chinski alkohol (temat schodzi na elektronikę)
Napisano Ponad rok temu
O ubraniach nie mam pojęcia. Ja kupuję praktycznie tylko ciekawe książki. Robią taką wagę bagażu, że nic innego nie przywożę. W zeszłym roku dziewczyny jeździły ciągle na zakupy do Jasia po chińsku: Yaxiu. Tutaj mi się przypomniało, jak kolega Rysio wybrał się do Jasia taksówką. Wsiada do taksówki i mówi po polsku: "Do Jasia proszę". Taksówkarz początkowo nie zrozumiał. Ale gdy mu Rysio powoli i wyraźnie powtórzył "Jasiu, no, Jasiu", dowiózł go na miejsce.
Napisano Ponad rok temu
Najpierw wsiadaj a dopiero potem mów dokąd chcesz dojechać.
Jeżeli chcesz przeżyć niezapomnianą przygodę to pokaż kierowcy na mapie miejsce do którego chcesz dojechać Tylko zrób to jak już wsiądziesz bo jeśli pokażesz mapę stojąc na chodniku to szybko zobaczysz rurę wydechową. Taki smak, Taka smaka i ...
MCB
Napisano Ponad rok temu
może macie jakieś informacje czy jakieś odłamy taoistów dalej praktykują ich metody? :wink:
Napisano Ponad rok temu
może macie jakieś informacje czy jakieś odłamy taoistów dalej praktykują ich metody? :wink:
Na przykład nasza świecka sekta Jak piękne jest odbicie księżyca w spokojnej tafli morza Czarnego, widziane ze wzgórz pod Ałusztą na Krymie, po grilowanych w ognisku z szyszek ostrych papryczkach i główkach czosnku, popijanych winami na rozlew z wytwórni Massandra!
Za miesiąc znów tam będziemy praktykować
Napisano Ponad rok temu
Chodzimy po Pekinie w poszukiwaniu knajpy bo wieczór się zbliża a głodni wielce jesteśmy.
9 chłopa, 3 dziewczyny i dziecko.
Tempo spacerowe Dachenga czyli niektórzy co kawałek muszą podbiegać. Peleton mocno rozciągnięty. Po bokach szpaler widzów. Mety nie widać.
Knajp mnóstwo, ale Daczeng szuka odpowiedniej co do menu i gotowej na przyjęcie dużej grupy.
Znajduje. Wchodzimy. Dacheng pierwszy. Odwraca głowę i mówi: "Tu mają oddzielną salę i dobre jedzenie." Każdy następny wchodzi i przekazuje to kolejnemu. Wchodzi Rysio ® i do stojącej przy wejściu kelnerki (K) mówi po naszemu:
R: Oddzielną salę macie?
K: YES
R: Dobre jedzenie macie?
R: Darmo jeść dajecie?
Napisano Ponad rok temu
Skoro jest off top z elektroniką,
zaraz kto Ci powiedzial ze jest off top z elektronika????? koledzy ostatnio kupowali i to naprawde duze ilosci :wink:
jedno jest pewne musisz znac ceny w Polsce zeby Cie nie naciagneli poniewaz oni zawsze podaja kosmiczne ceny ktore sami nie wierza ze dostana po prostu szukaja frajerow szczegolnie jak bialych widza :wink: trzeba sie targowac, odwiedzic pare stoisk, porownac ceny na te same aparaty
to wykorzystam to jeszcze z pytaniem o kupowanie ciuchów. W końcu 90% światowej produkcji jest przecież w Chinach i na pewno nie wszystko idzie na eksport. Znacie jakieś miejsca, gdzie można to tanio kupić???
