5 Dan równy 5 Danowi...?? - jakie są wasze opinie?
Napisano Ponad rok temu
Aikido zaczałem ćwiczyć na poczatku lat 80- tych mieszkałem wtedy z rodzicami w Belgii gdzie jako zajecia zaliczajace WF mieliśmy do wyboru: gimnastyke, gry zespołowe no i aikido
Po powrocie do polski na poczatku lat 90 tych ćwiczyłem aikido w róznych sekcjach m.in w Szczecinie u Jacka Wysockiego nieco później wylondowałem w Krakowie gdzie ćwiczyłem do 2002 roku. W minionym wieku :wink: to byl rok 1994 miałem okazje byc na seminarium z senseiem Filipem Orban facet zrobił na mnie ogromne wrazenie , mial technike, finezje a jednoczesnie bardzo silny przekaz. Do dziś dnia miałem okazje i wielka przyjemnosc spotkać Filipa kilka razy m.in w Krakowie, Warszawie i Oslo. To co podoba mi sie w tym człowieku to ze prze cay czas sie zmienia -rozwija a każdy prowadzony przez niego staż zawsze wnosi cos nowego.
jak to jest z Polskimi 5 danami i wyżej np. p. Roman Hoffmann, P. Borowski itd - jak wypadają w porównaniu np. z Filipem Orban!!??? 5dan vs. 5dan ?? np Hoffmann vs. Orban???
Wiem te porównania sa zbyt dziecinne i bardzo banalne ale czy Was to kiedys choć troche zastanawiało?
Może wynika to z braku nauczyciela, może czasy kiedy nasza elita zaczynała nie były zbyt dobre do edukacji aikido?? (zamkniete granice, brak kontaktu z nauczycielami z zachodu czy Japonii?)
Aikido w Polsce jest obecne juz od ponad 20 lat a cały czas cierpimy na Brak autorytetów czy prawdziwych 5-6 danów! W zamian dostajemy solidna porcję polityki i wzajemnych konfliktów naszych "elit" powstają nowe federacje a co do rozwoju i ... a szkoda pisać
Na szczęście powoli idzie ku dobremu, odwiedzaja nas coraz bardziej wybitni znawcy tematu , można wyjechac i swobodnie ćwiczyć za granica w dobrych dojo a póżniej zgłębiać nabytą wiedze u siebie w dojo.
Ale taka opcja jednak nie dotyczy wszystkich.
A na szczycie jak w parlamencie tak naprawde nic sie nie zmienia!?
Bardzo przepraszam o ile kogoś uraziłem, nie miałem tego na celu a raczej chciałem poznać też Wasze opinie jakie macie na ten temat?
Czy wiec można porównać Hoffmana (5dan) do F. Orban (5dan) - ....?
Pozdrawiam,
Bartek from Crakovia:) :roll:
Napisano Ponad rok temu
Mogę natomiast powiedzieć, że nie zgadzam się z tym, że nasi mistrzowie nie mają kontaktu z mistrzami japońskimi.
Z tego o wiem, to sensei Borowski non stop jeździ na różne starże z mistrzami japońskimi: z seinsei Kenetsuka, Fujimoto, Asai itp. Ciągle gdziś jeździ za granicę.
Pokaż mi innego nauczyciela z 5 czy 4 DAN, który tak duż uczestniczy w stażach za granicą.
Napisano Ponad rok temu
2. Nie czuję kompetencji i potrzeby oceniania 5 danów bo jeszcze nie mam takiego poziomu.
3. Zaręczam Cię, że jest w Polsce nauczyciel który jeździ na staże zagraniczne stosunkowo często a nawet prowadzi treningi wśród wysokich danów zagramanicą.
Życie jest sztuką wyboru...i poszukiwania wiedzy. Znajdują ją tylko nieliczni.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale za to mamy 7. dan!Aikido w Polsce jest obecne juz od ponad 20 lat a cały czas cierpimy na Brak autorytetów czy prawdziwych 5-6 danów!
Przejrzyj archiwum, o porównaniach było już parę razy.
Żeby jednak zaoszczędzić Ci trochę czasu, powiem Ci jaki wniosek można najszybciej wyciągnąć z naszych wcześniejszych tutaj dyskusji. Otóż taki, że od 3. dana w górę nikt w Polsce na swój stopień nie zasługuje :wink:
Pozdrawiam :-)
h-k
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żeby jednak zaoszczędzić Ci trochę czasu, powiem Ci jaki wniosek można najszybciej wyciągnąć z naszych wcześniejszych tutaj dyskusji. Otóż taki, że od 3. dana w górę nikt w Polsce na swój stopień nie zasługuje :wink:
Pozdrawiam :-)
h-k
Widziałem w tym roku egzamin na 3 dana, w którym zdający pokazał się z bardzo dobrej strony. I wydaje mi się, że powyższe jest uogólnieniem. Natomiast porównania mistrzów pozostawiłbym samym mistrzom.
