Skocz do zawartości

Zdjęcie

SW praca czy zabawa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

SW praca czy zabawa?

sztuki walki to nie tylko ciężka praca, wyrzeczenia i powaga, ale przede wszystkim zabawa oraz radość, które są niezbędne dla skutecznego rozwoju.

Sprowokowany tym cytatem chciałem podyskutowac na temat zawartości "cukru w cukrze" czyli na ile aikido powinno być harówka, ciezkimi wyrzeczeniami na jedynie słusznej drodze a na ile radościa, zabawą przyjemnościa z ruchu.
Ten temat pojawia sie w relacjach ludzi bardzo ciezko i wiele lat zajmującymi sie aiki, którzy przechodza swoistą metamorfozę od marsowej miny wojownika do pracy z relaksem i czerpania radosci z bycia na macie.

No to jakie proporcje :?: :?: :?:

A może prawdziwy profesjonalizm wyklucza radość :?: :lol:
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: SW praca czy zabawa?
99% harowki i wyrzeczen
0.5% radosci
0.5% KI

Ci co niby po latach wyrzeczn przechodza do "pracy z relaksem" po prostu sobie juz odpuscili i sa skazani na sukces.
  • 0

budo_petrus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a taki Małysz albo Michalczewski zawsze powtarzają że mają niesamowitą frajdę z tego co robią i sprawia im to radość....

Może nie chodzi o to żeby chodzić po macie uchachany od ucha do ucha ale żeby mieć po prostu satysfakcję z tego że robi się to co lubi.
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

99% harowki i wyrzeczen
0.5% radosci
0.5% KI

Ci co niby po latach wyrzeczn przechodza do "pracy z relaksem" po prostu sobie juz odpuscili i sa skazani na sukces.

Szczepan - czemu nie jestem zdziwiony :) :D Nie zaskoczyłes mnie, ale w takim razie przyjmij wyrazy współczucia, bo wychodzi że masz smutne życie :wink: Rano robota, po południu harówka a potem sie umiera :roll: Ogólnie :dupa:
  • 0

budo_avbert
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jest tak - poprzyjściu z pracy do domu i oporządzeniu dzieci perspektywa wypicia browara przed telewizorem wydaje mi się o wiele atrakcyjniejsza od perspektywy wyjścia na ciemny i zimny dwór dojechania do chłodnej sali gimnastycznej rozłożenia mat i męczenia się 1,5 h.
Picie browara to przyjemności 8)
Pójście na trening to harówa 8O :?:
Po treningu pojawia się jednak 100% zadowolenia i radości. Czyli wzmocnienie pozytywne.
..
Na samym treningu stany umysłu są bardzo zmienne.
  • 0

budo_tomkat64
  • Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po całodziennej harówce :paker: i nerwówce :bad-words:
Relax z AIKIDO :lol:
  • 0

budo_feanor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 301 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aikido dla mnie to cięzka praca, ale jest to forma pracy, z której czerpię ogromną radość i satysfakcję. A radości jest wiele :) Pogadać i posmiać się z ludźmi, z którymi się ćwiczy, poobgadywać użytkowników Vortalu :twisted: :wink: czy pójść na piwko po treningu zwartą grupą. Ilekroś na trening przychodziłem całkowicie zmarnowany i bez energii, to mimo iż zostawiłem na macie trochę potu, to bateryjki się naładowały :D
Podchodzę do Aikido poważnie, ale jezeli nie czerpiemy z tego radości, to po co to robić?? Z przyzwyczajenia? :?

I przyłączam się do głosów współczucia dla Szczepana - naprawde przejebane :roll:
A "pracy z relaksem" uczą nas od początku i nie czuję żebym przez to miał odpuszczane (heh..a wręcz przeciwnie :) )
  • 0

budo_ralman
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 345 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Aikido to najwspanialszy rodzaj pracy - pracy nad sobą. Dodatkowo ta praca wiąże się z ogromną przyjemnością i satysfsakcją. Czyli reasumując, praca przynosząca frajdę. Najlepsze połączenie z możliwych. :)
  • 0

budo_ruda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 133 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam nadzieje ze tym razem w temacie...

Skoro zadnej kosmicznej sily KI mi nie przybedzie, ani tym bardziej zadnych miesni, ani sie nie naucze jak komus w morde dac... no to juz zostaje mi tylko ta jedna mozliwosc "just for fun".

No chyba ze uznamy ze racje ma Pajak zlotousty twierdzac, ze joga jest wprawdzie piekna ale indywidualna, wiec mozna z nia zostac sam na sam, natomiast aikido cwiczy sie z ludzmi, wiec ono otwiera na ludzi...