Yasiu, Xuishui, Jiayi, Hongqiao - od zajebania
Ja wiem, że taki wyjazd powinien być przeżyciem bardziej duchowym i mistycznym, a ja tu tak materialnie:) ale mam nadzieje, że zrozumiecie:)
P.S. tak wogóle to mój wyjazd jest organizowany przez Chór Akademicki UAM z Poznania. jedziemy na 3 tygodnie na koncerty do Chin i Tajwanu. Jak ktoś będzie na miejscu i będzie chętny przyjść, poznać i posłuchać (a muzyka niestandardowa- od muzyki klasycznej, przez przeboje Beatlesów, Erica Claptona, po największe hity Queen'ów), to niech da info na priv, a ja jak tylko będzie znany dokładny program, dam znać co gdzie i kiedy:)
a bilety tez masz :wink:
Napisano Ponad rok temu
Piszesz o Michale? Tak go sobie wyobrażam trzymającego się za głowę, robiącego wielkie oczy i wrzeszczącego z niedowierzaniem "Nie no! Kurwa, co to jest????"ta gielda wykoczyla nerwowo mojego kolege informatyka bo nigdy takiej nie widzial
dokladnie to bylo tak: "kurwa to my w Poilsce to w trzecim swiecie zyjemy "
po czym mowil ze musimy wrocic z aparatem bo mu koledzy nie uwierza
a ostatnio jakas znajoma mu przyslala maila z pytaniem, czy w Pekinie sa ulice
Napisano Ponad rok temu
Elektronika jest odrobinę off-topiczna, ale trudno poważnie mówić o kung-fu pomijając całą otoczkę, a w tej otoczce faktycznie jest i odrobina alkoholu. To tak jak niektórzy noszą np. takie białe pidżamy i mówią uśśś, a inni goście noszą oczy na dupie i japońskie techniki nazywają po portugalsku. Otoczka taka
DACHENG RULEZ!!!! poklon :peace:
Napisano Ponad rok temu
mieliście jakieś problemy jako obcobylcy?
Tyle sie mówi o łamaniu praw człowieka w Chinach, a jak to wygląda od środka?
Czy na każdym kroku legitymują was?spotykacie sie z jakimiś podejrzeniami o szpiegostwo?
a to o alkoholu w kung fu jest interesujace, chyba rzuce karate i pójde do was... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Panowie (żyjący w państwie środka) jak już tak opowiadacie swoje przygody to może coś na temat kłopotów z policją, służbą bezpieczeństwa?
mieliście jakieś problemy jako obcobylcy?
Tyle sie mówi o łamaniu praw człowieka w Chinach, a jak to wygląda od środka?
Czy na każdym kroku legitymują was?spotykacie sie z jakimiś podejrzeniami o szpiegostwo?
wiesz co ja mysle ze Ty za duzo Wyborczej czytasz....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy w tych marketach, co mi podaliście, płacić lepiej w dolarach w Yuanach. Jeśli w Y to gdzie najlepiej wymieniać walutę, żeby było legalnie i dobry przelicznik.
Tomasz: na chwilę obecną nie mamy jeszcze zaklepanego koncertu w Pekinie. W samych Chinach jesteśmy między 4 a 13 września. Jeśli koncert będzie, to wstęp jest raczej bezpłatny. Gdyby się okazało, że trzeba płacić, to się jakoś zobaczymy przed:) i Cię wprowadzę. Odezwę się jak będzie więcej informacji.
Pozdrawiam
iLLuk
Napisano Ponad rok temu
eeee tylko dwa razy w tygodniu.
Nie czytaj tych bzdur przyjedz do Chin i sam zobacz. Wracajac do spraw alkoholowych to ostatnio pilismy wodke za 1,8 yuana czyli niecale 80 groszy (butelka kapslowana) syf totalny ale dalo sie wypic nastepnego dnia dostalismy w prezencie elegancka wodke ceny nie znam ale na pewno duzo wiecej. No i ta wodka powalila nas na kolana niektorych doslownie musieli udawac rannego tygrysa 8O .
Napisano Ponad rok temu
eeee tylko dwa razy w tygodniu.
