Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
Pierwsze moje skojarzenie.
Drugie - ci policjanci mają za zadanie chronić ludzi, włącznie z tym zdenerwowanym sprzedawcą czegośtam.
Napisano Ponad rok temu
[list][/list]drugie - ci policjanci mają za zadanie chronić ludzi, włącznie z tym zdenerwowanym sprzedawcą czegośtam.
Dokładnie tak! Wystarczy spojrzeć na to z perspektywy znanego nam przypadku zachowania policji kanadyjskiej na lotnisku...
Napisano Ponad rok temu
strrrach pomyslec co by bylo jakby koleś trenował Aikido.
A tu piękne [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] w wykonaniu pewnikiem ucznia Stefana (o:59") :wink: 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Eee tam, Redakcja jest już całkiem przestarzała. Dawno temu wklejałem ten filmik. Poza tym, to nie żadne tenchi nage tylko "C-clamp". No chyba że w szerszym kontekście poznawczym aikido. A także: nie będą nam forumowi frustraci mówić, co jest, a co nie jest aikidem. :wink:A tu piękne tenchi-nage w wykonaniu pewnikiem ucznia Stefana
Napisano Ponad rok temu
Eee tam, Redakcja jest już całkiem przestarzała. Dawno temu wklejałem ten filmik. Poza tym, to nie żadne tenchi nage tylko "C-clamp". No chyba że w szerszym kontekście poznawczym aikido. A także: nie będą nam forumowi frustraci mówić, co jest, a co nie jest aikidem. :wink:A tu piękne tenchi-nage w wykonaniu pewnikiem ucznia Stefana
A to sorki za plagiacik, ale widzę Jędruś, że od jakiegoś czasu zakleszczyłeś się w dwóch cytatach. Fakt że są nośne a i cytować wybitnych autorów to rzecz godna pochwały - nic tak nie poprawia samopoczucia i popularności autora jak utrwalone bon-moty.
ps. c-clam, Stefan czy tenchi zwał jak zwał widzimy aikido zgrabne, skuteczne i bezpieczne dla uke :wink: 8)
Napisano Ponad rok temu
Nie zakleszczyłem się. Po prostu całkowicie się z nimi zgadzam. Więc stosuję taką metodę: jak ktoś się nie zgadza, to niech się idzie kłócić z autorem - w tym przypadku z Prezydentem PFA, piątym danem i jedną z nielicznych osób w Polsce, które przez dłuższy czas przebywały w Japonii pobierając tam nauki od uznanego shihana ( prawdę mówiąc, nie znam drugiej takiej osoby). :wink:...ale widzę Jędruś, że od jakiegoś czasu zakleszczyłeś się w dwóch cytatach. Fakt że są nośne a i cytować wybitnych autorów to rzecz godna pochwały - nic tak nie poprawia samopoczucia i popularności autora jak utrwalone bon-moty.
Aczkolwiek, tym szerszym kontekstem poznawczym to Redakcja czasem manipuluje, np. pisząc, że O Sensei nauczał walki w parterze ( artykuł Nieznane techniki aikido w jubileuszowym wydaniu Budojo z 2006 roku ). To zresztą może być ciekawy, nowy temat. :wink:
Tymczasem, aby nie było offtopa w temacie: szerszy kontekst poznawczy czyli aikido w policji:
Napisano Ponad rok temu
o jak ładnie ten pan się podkłada i grzecznie podaje drugą rączkę do zakucia w kajdanki. Całkowita współpraca, jestem pod wrażeniem ich aikidoTymczasem, aby nie było offtopa w temacie: szerszy kontekst poznawczy czyli aikido w policji:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ta druga technika znacznie praktyczniejsza ( prostsza do wykonania ) niż ikkyo,nikkyo lub hijikime. I uke nie musi się podkładać. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Hmm...jakos mi to nie imponuje...Ale oczywiscie nie musi.Przyklady dwóch technik samoobrony opartych na ruchach, które wykonujemy na treningach aikido.
Ta druga technika znacznie praktyczniejsza ( prostsza do wykonania ) niż ikkyo,nikkyo lub hijikime. I uke nie musi się podkładać. :wink:
Ten Pan poniżej kiedyś też nam zaprezentował parę "sztuczek"...Dziękuje bardzo wpaść znów w jego łapy
Napisano Ponad rok temu
Chyba się zabiję z rozpaczy, że nie zaimponowalem Ninji... :wink:Hmm...jakos mi to nie imponuje...Ale oczywiscie nie musi.
