LUZ w technikach karate, czyli co robić by się nie SPINAĆ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy post i już ciekawostki, w dodatku niesprawdzone. A z tą żarówką wszystko się wyjaśni jak trzeba będzie wyciągać szkło z dłoni albo ratować stawy tejże. Można żarówkę zastąpić gazetą ale w rzeczywistości wystarczy ćwicyć z głową i zrozumieniem...
Napisano Ponad rok temu
jak ktoś chce osiągać jak najwięcej jak najmniejszym nakładem sił to to się chyba nazywa lenistwo i raczej powinien dać sobie spokój z poważnym sportem, co nie panie Moderatorze?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Minimum energii i maksimum efektu to po pierwsze w przyrodzie, a po drugie w judo :roll:jak ktoś chce osiągać jak najwięcej jak najmniejszym nakładem sił to to się chyba nazywa lenistwo i raczej powinien dać sobie spokój z poważnym sportem, co nie panie Moderatorze?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Minimum energii i maksimum efektu to po pierwsze w przyrodzie, a po drugie w judo :roll:
Po pierwsze bez energii nie ma efektu. I spróbuj do czegoś dojść nie wkładając w to minimum energii....
Chciałeś zaszpanować jakimś mądrym zdaniem ale troszke to Ci nie wyszło....
Napisano Ponad rok temu
Czesc, można wiedzieć jakie to rzeczy?Popatrzcie co wyprawiają ludzie z Shaolinu dlaczego ich tak nie wyzywacie a zachwycacie sie nimi chociaz robią jeszcze bardziej wydaje sie głupsze rzeczy??
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Oj Pietras, Pietras, nawet nie zadałeś sobie trudu przeczytania i zrozumienia tego co napisałem. Przeczytaj jakikolwiek wywiad z Jigoro Kano i zobaczysz tą filozofię w pierwszym jego zdaniu ... . Potem przeczytaj coś o regułach przyrody. A potem zerknij do opisów ostatniej walki Pawła Nastuli i one Ci coś podpowiedzą o niepotrzebnym wysiłku wkładanym do wykonywanych czynności.Chciałeś zaszpanować jakimś mądrym zdaniem ale troszke to Ci nie wyszło....
Napisano Ponad rok temu
Nakayama w jednej ze swoich książek napisał:
„...moc i skuteczność techniki rodzi się z użycia właściwych mięśni...”
Proste, tylko jak tego dokonać? Żarówka, świeczka czy nawet gazeta to raczej chybione pomysły. Nie chodzi mi o sposoby sprawdzania rzekomego braku spinakerstwa.
Już widzę taką sytuacje, gdy sensej mówi do swoich uczniów
- dzieci na następny trening przynosimy żarówki, w Netto są za 0,77 groszy
Chodzi mi o metody treningowe, ćwiczenia które pomagają wykonywać technikę bez zbędnego spinania niepotrzebnych mięsni. Metody, nie jakieś sztuczki. Mój sensej zawsze powtarzał na treningach, iż należy sobie wyobrażać, że pięść to kamień wiszący na sznurku. I właśnie o takich i podobnych odpowiedziach myślałem, zadając to pytanie. Co radzą wam wasi senseje?
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Ta idea jest cenna, ale niestety trudno dobrac słowa aby ją technicznie wytłumaczyć. Lepiej zdecydowanie to pokazać. Razem z ćwiczeniami. I myślę, że to Twój sensei zrobi bez problemu.Mój sensej zawsze powtarzał na treningach, iż należy sobie wyobrażać, że pięść to kamień wiszący na sznurku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pietras65, jesli chodzi o Jarka, to zobacz laskawie od kiedy On jest na forum a od kiedy ty. Takich pomyslow i rewelacji bylo w tym dziale juz za duuuuzo.
Napisano Ponad rok temu
Temat zamknięty!!!!
Piszcie jakie W macie techniki rozluźniania mieśni przy udeżeniach czy kopnięciach bardzo chętnie poczytam o nich . Z poważaniem Pietras
Napisano Ponad rok temu
Pomysl ze swieczka i zarowka nie ma nic wspolnego z trenowaniem mocnych uderzen.
Jeśli ktoś potrafi zgasić świeczke w ten sposób co go opisałem to znacy że ma bardzo szybkie uderzenie. Nie wiem czy Ci wiadomo ale im szybciej wykonasz udeżenie i dynamiczniej to wtedy jest ono mocniejsze. Nie wiem jak TY uderzasz może na siłe jeśli tak to ja proponuje popracować nad szybkością a będą duże lepsze efekty/
Pietras65, jesli chodzi o Jarka, to zobacz laskawie od kiedy On jest na forum a od kiedy ty. Takich pomyslow i rewelacji bylo w tym dziale juz za duuuuzo.
A to że Jarek jest dłużej na forum to go nie usprawiedliwia że może wyzywać innych.Jeśli ma taki zamiar niech zrezygnuje z funkcji moderatora bo moim zdaniem WOGÓLE ONA SIE MU NIE NALEŻY!!!
Napisano Ponad rok temu
Co do Jarka: to popieram Pietrasa65 w tym, że powinno się oceniań nie ludzi tylko ich zachowania (tu: wypowiedzi), choć nie wiem czy go popieram bo nie próbowałem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mój sensej zawsze powtarzał na treningach, iż należy sobie wyobrażać, że pięść to kamień wiszący na sznurku. I właśnie o takich i podobnych odpowiedziach myślałem, zadając to pytanie. Co radzą wam wasi senseje?
Pozdrowienia
U mnie jest całkiem inaczej, bo zamiast kamienia jest kula plasteliny.
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że kamień lepszy ... :roll:[...] jest kula plasteliny [...]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oyama Karate - czy dalej uznaje stopnie z Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Kyokushin, Oyama lub inne (nie shotokan)
- Ponad rok temu
-
Andy Hug
- Ponad rok temu
-
Początki z Karate(co i jak??)
- Ponad rok temu
-
Mawashi geri
- Ponad rok temu
-
mam do wyboru oyama lub kyokushin co wybrac??
- Ponad rok temu
-
Gdzie w małopolsce mogę znaleść szkoły z Karate??
- Ponad rok temu
-
Kata Heian Ohio
- Ponad rok temu
-
SOSNOWIEC - STYCZEŃ 2006 - ZAPISY DO SEKCJI
- Ponad rok temu
-
KATA SEITEDO
- Ponad rok temu