Karate Fudokan wraca pod skrzydła PZKT ?
Napisano Ponad rok temu
miało być kata, a nie karta
Napisano Ponad rok temu
Tak na marginesie to właśnie wtedy Nakayama zadecydował, że kata CHINTE będzie kończyło się trzema przeskokami /do tyłu/ na osi głównej kata /do punktu rozpoczęcia kata/. Powód był prozaiczny, żaden z zebranych nie pamiętał jak kończyło się kata Chinte, kiedy trwały dysputy nad tym i spory Nakayama wstał i zadecydował demonstrując właśnie te 3 przeskoki, że będzie do niedokończone kata. W ten sposób jest praktykowane do dzisiaj.
W Brennej zapytaliśmy Hiroshi Shirai ,kiedy rozpoczął nas uczyć Meikyo, które to jest Meiyko - shodan czy nidan ? Nieco poirytowany odparł: jest tylko jedno kata Meikyo ! Kiedy opowiedzielismy mu o kata naucznaych przez Jorgę skwitował krótko: nigdy nie spotkałem się z kata Meikyo Shodan i Nidan.
W Polsce po raz pierwszy kata te były zaprezentowane przez Ilija Jorgę w Nowym Targu w 1990 roku / podobnie jak Kaminari/.
Napisano Ponad rok temu
10/ Pakua
11/ Setsubama-yama
Niewykluczone, że za jakiś czas pojawią się następne kata. Ilija Jorgę cechuje bowiem stosunkowa łatwość tworzenia nowych układów i form ruchowych. Dawno przestał nauczać i demonstrować kata shotokan /chociaż za swoje Goju-shiho czy Unsu zdobywał tytuły Mistrza Europy/. Jak sądzę powodem tego była chęć przyciągnięcia na treningi i zaciekawienia nowymi kata większej ilości trenujących, co przy próbie budowy swojego stylu jest fundamentalnym warunkiem jego przetrwania.
Jeśli chodzi zaś o przetrwanie Fudokanu jako stylu to podzielam zdanie Chemika. Razem z I.Jorgą /niech żyje 100 lat !!!/ odejdzie także Fudokan. Chociaż napewno będa próby jego kontunuwania np. w Rumunii gdzie karate tradycyjne /sfederowane z ITKF/ w zasadzie oznacza karate Fudokan. Całe karate tradycyjne w tym kraju to Fudokan zaś jego lider /ściga się na stopnie z Kwiecińskim/ Dan Stuparu ma 7 Dan /jak sądzę od I.Jorgi/, który ma już 9 Dan /?/...
Kiedy w 1998 roku przyjechał do Wałcza sensei miał 7 Dan. Było to 6 lat temu...
Jak widać postawił się w równym rzędzie z Nishiyamą, Shirai, itp.
No cóż jego życie, jego karate...
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Plany??
Za miesiąc zawody we włoszech, przedtem na dnaich polski w serbii DB i MG jadą robić pokazy, później przyjeźdzają ucnziowie Jorgi na pokazy na dni Serbii w Polsce.
Już planują Gassuku w lipcu, na którym bedą poprawki na dany.
Co do 10 województw to chyba nie będzie tak źle. Na początek my z mazowsza, napewno podlasie, MG też nie ma w mazowszu, być moze dołączy klub Tomo( Radom to jakie woj?? sorry ale z gegry słaby jestem mat-fiz ).
Jak jeszcze do tego dojdą jakieś kluby z zachodu polski gdzie istniał fudokan to spokojnie dycha będzie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Ruta czym zarządza ?Klub w którym ćwicze często zmnieł wodzów:) Bylismy w PZKT odeszliśmy na rok do PZK, wrócilismy do PZKT teraz "wskrzeszamy" karate Fudokan w polsce.
Napisano Ponad rok temu
ps nie nierubmy z radomia takiej pipiduwy oczywiście, że mazowsze
Napisano Ponad rok temu
Kayo, wygląda na to, że ty nie masz o niczym pojęcia. Ćwicz swoje i z daleka od ZR, DG, MG, WK i kogo tam jeszcze........... nie wiem czy pan Ruta wogule będzie czym kowiek zarządzał, z tego co ja słyszałem o jego mości to lepiej od niego jak najdalej................
Napisano Ponad rok temu
.......... nie wiem czy pan Ruta wogule będzie czym kowiek zarządzał, z tego co ja słyszałem o jego mości to lepiej od niego jak najdalej................
Bo nie słuchał Jorgi na kolanach jak pozostali?
Bo w dwa lata z niczego zrobił najbardziej profesjonalna podkomisję w PZK?
Bo ma swoją wizję tego co chce robić?
Bo współpracuje z organizacją Shirai sensei?
No cham i prostak jednym słowem.
Napisano Ponad rok temu
.......... nie wiem czy pan Ruta wogule będzie czym kowiek zarządzał, z tego co ja słyszałem o jego mości to lepiej od niego jak najdalej................
Bo nie słuchał Jorgi na kolanach jak pozostali?
Bo w dwa lata z niczego zrobił najbardziej profesjonalna podkomisję w PZK?
Bo ma swoją wizję tego co chce robić?
Bo współpracuje z organizacją Shirai sensei?
No cham i prostak jednym słowem.
No to ja odpowiem Pan Ruta zarzadza WSI Poland i jest bardzo blisko sprowadzenia sensei Shirai`a do Polski, aby poprowadzil seminarium. Czego jak widze wszyscy zazdroszcza.....
Napisano Ponad rok temu
Obecnie Fudokan w Polsce organizuje na nowo Bajkowski i Grubski, którym życzymy powodzenia...
kayo nie oceniaj ludzi po tym co o nich mówią , ale po tym co robią... a zresztą czy wogóle znasz Rutę ?!
chemik trochę przesadziłeś
Napisano Ponad rok temu
Ty, jak sądzę, znasz Go bardzo dobrze, Dan. Nie mogłem się powstrzymaćkayo ... a zresztą czy wogóle znasz Rutę ?!
Napisano Ponad rok temu
Ty, jak sądzę, znasz Go bardzo dobrze, Dan. Nie mogłem się powstrzymać
Może to jego alter ego?
chemik trochę przesadziłeś
No nie bądźmy tacy skromni
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps nie nierubmy z radomia takiej pipiduwy oczywiście, że mazowsze
Moim skromnym zdaniem...
Zbigniew Ruta to jeden z najlepszych instruktorów karate tradycyjnego w kraju. Wyśmienity w pracy z młodzieżą, niesamowity organizator, obdarzony olbrzymią charyzmą, a przy tym wspaniały facet.
Prawdziwy karateka...
Strasznie nam go brakuje w Chojnicach
Oss Sensej
Kayo Nie oceniaj innych, jeżeli ich dobrze nie poznasz!
ps. wszystko to bez cukrowania - żeby nie było [/b]
Napisano Ponad rok temu
Na 10 zapytanych osób, jakiego chciałbyś mieć sesneja, 9 osób odpowiada : sensei Ruta (dlatego 9, bo 10 osoba to z pewnością są niektórzy z Krzyża
jest bardzo blisko sprowadzenia sensei Shirai`a do Polski, aby poprowadzil seminarium. Czego jak widze wszyscy zazdroszcza.....
Hmm...na obozie Twój kolega wypowiedział takie zdanie : "Co dzień Kwiatkowi gula skacze, że my mamy Knapczyka i Shiraja , a on nie"... Cóż....
Pozdro!
Napisano Ponad rok temu
:-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rozciąganie mięśni i ścięgien
- Ponad rok temu
-
instruktor tkkf specj karate
- Ponad rok temu