Jak szybko wyleczyc przeziebienie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A o kolegach z którymi ćwiczysz pomyślałeś, chodząca epidemio? :wink:Jednoczesnie uczestniczyc w treningach? Mam katar,kaszel.
Kiedy mnie "bierze" wcinam duże ilości rutinoscorbinu i podjadam aspirynę, na noc i przed treningiem. Jak nie przechodzi - odpuszczam treningi, szkoda zdrowia własnego i kolegów.
Napisano Ponad rok temu
pzdr 8)
a trening sobie daruj bo Twoji koledzy następnym razem założą taki sam temat :wink:
Napisano Ponad rok temu
tak naprawdę nic innego Ci nie pomoże, niestety wit. C oraz rutinoscorbin absolutnie nie maja dowiedzionego działania na ludziach a ich działanie prawdopodobnie sprowadza się do efektu placebo
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Spiskowa teoria dziejów=masowe oszustwo koncernów farmaceutycznych. :wink:niestety wit. C oraz rutinoscorbin absolutnie nie maja dowiedzionego działania na ludziach a ich działanie prawdopodobnie sprowadza się do efektu placebo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polopiryna S (rozpuszczona w lyzeczce plynu i popita min. pol szklanki) - 2-3x dziennie 1.5-2 tabletki - to w zaleznosci od samopoczucia
Rutinoscorbin - 3 x dziennie po 1-2 tabletki - nie zaszkodzi.
Witamina C jest w Rutinoscorbinie, ale od biedy mozna dorzucic do zestawu Multiwitamine w dowolnej postaci - to tez nie zaszkodzi, aczkolwiek przy dobrym odzywaniu nie jest wymagane.
Do powyzszego polecam Aliofil (lub inne tabletki czosnkowe), lub jesli ktos lubi kefir z wycisnietym "zywym" czosnkiem (calkiem niezle smakuje i dosyc zdrowe).
Na wieczor polecam mleko z miodem i maslem - to rozgrzeje organizm, rozszerzy oskrzela i pozwoli latwiej usnac.
Bezwzgledny zakaz wychodzenia, treningow i zarazania innych oraz doziebiania sie - cala "szybka" kuracja jest gowno warta jak sam o siebie nie zadbasz - warto ze 2-3 dni polezec w lozku, wygrzac sie, wypocic i przy okazji poleniuchowac...
Warto sprawdzic, czy nie ma sie grypy, gdyz niedokladnie wyleczona moze doprowadzic do niezlych powiklan, ktore w przypadku sportowca moga sie zle skonczyc. I kolejny raz polecam wizyte u lekarza "na zywo"...
Napisano Ponad rok temu
Zas co do patentu to aspiryna na noc, duza ilosc napojow, zakryc sie caly po glowe i mocno sie wypocic az sie poczuje jak struzki wody po nas leca potem przebrac sie uzupelnic plyny, i od nowa 2-3x w nocy tak zrobic a gwarantuje ze nastepnego dnia poczujesz sie owiele lepiej a temperatura spadnie jak glupia. Ja tak zawsze robie jak cos mnie klepnie i naprawde pomaga 1-2dni i czlowiek zdrowy.
Napisano Ponad rok temu
Gdy miałam katar robiłam gorącą kąpiel. Do tego wystawiałam na podgrzewacz kilka kropel olejku olbasoil zmiesznych z wodą.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz chorowałam. Dlatego i metody takie 'ludowe'.
Treningi sobie odpuść.
Napisano Ponad rok temu
Co za bezczelny typ Dziś po sparingach kimura mówi: " o ku..wa ale mnie wczoraj gorączka dojechała ... paskudne grypsko. zaraz zjem aspiryne i ide do łóżka ". A teraz na forum pisze " czy pomyślałeś o kolegach "A o kolegach z którymi ćwiczysz pomyślałeś, chodząca epidemio? :wink:Jednoczesnie uczestniczyc w treningach? Mam katar,kaszel.
Kiedy mnie "bierze" wcinam duże ilości rutinoscorbinu i podjadam aspirynę, na noc i przed treningiem. Jak nie przechodzi - odpuszczam treningi, szkoda zdrowia własnego i kolegów.
A najlepszy sposób to rutynoskorbin i witC - jest taka razem z wapnem, chyba polfy cze tajiej jaksies firmy. A do tego obowiazkowe mleczko z miodem :-)
Napisano Ponad rok temu
Spiskowa teoria dziejów=masowe oszustwo koncernów farmaceutycznych
No dokładnie tak. O dziwo tego własnie ucza na Farmakologii na Lekarskim. Jedyna sytuacja kiedy wit. C przynosi korzysc to stan jej niedoboru. W zwiazku z dieta w Polsce typowa oraz faktem iz witamina owa jest uzywana jako konserwant to smiem watpic w obecnosc niedoboru u pytajacego. Ponadto nadmiar wit. C wydalany z mnoczem sprzyja niekt órym rodzajom kamicy moczowej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Zródło to wykład z 3 roku.