Nie wklejam tego, żeby komuś zaimponować, tylko żeby pokazać zastosowanie niektórych ruchów znanych mi z aikido w samoobronie ( oczywiście znowu przez faceta, który aikido nie uprawia).
A ten pan, co go pokazałeś na filmiku to Ryszard Zieniawa, czy ktos inny? Bo nie przedstawiłeś człowieka...
Napisano Ponad rok temu
Chyba się zabiję z rozpaczy, że nie zaimponowalem Ninji... :wink:Hmm...jakos mi to nie imponuje...Ale oczywiscie nie musi.
Nie wklejam tego, żeby komuś zaimponować, tylko żeby pokazać zastosowanie niektórych ruchów znanych mi z aikido w samoobronie ( oczywiście znowu przez faceta, który aikido nie uprawia).
A ten pan, co go pokazałeś na filmiku to Ryszard Zieniawa, czy ktos inny? Bo nie przedstawiłeś człowieka...
No widzisz Misiu...zajmujesz się tak poważnymi rzeczami, piszesz tak poważne rzeczy, ćwiczysz przekrojowo różne SW, obracasz się w świecie Budo tyle lat, wydajesz się być poważnym człowiekiem a nie rozpoznałeś najwiekszej legendy polskiego judo...
Tak to szanowny Ryszard Zieniawa.
Myślałem, że to wręcz oczywiste dla takiego znawcy jak Ty. Mowię to bez przekąsu, więc się nie obraź
A to że wklejasz to czy komus zaimponowac czy nie jest nieważne. Ja tylko mowię że mi to nie imponuje. I jakos wole klasyczne aikido niż wymyslne techniki samoobrony zeby potem pokazać, że występują tam niektore ruchy aikido...No jasne, że występują!
Tak samo jak w Krav Maga, różnych szkołach Kung-Fu i 99% innych sztukach walki. W wersjach nieco okrojonych może albo różniacych się szczegółami technicznymi (mniej tenkanów etc)...
Zatem, przyjacielu drogi - Ameryki nie odkryłes
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. zauwazyles podobieństwo w ruchach aikido w tym co pokazuje Pan Zieniawa na tym filmiku? Wszystko się jakos przeplata. Ćwicząc linię "Ikeda" można było to zauważyć. Masatomi Ikeda - 5 dan sumo oraz 4 dan judo.
Zaś sam Mistrz Zieniawa jest posiadaczem 1dan Aikido Honorowo nadany stopień.
Zdawał egzaminy techniczne do 5 kyu zdaje się...
Kiedyś na egzaminie przeprowadzonym przez sensei Borowskiego (jeszcze przed rozłamem PFA-PSA) - pamietam zdziwienie egzaminatora gdy wyczytywał nazwiska - " Ryszard Zieniawaaaaa?????" :)
Sam Asai shihan go poznał bez klopotu i nie omieszkał uścisnąć dłoni...
BTW - Słowa "Ninja" chyba się nie odmienia. Niech mnie ktos poprawi jesli się myle.
Ale nie tnij się suchą bułką z tego powodu.
Peace!
Napisano Ponad rok temu
No przecież go poznałem. Tylko, że ja, Miś, nazwałem go z imienia i nazwiska, a ty,... Pysiu, nazwałeś go "ten Pan poniżej". A forum czytają też inni, młodsi, którzy na dodatek nie wiedzą według jakich kryteriów stopniuje się legendy judo ( znaczy się, która mała, która większa, a która największa ). :wink:Tak to szanowny Ryszard Zieniawa.
Pozdrawiam!
Aby nie było, że offtop. Dla odmiany trochę klasyki czyli szkoła jujutsu Sosuishi ryu, czyli stare techniki kumi uchi z nazwami:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tylko dla aikidoków
Nie ma to jak prowokacja
Napisano Ponad rok temu
UWAGA
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tylko dla aikidoków
Nie ma to jak prowokacja
Odrzućcie zapędy o skuteczności, realiźmie i samoobronie, a wreszcie ujrzycie czyste KI
Napisano Ponad rok temu
moze poza Kanetsuka, ktory cos tam rzezbi w ten desen, ale ze srednim skutkiem
te techniki dzialaja tylko na Japonczykow moze?
Napisano Ponad rok temu
dlaczego zaden z mistrzow aikido odwiedzajacych Polske nie robi takich pokazow?
moze poza Kanetsuka, ktory cos tam rzezbi w ten desen, ale ze srednim skutkiem
te techniki dzialaja tylko na Japonczykow moze?
Może dlatego, że ciągle są pytani o techniki?
Napisano Ponad rok temu
zreszta o nic innego tez
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu