.
- Ponad rok temu
-
rezygnacja z treningów
- Ponad rok temu
-
Co ma wspolnego aikido z samoobrona?
- Ponad rok temu
-
a w sobote...
- Ponad rok temu
-
a gdzie relacja przemka z luksemburga???
- Ponad rok temu
-
Style aikido
- Ponad rok temu
-
Staż z Sensei Hiroshi Isoyama, 8 dan aikido - Poznań
- Ponad rok temu
-
Etienn Leman Sensei w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Aikido shihani a japońskie gestapo, yakuza i inne kwiatki