Nie czytaj tych bzdur przyjedz do Chin i sam zobacz. Wracajac do spraw alkoholowych to ostatnio pilismy wodke za 1,8 yuana czyli niecale 80 groszy (butelka kapslowana) syf totalny ale dalo sie wypic nastepnego dnia dostalismy w prezencie elegancka wodke ceny nie znam ale na pewno duzo wiecej. No i ta wodka powalila nas na kolana niektorych doslownie musieli udawac rannego tygrysa 8O .
właśnie dlatego że tam nie byłem, a w prasie czy tv są różne bzdury mówione,
to chce sie dowiedzieć jak tam jest naprawde :wink:
a na wyjazd raczej mnie nie stać, musze sie zadowolić travel channel i innymirelacjami
Napisano Ponad rok temu
tak wogóle to mój wyjazd jest organizowany przez Chór Akademicki UAM z Poznania. jedziemy na 3 tygodnie na koncerty do Chin i Tajwanu. Jak ktoś będzie na miejscu i będzie chętny przyjść, poznać i posłuchać (a muzyka niestandardowa- od muzyki klasycznej, przez przeboje Beatlesów, Erica Claptona, po największe hity Queen'ów), to niech da info na priv, a ja jak tylko będzie znany dokładny program, dam znać co gdzie i kiedy:)
pozdrawiam
iLLuk
W ubieglym roku latem mialem okazje ogladac wystepy Choru Akademickiego UAM oraz jakiegos choru z Tajwanu w Auli UAM, czy wasz wyjazd jest w ramach wymiany? Daj znac, jakie miasta odwiedzicie w ChRL (najlepiej dokladny program z miejscami i godzinami), znajomi na pewno chetnie sie wybiora.
Tak bardzo off-topic to chor UAM byl znakomity wokalnie, a zywiolowoscia i spontanicznoscia pobil na glowe chinczykow. Szczegolnie podobalo sie nam "The Lion Sleeps Tonight".
pzdr
Jarek
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie, ten wyjazd jest w ramach wymiany, dlatego też 5 dni z naszego tourne spędzamy na Tajwanie, w Taipei.
Co do dokładnego programu, to jeszcze nie wiem. Na pewno będziemy w Pekinie, Szanghaju, Hong Kongu, Taipei... może coś jeszcze wyjdzie w praniu.
Będę na bieżąco informował wraz z datami:)
pOzdrawiam!
iLLuk
Napisano Ponad rok temu
Generalnie całość jest organizowana przez nas samych, więc trochę się jeszcze może pozmieniać.
Jak coś, to będę informować Przekażcie znajomym i zapraszajcie:) Niestety okazało się, że w samych Chinach mamy jedynie 2 koncerty: Nanjing (na 100%) i Szanghaj (na 90%)...
Myślę, że program na bieżąco będzie na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ...
a na chwilę obecną wygląda to tak:
TRASA AZJATYCKA –WRZESIEŃ 2005 (37 os. Chiny 5 os. Tajwan)
Data Miejsce Wylot
Wyjazd
Godz. Przylot
Przyjazd
Godz. Uwagi
3 IX Warszawa -Frankfurt 11:30 13:20 Wszyscy jadą autobusem do Warszawy – wyjazd odpowiednio wcześniej rano
3 IX / 4IX Frankfurt –Hongkong 19:45 13:30+1 Lecimy w różnych grupach z Frankfurtu, Londynu lub Paryża
4 IX Hongkong – Pekin 17:50 21:00 Pekin nocleg w Leo Hotel wszyscy
4 / 5 / 6 / 7 IX Zwiedzanie Pekinu załatwimy wspólny wyjazd na mur chiński a nasza tłumaczka będzie dla nas przewodnikiem po Chinach
7 IX / 8 IX Pekin - Nanjing 21:44 07:22 Pociąg 1160 km 9 h 38 min
8 IX Nanjing - goszczeni jesteśmy przez tamtejszą akademie muzyczna – zwiedzanie (mamy zapewniony nocleg i wyżywienie)
9 IX Nanjing - koncert + zwiedzanie
10 IX Nanjing - Szanghaj 15:10 18:46 Pociąg godz. wyjazdu może ulec zmianie, bo pociągów jest tam sporo 309 km
10 IX Szanghaj - goszczeni jesteśmy przez tamtejszy uniwerek- zwiedzanie
11 IX Szanghaj - koncert + zwiedzanie
12 IX / 13 IX Szanghaj - Hongkong 10:24 13:10 Pociąg 24 h 46 min
13 IX Hongkong - Taipei 19:20 11:55 Przejazd zaraz z dworca na lotnisko i wylot do Taipei
14 IX Taipei - goszczeni jesteśmy przez tamtejszy uniwerek i nasz chór z Taipei
(Całe 3 dni śpimy w tym samym hotelu) 19:30 KONCERT z naszym chórem z Taipei!!
