heheh jesteście niesamowici
z jednej strony Randall Akahige i ich txt, że aikido to żadna sztuka walki, z drugiej cała rzesza innych adeptów (wybaczcie nie będę przytaczał nicków). O postach jak to niektórym aikido skórę na ulicy uratowało nie wspomnę. A teraz na podstawie filmu oceniacie co jest możliwe co nie. Byłem świadkiem rzeczy wykonywanych dość statycznie (bo to było hakko ryu) i to co z boku wydawało się niewinne wcale po zajęciu pozycji uke takie nie było. Dla patrzącego było sporo okazji na kontrę, na uderzenie, gdy stawał się uke nagle siły go opuszczały. Chyba oczywista aluzja.
Na tematy dynamicznie chwytane się nie wypowiadam to Wy jesteście ekspertami :wink: Sam ćwiczę dość dynamiczny system (choć nie chwytany jak aikido) i ludzie nie ćwiczący tak na co dzień nie potrafią się dostosować, gubią się, panikują, zupełnie przestają reagować itp czy to w treningu aplikacji czy małym sparringu. O czym to świadczy ?
I tylko proszę nie zaczynamy dyskusji o różnicach pomiędzy samoobroną a walką na ringu/w klatce czy gdzie jeszcze chcecie - bo to zupełnie inne realia. Paradoks kano też nie zawsze działa - uprzedzam zapędy.
Wy tu sobie dyskutujecie chyba tylko dla samego dyskutowania .... nie wiem zachwycać się podziwiać czy ....
W kwestii niskiej techniczności prezentowanych technik - może ktoś zaprezentuje wzorowe technicznie i super precyzyjne wykonania w podobnych układach - chętnie obejrzę. Jak już wcześniej wspomniałem specem od aikida nie jestem, ale wiem że niektóre rzeczy się upraszcza czy wykonuje nie do końca technicznie by skrócić ruch, a w przypadku pokazów jak ten dać uke większe bezpieczeństwo. Przeprowadzenia ... cóż tu bardzo przydają się atemi i wychylenia z równowagi - które niekoniecznie musi być widać na filmie - prawda ? Sytuacja zmienia się jak sami stajemy jako uke - wówczas czuć co się da a co nie.
Pozdrawiam