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś miałem podobne problemy, ale obecnie staram się nie oceniać w ten sposób..
Każdy szuka własnego nauczyciela, lini, przekazu, który mu najbardziej odpowiada - jedni wolą R.Hoffmana, inni P.Orban, a jeszce inni Doshu. Każdy dobiera sobie to co mu najbardziej odpowiada. Dla mnie P.Orban jest zdecydowanie numerem 1 ze wszystkich widzianych dotąd nauczycieli - i tych z 8 danami i tych z 1 ... ale dla kogoś innego może być zupełnie inaczej. W aikido nie ma klarownych zasad oceny, nie ma możliwości konfrontacji - więc po nie ma co strzępić języka.
Napisano Ponad rok temu
gratuluje tupetu.. mi, by przez mysle nie przeszlo porownywanie..jak to jest z Polskimi 5 danami i wyżej np. p. Roman Hoffmann, P. Borowski itd - jak wypadają w porównaniu np. z Filipem Orban!!??? 5dan vs. 5dan ?? np Hoffmann vs. Orban???
Napisano Ponad rok temu
gratuluje tupetu.. mi, by przez mysle nie przeszlo porownywanie..
jak to jest z Polskimi 5 danami i wyżej np. p. Roman Hoffmann, P. Borowski itd - jak wypadają w porównaniu np. z Filipem Orban!!??? 5dan vs. 5dan ?? np Hoffmann vs. Orban???
Aiki - to pewnie dlatego, że jesteś zajęty bronieniem bastionu męskości w walce z budo+baby...... czasu po prostu nie masz.
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Aiki - to pewnie dlatego, że jesteś zajęty bronieniem bastionu męskości w walce z budo+baby...... czasu po prostu nie masz.
glupi albo prowokator...
tamten watek nie byl bronieniem meskosci, postawiona zostal teza i nie bylo sensownych kontragumentow. jak chcesz tosie tm dopisz a nie wrucaj jakies offtopicki do innych watkow.
Napisano Ponad rok temu
I tak sobie myślę,że nie wypada porównywać róznych nauczycieli bo 1. napewno jest to wiele osób z różnych sekcji i nie jest im miło,kiedy słyszą złe słowa o swoim senseiu a 2. po co? ;P W aikido nie ma konfrontacji,także ciężko jest co kolwiek udowodnić
POzdrawiam jesiennie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Eeee... boo... i tak wiadomo, że najlepsi są nauczyciele klubu Meian...? :wink:(...) tak sobie myślę,że nie wypada porównywać róznych nauczycieli bo (ciach) po co? ;P
Pozdrawiam ciepło :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
g..., pardon: "madry inaczej", albo prowokator...tamten watek nie byl bronieniem meskosci, postawiona zostal teza i nie bylo sensownych kontragumentow. jak chcesz tosie tm dopisz a nie wrucaj jakies offtopicki do innych watkow
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to idz sie nią cieszyc...
Napisano Ponad rok temu
glupi albo prowokator...
tamten watek nie byl bronieniem meskosci, postawiona zostal teza i nie bylo sensownych kontragumentow. jak chcesz tosie tm dopisz a nie wrucaj jakies offtopicki do innych watkow.
OT ON
pfff... aleś Ty napiety Aiki. coś Ci chyba nie służy, bo się usztywniłeś jak guma na mrozie.
gwoli wyjaśnienia - te buźki, które się wkleja to służą do wyjaśniania emocji. mrugnięcie oczkiem i szeroki uśmiech powinny Ci powiedzieć w jakim tonie była ta wypowiedź.
jak nie to wal na priva - wyjaśnie co i jak.
zapal sobie jointa albo walnij piwko, bo się jeszcze nerwicy nabawisz.
pozdrawiam
k.
OT OFF
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do klatki z nimi, wyjdzie lepszy, słabszego się wyniesie :twisted:
Napisano Ponad rok temu
byly dwie wsie.. grzybkow i pipkow, ludzie z kazdej wsi uwazali ,ze ich rabin jest najmądrzejszy. ale w koncu postanowili to sprawdzic.. i namowili rabinow na spotaknie. obie wsie poszyly zobaczyc jak bedzie wygladal pojedynak madrosci pomiedzy rabinami.
rabuini zas przyszli, usiedli,, posiedzieli godzinke i rozeszli sie w milczeniu..
koniec koncow ktos nie wytrzyma i pyta sie rabiegoo. rabe.. dlaczego nic nie mowiles?
a rabin a to: a po co? on wie wszystko, ja wiem wszystko.,. o czym tu gadac?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanko
- Ponad rok temu
-
Aikido Renshin
- Ponad rok temu
-
[PAA] Cykl staży Aiki-Taiso
- Ponad rok temu