DWA KOPYTKA
poklon poklon poklon
  • 0

budo_el tigre
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 96 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Póki jeszcze studiuję aikido staje sie moim hobby ("staje sie" dlatego, że jestem dopiero na początku drogi). Tak się składa, że mam zamiar po studiach wybrać aplikacje prokuratorską (ewentualnie sędziowską lub adwokacką) :) Chcąc, nie chcąc bede musial sie spotykac czasami ze "złymi", niezbyt sympatycznymi ludźmi, ktorzy nie zawsze będą mnie lubić :) Nigdy nie wiadomo więc co, gdzie i kiedy może się przydać ;) A mówiąc już w 100% serio to praca ta jest czesto bardzo stresująca, a aikido i treningi dają poczucie ucieczki, chociażby chwilowej, od problemow minionych dni. Zresztą jak mawia trener olsztyńskiej sekcji karate kyokushin "Ćwiczcie, trenujcie, uprawiajcie jakiś sport tak długo, jak możecie." I o to z grubsza chodzi ;) Pozdrawiam
  • 0

budo_irimi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 931 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to i ja sie dolaczam do grupy wspolczujacej Szczepanowi: Szczepan bidulek. :) Bidulek skoro z ciezkiej pracy ma tylko tyle samo radosci co i ki... :wink: :) :) :) :)

Tia, no wiec dla mnie:
100% ciezkiej pracy
100% satysfakcji i radosci

Jedno drugiego nie wylucza. Logicznie: radosc wynika z ciezkiej pracy, jest jej efektem. Zwlaszcza w przypadku aikido i... kazdej formy ludziej dzialanosci, ktora traktuje sie powaznie i z pasja.
Przeca prawdziwa radosc z aikido mamy po najtrudniejszych i najciezszych treningach, gdy pot po dupie leci, nogi staja sie "ciezkie jak z waty" itp, itd...
  • 0

budo_irimi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 931 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kontynujac watek procentowy na poczatek sam siebie zacytuje (se nowosc wprowadzam :) )

Tia, no wiec dla mnie:
100% ciezkiej pracy
100% satysfakcji i radosci

Idac tym tokiem myslenia:
90% ciezkiej pracy
90% satysfakcji i radosci

80% ciezkiej pracy
80% satysfakcji i radosci
......

......
10% ciezkiej pracy
10% satysfakcji i radosci
.....

.....
0,5% ciezkiej pracy
0,5% satysfakcji i radosci... O! 8O 8O 8O Chyba mi cos ciekawego wyszlo... :) :) :) :) :)
  • 0

budo_ruda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 133 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

.... i 95.5 % tajemniczej kosmicznej energii KI.
Wiedzialam, ze kiedys do tego dojdziemy.

Czyli i tak wychodzi "just for fun" :)
  • 0

budo_ruda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 133 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale mozemy tez przyjac, ze kosmiczna energia KI sklada sie wlasnie z pracy i radosci. I to nam daje sto procent aikido.
:D :)
  • 0

budo_irimi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 931 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tia, znaczy sie chodzilo mnie o to ze precent radosci wynika z procentu ciezkiej pracy...
To jak Szczepan: nadal tylko 0,5% radosci? :)
  • 0

budo_ruda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 133 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiem, irimi :D
Dlatego moje przeslanie brzmi: precz z ponuractwem, cierpiętnictwem, wszystkoizmem i perfekcjonizmem! :D
To mam na mysli mowiac "just for fun", a nie jakies tam glupkowate wyglupy.
"Just for fun" to postawa wewnetrzna, ktora wydmuchuje z dojo wszelkie przejawy agresji, a nie wyklucza pracy. Ciezkiej pracy - podkreslam. :D
  • 0

budo_sentiel
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 159 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Może nie chodzi o to żeby chodzić po macie uchachany od ucha do ucha

Czyli mam sie na treningu przestać szczerzyć?
Buuuu.... i całą zabawę mi zabrali....
  • 0

budo_sojobo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 506 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z perfekcjonizmem tez precz?? :roll: :roll: :roll:
  • 0

budo_ruda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 133 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tez.
I precz z preczem :D
Perfekcjonisci sa okropnie upierdliwi bo nie daja sobie i innym prawa do popelniania bledow. A w aikido nie da sie nie robic bledow.
  • 0

budo_maciek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 875 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ludzie nie sa leniwi, maja tylko kiepski cele, tzn. takie, ktore nie sa dla nich inspiracja.

Tak mi sie nasunelo...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024