2. Podręcznik Farmakologia Kostowskiego.
3.Jeśli chcesz moge poszukać streszczeń prac w medlinie (baza danych artkułów medycznych)
Nie twierdzę poza tym że od 2 wit. C umrzesz ale efekt bedzie wątpliwy.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
o tu prosze nawet się wysiliłem i znalazłem artykuł o tym ze witamina C w nadmiernych ilosciach zwieksza ryzyko kamicy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
o tu prosze nawet się wysiliłem i znalazłem artykuł o tym ze witamina C w nadmiernych ilosciach zwieksza ryzyko kamicy
Według mnie ten artykuł jest zupełnie o czymś innym, a wpływ witaminy C akurat tu jest "średnio" potwierdzony. Radzę dokładnie przeczytać cały artykuł nie tylko pobieżnie część o witaminie C. Tymczasem wiadomym jest, że ograniczyć jej przyjmowanie należy przede wszystkim w przypadku istniejących już kamieni szczawianowych...
Należy jednak podkreślić, że rozmowa dotyczy nadmiaru witaminy C a nie jakiemuś "kosmicznemu" ciągłemu przedawkowywaniu wraz ze spożywaniem i jej suplementów i np. suplementów żelaza. Dla mnie robi się lekko OT. Interesuje mnie tylko:
1. Nie takie mądre głowy jak my siedzą i główkują kto ma rację i kiedy w tej kwestii.
2. Artykuły, które wykopujesz lub wykopiesz nie potwierdzają szkodliwości nadmiaru samej witaminy C, tylko w powiązaniu z innymi związkami, chorobami osoby pochłaniającej ją w znacznym nadmiarze lub też są publikacjami, które niczego nie dowodzą na 100%...
3. Na początku wspominałeś o niewielkiej przydatności witaminy C i Rutinoscorbinu, tu zacytuję:
Tymczasem teraz nie dość, że odpuściłeś sobie Rutinoscorbin to zacząłeś wspominać o znacznym nadmiarze witaminy C, niejako pomijając wpływ witaminy C w normalnych dawkach... Dziwne, ale jako, że jest to forum nie związane z medycyną to chyba rzeczywiście z mojej strony koniec dyskusji :-)niestety wit. C oraz rutinoscorbin absolutnie nie maja dowiedzionego działania na ludziach a ich działanie prawdopodobnie sprowadza się do efektu placebo
Napisano Ponad rok temu
po drugie jesli już to spróbuj przytoczyc potwierdzenie swoich słów
po trzecie powiedziałem na czym opieram moja wiedze a jak komuś zalezy to poszukam artykułów na medlinie
BTW to jest akurat podforum o zdrowiu treningu i odżywianiu... temat jak najbardziej pasuje
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
stronka do przeszukiwania medlinu (niestety tylko abstrakty) po wpisaniu słów kluczowych vitamin C nephrolithiasis
Napisano Ponad rok temu
skrót do abstraktu z bazy Cochrane
otóż przyjmowanie vit C u niektórych może przynieśc korzysci w profilaktyce natomiast wartosć lecznicza jest wedłóg wiekszosc p[rac zerowa aż do dawek 4 g jedna praca opisała korzysc z leczenia przeziebienia wit C przy dawkach powyzej 8g
Napisano Ponad rok temu
2. Artykuły, które wykopujesz lub wykopiesz nie potwierdzają szkodliwości nadmiaru samej witaminy C, tylko w powiązaniu z innymi związkami, chorobami osoby pochłaniającej ją w znacznym nadmiarze lub też są publikacjami, które niczego nie dowodzą na 100%...
skad wiesz?? btw nic niczego dowodzi na 100% ale jeżel czytam duzą pracę interwencyjna z randomizacja i statystycznie coś wychodzi to jestem skłonny uwierzyc... to sie nazywa evidence based medicine
Napisano Ponad rok temu
Takze ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WARSZTATY AKROBATYKI W KRAKOWIE
- Ponad rok temu
-
WARSZTATY AKROBATYKI W KRAKOWIE
- Ponad rok temu
-
zielony pyta o odżywki :)
- Ponad rok temu
-
HMB
- Ponad rok temu
-
trening
- Ponad rok temu
-
MEIZITANC - nowa moda?
- Ponad rok temu
-
Trening indywidualny; odzywianie - prosze o porady
- Ponad rok temu
-
Sina kichawa a po jutrze sylwester :[
- Ponad rok temu
-
Białko
- Ponad rok temu
-
jak to sie nazywa, do czego służy, z czym to sie je...
- Ponad rok temu