Garbienie
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam za brak polskich liter (jestem w USA)
Napisano Ponad rok temu
Mam, wiec pytanie jak najlepiej pracowac nad tym ?
Kontroluj postawę. Czyli jak np. jedziesz windą, czekasz na kogoś itp. to stań plecami do ściany, tak żeby dotykać ściany biodrami, łopatkami, barkami i głową. To zostawia pewną pamięć mięśniową i jakiś czas potem się bardziej kontrolujesz.
Napisano Ponad rok temu
nawyk ten moze wlasnie ziac sie z cwiczenia sportow walki
ja cwiczylem judo i prawdopodobnie to bylo jedna z przyczyn, idac do walki w randori czlowiek instynktownie pochyla glowe spina barki i takie tam
jak mowil przedmowca najlepiej to wlasnie idac ulica przygarbiony uswiadomic ze sie jest i wyprostowac sie (nawet do przesady) pomaga
pyzdra
Napisano Ponad rok temu
pomaga. chociaz dziwnie wyglada
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Noś plecak no obu ramionach, może głupia rada ale na pewno jak będzie cięższy to pociągnie cię do tyłu co za tym idzie będziesz się prostował
Hmm... a to dziwne, bo ja mam zupełnie odwrotnie: im cięższy plecak, tym bardziej się garbię i pochylam do przodu. Może jakaś "inna" jestem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobra rada jest wlasnie kontrolowanie siebie, a jak Ci to nie wychodzi zamow sobie pajaczka .
Pajączki są be. Pwszem prostują, ale też powodują nienaturalne ściąganie łopatek do tyłu. Paru ortopedów odradzało w mediach.
Napisano Ponad rok temu
Hmm... a to dziwne, bo ja mam zupełnie odwrotnie: im cięższy plecak, tym bardziej się garbię i pochylam do przodu. Może jakaś "inna" jestem.
ciezki plecak na 100% powoduje krzywienie kregoslupa
Zależy jeszcze jaki plecaczek , ale po prostu to taka dobra rada, żeby się nie krzywić.
Napisano Ponad rok temu
Noszenie plecaka na dwóch ramionach>>> Na jednym dozwolone tylko z klasy do klasy .
Owszem, trzeba to robić, własnie po to, by się nie krzywić. Radze używać dwóch ramion, inaczej powita nas boczna skolioza i opusczona jedna łopatka. Jak ktoś już ma taki problem, to radzę uważać .
Pajączki>>> Kszanka, gdyż aby prostować się, należy zacząć od fundamentów, czyli mocnego gorsetu mięsniowego. Gdy mięśnie słabe, oczywiste jest, że przeciążenia odbijają się na układzie kostnym.
Tak więc "naprostowywanie sie" należy przede wszystkim zacząc od ćwiczeń gimnastyncznych pleców. Pamiętajmy, by rozwijac wszystkie partie, nie skupiąc się tylko na podnoszeniu tułowia, gdy leżymy na bruchu .
Wazny też jest basen, ale pamiętajmy, bez ćwiczeń i to nie pomoże. Lepiej cwiczyć i nie chodzić na basen, niż odwrotnie. Należy pamiętać o regularności. Ja swego czasu aplikowałem sobie porządny zerstaw ćwiczeń z parusetstronnicowej książki rehabilitacyjnej (nie ma to jak znajoma rehabilitantka ). Niestety po raz kolejny dał o sobie znać mój słomiany zapał .
Przy okazji, ja też sie garbie, a w zimie to masakra, gdyż po prostu się kule, niezależnie od sytuacji . Sytuacja zapewne poprawi się w lato. Poza tym, też mam to beznadziejne uczucie nieswojości, gdy jest prosty. Wielu z was je ma?
Cóż, jest nad czym pracować .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A więc nie możes sie poddawac, musisz uwazac i korygowac postawę ciała.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja swego czasu aplikowałem sobie porządny zerstaw ćwiczeń z parusetstronnicowej książki rehabilitacyjnej
a mozesz zapodac jakeis cwiczonka z tej ksiazk ina kregoslup np na skloljoze i tak zwaneg ogarba?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ochraniacz szczęki
- Ponad rok temu
-
Sprzęt do ćwiczeń w domu
- Ponad rok temu
-
ZMA