Aikido i Sumo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie chce mi się prowadzić merytorycznej dyskusji n.t. timing a refleks i uświadamiać, że w aikido czy na sparingu czy na ulicy najważniejsze jest 'przygotowanie gruntu' (o ileż na ulicy liczy się bardziej mentalna decyzja od jakiejkolwiek super techniki). Ale co do braku błyskawicznej reakcji (rozważając tylko li samą szybkość), to powiem jedno: zmień partnerów, z pewnością w sekcji znajdziesz takich, którzy potrafią dobrze atakować (tych których większość unika )W treningu Aikido zazwyczaj nie ma potrzeby błyskawicznej reakcji na atak, stąd też refleks nie jest wykształcany...
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie dlatego pisze zebyc pocwiczyl z ludzimi zaawansowanymi. Pare razy dostalbys w miche i nie musialbys sobie wyobrazac :roll:shomen-uchi jak błysk pioruna Jakoś sobie nie wyobrażam.
Znakomita wiekszosc aikidokow atakuje jak 70 babcie, bo nikt im nie wytlumaczyl jak maja uzywac swojego ciala prawidlowo. Dlatego poszukiwanie przawdziwego Mistrza to najwazniejsza sprawa 8)Aikidockie ataki są wolne ze względu na swoją konstrukcję, a nie cokolwiek innego.
Napisano Ponad rok temu
Znakomita wiekszosc aikidokow atakuje jak 70 babcie
Szczepciu.. znam osoby ktore przecza tym teoriom (i Ty tez je znasz... hehe..)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A skad ty mozesz wiedziec jaki ja mam punkt odniesienia? Cwiczyles ze mna? :roll: :twisted: Skad wiesz ze atakuje z przemieszczeniem?Oj, Szczepan... Wiesz, oprócz Aikido ćwiczyłem (i ćwiczę) boks, więc mam trochę inny niż Ty punkt odniesienia, jeśli chodzi o ocenę szybkości ataku. Wybacz, ale nazywanie uderzenia z przemieszczeniem (a'la Aikido) błyskawicą, to w mojej opinii mały LOL
Nie zamierzam cie jednak przekonywac do czegokolwiek slownie, jednak podtrzymuje swoja opinie, ze malo lub w ogole nie cwiczysz z ludzmi zaawansowanymi w aikido.
Napisano Ponad rok temu
nie rozumiem??? znaczy chcesz powiedziec ze mniejszosc tak cwiczy? :?Znakomita wiekszosc aikidokow atakuje jak 70 babcie
Przeciez nie napisalem ze wszyscy? :? :? :?
Napisano Ponad rok temu
nie rozumiem??? znaczy chcesz powiedziec ze mniejszosc tak cwiczy? :?Znakomita wiekszosc aikidokow atakuje jak 70 babcie
Przeciez nie napisalem ze wszyscy? :? :? :?
To znaczy ze znam paru siedemdziesieciolatkow... ktorzy tez niezle potrafia zamieszac... i ataki sa calkiem calkiem...
Napisano Ponad rok temu
Skad wiesz ze atakuje z przemieszczeniem?
Zgadłem A tak na poważnie. Wszyscy tak ćwiczą, bo inaczej się nie da
A co do reszty,to czy naprawdę uważasz, że im wyższy stopień zaawansowania w Aikido, tym większa prędkość ataków?
Napisano Ponad rok temu
Nie da sie? A moze tylko nigdy tego nie widziales? :wink:Zgadłem A tak na poważnie. Wszyscy tak ćwiczą, bo inaczej się nie da
A co do reszty,to czy naprawdę uważasz, że im wyższy stopień zaawansowania w Aikido, tym większa prędkość ataków?
Im lepiej wycwiczony aikidoka, tym ataki sa trudniejsze. Szybkosc to tylko jeden z wielu elementow.