15 IX Upragniony dzień wolny!!!!!! Zakupy, zwiedzanie, leniuchowanie ect. Taipei
16 IX Przejazd do uniwersytetu w Taihcung 2 autokarami 30-osobowymi ok. 3 h drogi - wieczorem koncert, noclegi wyżywienie zapewnione przez uniwerek z Taihcung
17 IX Rano przejazd 2 autokarami do Tainan ok. 3 h po koncercie wieczornym z naszym” chórem z Taipei” powrót do Taipei bezpośrednio na lotnisko powrót ok. 5 h
18 IX Taipei – Hongkong 9:25 11: I znów lotnisko w Hongkongu, jak ktoś się na trasie zgubi to tutaj na nas poczeka;)
18 IX / 19IX Hongkong zwiedzanie zakupy (nocleg w Kowloon Hotel)
20 IX Hongkong – Londyn 00:40 06:20 Lot samolotem pamiętajcie zmiana czasu leci 25 osób, reszta czeka jeszcze jeden dzień i wylatuje dopiero 21 o tej samej godzinie
20 IX Londyn - Warszawa 10:40 14:10 Powrót do Poznania autobusem Ok. 3-4h
Mam nadzieję, że będzie widoczne dobrze...
Pozdrawiam!
iLLuk
Napisano Ponad rok temu
4 / 5 / 6 / 7 IX Zwiedzanie Pekinu załatwimy wspólny wyjazd na mur chiński a nasza tłumaczka będzie dla nas przewodnikiem po Chinach
to masz pare dni wiec sie skontaktuj moze sie spotkamy, tlumaczka to polka czy chinka?
Napisano Ponad rok temu
Co do tlumaczki-nie wiem... chyba polka, ale pewnosci nie mam...
Jak sie dowiem,to dam znac;)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Spox odezwe sie.
Co do tlumaczki-nie wiem... chyba polka, ale pewnosci nie mam...
Jak sie dowiem,to dam znac;)
pozdrawiam
wiesz to w sumie nic waznego po prostu tak mnie sie nasunelo to pytanie po tym jak spotkalem w swiatyni nieba dziewczyny z zespolu pisni i tanca z torunia i zaczerly zadawac idiotyczne pytania odnosnie informacji ktore im tlumacz udzielil polak po sinologii ktory byl w CHinach lata swietlne temu.... np zabronil im jesc lody bo umra, pic wode imneralna i napoje gazowane, nie potrafil nic w pekinie znalesc i one lazily po centrum i dziwily sie ze Chiny takie drogie.... jak mnie gosc zobaczyl co i uslyszal co ja im mowie to jego nienawisc do mnie byla wrecz namacalna...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pijany mistrz
- Ponad rok temu
-
Changquan pare słów od was dla mnie i innych
- Ponad rok temu
-
choyleefut zawieszony...
- Ponad rok temu
-
Pekin i Yantai
- Ponad rok temu
-
European Internal Arts Journal
- Ponad rok temu
-
Rozgrzewka
- Ponad rok temu
-
Warszawa - potrzebny instruktor Tai-Chi
- Ponad rok temu
-
Metody treningu pozycji w tradycyjnym kung-fu.
- Ponad rok temu
-
Przelomowy moment w nowej historii TangLang
- Ponad rok temu
-
Wong Fei-Hung
- Ponad rok temu