Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7276 odpowiedzi w tym temacie

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

Sabre Crossfire:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

A podobno Sabre nieskuteczne....he he he

Nie wiem czy to Crossfire ale z takiej sikawki ciężko trafić w oczka w sytuacji "stresowej". Jeżeli jednak to Crossfire to warto go mieć z powodu jednej jego cechy - zdolność sypania w pozycji odwróconej puszki. Moc w normie. Poza tym wolę strumień z PM OC-17 bo jest bardziej rozproszony i ten oleisty syf z PM trudniej zmyć, o mocy nie wpomnę.

Przyznam Ci rację, może być ciężko "trafić". Jeżeli jednak używasz dwóch gazów jednocześnie np. cone w lewej a Crossfire w prawej to już jest "fajnie".
Mnie osobiście zastanawia jedno i tutaj Majku pytanie do Ciebie bo zauważyłem że Crossfire jest ... bezbarwny???
Oczywiście posiadam Crossfire ale szkoda mi "nadgryzać" kolejny gaz.
A co do "oleoistości" to Saberek Red Magnum jest właśnie na bazie oleju i trochę przypomina zupę....
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Crossfire nie jest bezbarwny,ma rdzawy kolor wiem bo psikałem,na filmie poprostu tak wygląda
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

daniel2208:

Spokojnie. Na gębie Crossfire jest cacy rudawy a na filmach zwykle jasny leci. Patrz też na firm z testu Foxa - też wygląda na biały na tle tego rudzielca co lodem tylko sytuacje sobie pogarsza:

• 0

budo_kamikazee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 512 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W zeszłym tygodniu zakupiłem sobie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Przed chwilą postanowiłem zrobić test jak i czy psika ten gaz.
Odległość wyrzutu tylko 2,5 metra poleciała strumień piany. Ale pech chciał, że przez przypadek potarłem sobie powiekę ręką którą pryskała gazem.
5 minut ciągłego bólu przy próbie otwarcia powieki, cieknięcie gilów z nosa teraz spokój choć powieka nadal piecze i jestem dosyć dobrze znieczulony 5 dębowymi.
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

daniel2208:

Spokojnie. Na gębie Crossfire jest cacy rudawy a na filmach zwykle jasny leci. Patrz też na firm z testu Foxa - też wygląda na biały na tle tego rudzielca co lodem tylko sytuacje sobie pogarsza:

Czyli zawartość się nie zmieniła, a już myślałem że wlewają coś filtrowanego.

Dodam tylko od siebie że na korzyść Sabre wpływa bardzo długi termin ważności. Sprzedawane w tej chwili Saberki mają ważność do 2013-2014r a więc nie ma potrzeby wymiany np. po roku posiadanych gazów.
  • 0

budo_slawmat83
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam Panowie.
Wiem, że była już o tym mowa, ale nie umiem tego zlokalizować a nie chce mi się godzinami kopać w temacie. Więc krótkie pytanie do obeznanych w tej kwestii. Jakie są obostrzenia w posiadaniu miotaczy gazu pieprzowego we Francji?
Z góry dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

daniel2208:

Dodam tylko od siebie że na korzyść Sabre wpływa bardzo długi termin ważności. Sprzedawane w tej chwili Saberki mają ważność do 2013-2014r a więc nie ma potrzeby wymiany np. po roku posiadanych gazów.

Dodam tylko ,że Crossfire jest bezpieczny w uzyciu z teaserem więc pewnie coś z wodą ma wspólnego:) Przy czym jako nowy nabity jest na max że wydaje sie że nic w puszce nie ma ale jego waga wydaje się sporo niższa niż typowego strumienia PM OC-17 czy FOX o zbliżonej pojemności. Przy czym w nowym OC-17 USA wyraźnie wyczuwa sie zawartość
cieczy w puszce
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

daniel2208:

Dodam tylko ,że Crossfire jest bezpieczny w uzyciu z teaserem więc pewnie coś z wodą ma wspólnego:) Przy czym jako nowy nabity jest na max że wydaje sie że nic w puszce nie ma ale jego waga wydaje się sporo niższa niż typowego strumienia PM OC-17 czy FOX o zbliżonej pojemności. Przy czym w nowym OC-17 USA wyraźnie wyczuwa sie zawartość
cieczy w puszce

Niebieskie Sabry są na bazie wody a więc możliwe że i Crossfire a czarne Magnumy na bazie oleju. W dużym crossfire jest 85gr gazu więc możliwe że jest lżejszy od PM-17. Sam gaz natomiast jest wewnątrz butelki w woreczku więc nie "chlupie"

W Kalibrze pojawiły się Magnumy Cone 60gr za ...30zł!!!! Nic tylko brać!!!
  • 0

budo_kamikazee
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 512 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W Kalibrze pojawiły się Magnumy Cone 60gr za ...30zł!!!! Nic tylko brać!!!