Napisano Ponad rok temu
Może... Wrzuć link do jakiegoś filmiku z zaawansowanym i uderzającym jak piorun uke w akcji, to podyskutujemy w oparciu o jakiś konkretny materiał.Nie da sie? A moze tylko nigdy tego nie widziales?
Napisano Ponad rok temu
aikido to aikido i tlke
8O 8O 8O ... eee... yyy... no tego.. hmmm... nie kumam
:twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale z Ciebie upierdliwoec :wink: :wink: :wink: Przestań bo Mod będzie miał koszmary 8)Szczepan, czy w sieci zabrakło filmów z zaawansowanymi aikidokami?
Nie wiesz że mity to się łatwo opowiada, a trudniej udowadnia
To oczywiste dla każdego, kto sie poobija z bokserami, kickbokserami czy innymi tajowcami, że tradycyjne ataki w aikido to taka zabawa. Ani szybkie, ani groźne, ani bezpieczne dla atakującego. Kijem rzeki nie zawrócisz, nie ma o co walczyc.
Napisano Ponad rok temu
ja nie musze sie narkotyzowac filmami "z sieci", po prostu ide na trening 8)Szczepan, czy w sieci zabrakło filmów z zaawansowanymi aikidokami?
czego i tobie zycze :wink:
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, czy w sieci zabrakło filmów z zaawansowanymi aikidokami?
Witam.W sumie przeglądając cały topic, nausnął mi się jeden wniosek.Co prawda nie rzucę linkiem z jakimś szybkim atakiem, ale pragnę zwrócić uwagę na jeden szczegół. Wcześniej pisałeś że trenujesz i trenowałeś boks, tak więc śmiem twierdzić że jeżeli trenowałeś go conajmniej przez 1.5 roku, systematycznie. To oto jesteś samym w sobie przykładem aikidoki, który w miarę szybko i poprawnie atakuje, a każde Twoje shomen tsuki jodan wykonane na 100% możliwości, może doprowadzic do złamania nosa, albo wybicia zębów(no i o to chodzi w atakach, by były realnym zagrożeniem dla tori). Według mnie powinieneś poszukać osoby w swojej sekcji, która rozwija również umiejętność atakowania i wtedy przekonasz się, że czasami zwyczaj błyskawicznej reakcji w Aikido na atak, naprawdę się przydaje.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ps: Jeśli ktoś chciałby poprawić swój refleks, to oprócz boksu polecam również ping-pong i szybkie gry FPP
Napisano Ponad rok temu
Shomen tsuki to mutacyja dość rzadko ćwiczona (nawet przez zaawansowanych)... Mówiłem raczej o wpływie codziennego treningu na umiejętność szybkiego reagowania. No i nigdzie nie pisałem, że refleks nie jest przydatny! Po prostu uważam, że trening Aikido nie jest najlepszym miejscem do jego wykształcania. Zazwyczaj jest aż za dużo czasu na przygotowanie obrony przed najszybciej nawet wykonanym atakiem z dystansu...
Wszystko zależy od tego gdzie, jak i z kim się ćwiczy...Nad pojęciem "refleks" oraz pytaniem czy wyrabiamy go na Aikido, nie będę się rozwodził, ponieważ można to słowo w różnojaki sposób interpretować. Skoro Ty na treningach masz naprawdę dużo czasu na przygotowanie obrony, to żadne pisanie tutaj nie pomoże.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Iwama Ryu
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu aikido i aikitaiso Ińsko 2005
- Ponad rok temu
-
Naj...naj.....
- Ponad rok temu
-
Czym sie rozni....
- Ponad rok temu
-
aikido vs taekwondo
- Ponad rok temu
-
Daito-ryu
- Ponad rok temu
-
Fotorelacja z obozu aikido w Choszcznie
- Ponad rok temu
-
Noro Sensei & Tissier Sensei
- Ponad rok temu
-
Pazdziernik sie zbliza...
- Ponad rok temu
-
Sztuki Walki, SIłownia, a dziewczyny;);)
- Ponad rok temu