Skocz do zawartości


Zdjęcie

Cielęcina z ryżem, szparagami i porami


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Cielęcina z ryżem, szparagami i porami
Zaczynamy od pokrojenia cielęciny wzdłużnie w paski o szerokości 1-1,5 centymetra, obtaczamy w mące. Pory kroimy na kawałki po 2 centymetry. W średniej wielkości garnku gotujemy ryż. Należy tak go przyrządzić by był na sypko. Po przyrządzeniu dostawiamy garnek do ostygnięcia. Do uprzednio przygotowanej patelni wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy.

Składniki:

* 25 dkg chudej cielęciny;
* ½ szklanki
pokrojonego pora;
* ½ szklanki szparagów;
* szczypta soli;
* szczypta czarnego pieprzu;
* sok z połowy cytryny;
* łyżka oliwy z oliwek;
* 1,5 szklanki rosołu z kurczaka;
* 1/8 szklanki czerwonego wina;
* ½ szklanki ryżu brązowego;


Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia cielęciny wzdłużnie w paski o szerokości 1-1,5 centymetra, obtaczamy w mące. Pory kroimy na kawałki po 2 centymetry. W średniej wielkości garnku gotujemy ryż. Należy tak go przyrządzić by był na sypko. Po przyrządzeniu dostawiamy garnek do ostygnięcia. Do uprzednio przygotowanej patelni wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Bierzemy kolejne kawałki mięsa, strząsamy nadmiar mąki, po czym kładziemy na patelnię i obsmażamy na brązowy kolor. Po obsmażeniu wyjmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnie wkładamy szparagi i pory, obsmażamy przez około 2-3 minuty, po czym zalewamy porcją wina. Całość gotujemy przez kolejne 2 minuty, po czym wlewamy rosół oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Zawartość patelni doprowadzamy do gotowania i utrzymujemy w tym stanie przez 8-10 minut. Patelni nie przykrywamy ! Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Następnie do patelni wkładamy spowrotem obsmażoną cielęcinę i całość gotujemy przez 3-4 minuty. W tym czasie na płaski talerz wykładamy porcje ryżu, a na nią ugotowaną cielęcinę oraz warzywa. Resztę sosu z patelni możemy zużyć na zwilżenie ryżu.



Wartości
odżywcze:

* kalorie – 1012 kcal
* białko – 88 g
* węglowodany – 72 g
* tłuszcze
– 32 g

Źródło: „Muscle” nr 95

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024