Fajnie tylko, że to jest cholerny Twist-Lock.
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie, dostał tym Sabre Red niebieskim w pianie przez dobre 2 sek, zalepiło mu całą twarz. Mimo tego odskoczył i otworzył oczy. Dopiero kiedy dostał PM OC-17 90ml w chmurze, tym z hotspray.pl, zachowywał się jak dziecko: ręce na twarz, czołganie("nie mogę oddychać" itp). Gaz został poprawnie użyty. Dlaczego nie zadziałał ? Nie wiem...... :? :?
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Koledzy, gdyby kogoś interesowało to na hotspray.pl lada dnia będą gaśniczki PM OC-17 275ml za 135zl z tym, że dzwoniłem do gościa i powiedział, że będą miały trochę uszkodzone etykiety. A czy ktoś się może orientuje, czy będą Fox-y w strumieniu ? Bo zapomniałem zapytać. :) :) :)
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie, dostał tym Sabre Red niebieskim w pianie przez dobre 2 sek, zalepiło mu całą twarz. Mimo tego odskoczył i otworzył oczy. Dopiero kiedy dostał PM OC-17 90ml w chmurze, tym z hotspray.pl, zachowywał się jak dziecko: ręce na twarz, czołganie("nie mogę oddychać" itp). Gaz został poprawnie użyty. Dlaczego nie zadziałał ? Nie wiem...... :? :?

A jak się czuł twój kolega? Było mu coś?
  • 0

budo_thumbs
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 65 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam wiec panowie w skrocie 8O wczoraj na bramce w klubie mialem agresywnego kolesia wkoncu go wyprowadzilem i sie zaczelo wystartowal do mnie z lapkami i dostal sabre red tym niebieskim w pianie i nic typ odskoczyl do tylko i jeszcze gorzej i co mnie zaszokowalo to po pianie otworzyl oczy 8O 8O 8O to dostal strzal i koleszka go zdusil od tylu wtedy 2 sek z oc 17 PM i juz wtedy nokaut jedno darcie oczy przez dobra godzine zamkniete jak juz policja przyjechala po 20 minutach to zapytali sie co to za gaz bo opuchl od niego :) :) :) nie polecam sabre napewno piany :X

Witam
Myślę że to nie wina gazu a formy w jakiej substancja jest miotana ( HP, PM , FOX w formie piany prawdopodobnie też by nie zadziałały momentalnie ) tj. piana jako taka nie specjalnie ma możliwość bezpośredniego przedostania się do śluzówek, opóźnienie działania widoczne jest m.in. na filmach YT dla przekładu podam że trafienie z bliska stożkiem w sposób nie właściwy też może BARDZO ROZCZAROWAĆ - tu swego czasu opisywałem obszernie przykład gdzie PM 17 w stożku z "przyłożenia " jakieś 30-40 cm zadziałało po około 3 min. ! - gaz musiał spłynąć z czoła w śluzówkę oka. Co do sytuacji którą opisał Piesciarz. to myślę że agresora powinno RÓWNO POGIĄĆ ze względu iż dostał należycie PM a gdy ten już działał zaczęło bez wątpienia działać sabre ( piana się rozpuściła i "zalała" ).

Pozdr.
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

thumbs : dlatego moje zdanie jest, żeby sypać dobrym gazem ale z bliska, max z 2 m . Decyduje tu moc gazu i środka wyrzucajacego ale nie po to, żeby sypać z daleka ale żeby duzo i dokładnie z bliska. Wtedy nie będzie sensacji, że coś nie objęło itp.. Tylko do takiego uzycia trzeba mieć mocne nerwy... Dla bardziej panikujących i lubiących dla spokoju uzycie z bezpiecznej odległości pozostaje tylko jakaś dobra gaśnica.
  • 0

budo_johnysh2
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 71 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

fedormajk. w Crossfire nie wyczuwa się zawartości prawdopodobnie ze względu na typ konstrukcji - jest nakreślona w pdf=ie, jeśli dobrze pamietam - na stronie producenta.

Co do samej konstrukcji chciałbym zauważyć, że crossfire musi mieć naprawdę "czystą" substanję drażniącą, jako że miotająca (która tak naprawde nie miota tylko tworzy ciśnienie wewnątrz) jest od niej oddzielona. :)
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Koledzy, gdyby ktoś chciał to mam do sprzedania 5 miotaczy, bo zamówiłem z hotspray.pl, ale znajomi na razie nie wzięli, więc moge je sprzedać - gratis przesyłka : 2 miotacze PM OC-17 90ml chmura, 120ml strumień i 2 miotacze FOX LABS 118ml chmura.
Także wysyłka wychodzi wam za free. :) :) :)
  • 0

budo_johnysh2
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 71 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nowa gaśniczka na hotspray

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja również z nowinką dot. hotspray:)

W tym tygodniu będzie dostawa fox-ów, będą
-FOX-y green w różnych dostępnych pojemnościach
-oraz co ciekawe nawet gaśnice fox o pojemności 1LB (z mej dokładniejszej analizy wychodzi,że standardowe gaśnice pół litra, jak syfon HI-MAX).
  • 0

budo_thumbs
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 65 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam
Mam ogromna prośbę do posiadaczy PM OC17 90ml w chmurze - chodzi mi o właścicieli oryginałów, do rzeczy:

- czy potrząsając gazem jest słyszalne stukanie ( luźne latanie jakiegoś małego elementu ) w głowicy ?

- bardzo bym prosił o wymiar ( wysokość ) miotacza od denka do samiutkiego końca plastikowej głowicy ( mowa oczywiście o 90 ml ).

- czy przy bardzo dokładnym obejrzeniu słomki wystającej z głowicy widoczne jest rdzawe przebarwienie takie jak na zdjęciu ( zdjęcie PM-u z interarku )
Dołączona grafika

Pozdrawiam
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli chodzi o stukot nie martwił bym sie,walthery i niebieskie Sabre też (stukają) i nie mam pojęcia czemu :?: trzymałem klapke,guzik itp i tak słychać :roll: wie ktoś o co biega??
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 18

0 użytkowników, 18 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024