chinski alkohol (temat schodzi na elektronikę)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Siemanko!!
Mam pytanie do wszystkich smakoszy. Czeka mnie wkrótce wyjazd do Chin i jestem ciekaw jakie są tam ceny tych wszystkich wymienianych przez Was trunków;) No i jakieś praktyczne informacje dla turysty, czego lepiej do ust nie brać
Aha, wiem że to trochę offtopic, ale jeśli ktoś,kto zna dobrze Chiny by mógł- czy znacie miejsca w ChRL, gdzie można OKAZYJNIE zakupić sprzęt elektroniczny?? Jeśli tak proszę o info na priv. Thx from de małntejn...
pozdr
a gdzie bedziesz? ja mieszkamw Pekinie to moze bedzie szansa sie spotkac!
daj znac na priva
Napisano Ponad rok temu
kapslowana wodeczka juz od 80 groszy za pol litra....
piwko 0,64 juz od 1 zlotego.... :drinking:
a co sprzetu to jesli chodzi o Chiny to chyba Hong Kong, bo tak normalnie to lepsze ceny znajdziesz na polskich aukcjach interneowych. porownywalismy ceny mp3 - i generalnie to samo lub nawet troszke drozej. no ale to duzy kraj wiec moze znajdziesz lepsze ceny.
Hongkong to dla frajerow :wink: lepsze ceny masz w Pekinie niz w Hongkongu... przeciez to wszystko jest produkowane w CHinach to dlaczego niby mialy by byc lepsze ceny w HK, gdzie jest liczone jako zagranica i wpierw trza clo placic????
kiedys jak Chiny nie byly otwarte na swiat to tak bylo...
oczywiscie trzeba wiedziec gdzie co kupowac a nie isc do sklepu w centrum PEkinu
Napisano Ponad rok temu
Maly Diable - serdeczne pozdrowienia od calej ekipy. mam nadzieje ze sie spotkamy w Warszawie.
dziękuję. też mam nadzieje na spotkanie.
pozdrawiam wszystkich 8)
Napisano Ponad rok temu
Hongkong to dla frajerow :wink: lepsze ceny masz w Pekinie niz w Hongkongu... przeciez to wszystko jest produkowane w CHinach to dlaczego niby mialy by byc lepsze ceny w HK, gdzie jest liczone jako zagranica i wpierw trza clo placic????
kiedys jak Chiny nie byly otwarte na swiat to tak bylo...
oczywiscie trzeba wiedziec gdzie co kupowac a nie isc do sklepu w centrum PEkinu
no tak Tomek ale ty to miejscowy juz jestes . generalnie slyszalem ze Singapur jest elektronicznie atrakcyjny - ale masz racje MADE IN CHINA - no to jak ma byc drozsze. tu w Yantai kolega informatyk przeszedl sie na bazar elektroniczny ale go roznice (targowanie - 60 - 70%) nie powalily na kolana. ale trampki ta sa bardzo tanie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisz czy znasz takie miejsca w Pekinie i kilka przykładowych cen...
Będę Ci baaaardzo wdzięczny:)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W Singu trzeba uważać bo jest dużo sklepów w których będą przechodzić samych siebie żeby tylko zrobić Cię za przeproszeniem w chuja. Generalna zasada jest taka że zanim się cokolwiek z elektroniki kupi to trzeba przeprowadzić solidne badania marketingowe wtedy ma się czasem szanse na niezły zakup po fajnej cenie.no tak Tomek ale ty to miejscowy juz jestes . generalnie slyszalem ze Singapur jest elektronicznie atrakcyjny - ale masz racje MADE IN CHINA - no to jak ma byc drozsze. tu w Yantai kolega informatyk przeszedl sie na bazar elektroniczny ale go roznice (targowanie - 60 - 70%) nie powalily na kolana. ale trampki ta sa bardzo tanie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieję, że są miejsca, w których jednak można znaleźć sprzęt tanio i pewnie... Tomasz, a co myślisz o Tajwanie?? Będzie taniej niż w Chinach?? Bo chciałbym sobie przywieźć jakiegoś laptopa i jakąś cyfrę (może NIkona D70 lub inną lustrzanke).
Napisz czy znasz takie miejsca w Pekinie i kilka przykładowych cen...
Będę Ci baaaardzo wdzięczny:)
pozdrawiam
Z tego co wiem to Taiwan juz sam nic nie produkuje, zleca wszystko w CHinach i kaze pisac na tym ze zrobione na Taiwanie :wink: nawet bylem kiedys w takiej fabryce
co do przykladowych cen to nie ma pojecia bo to trzeba isc na gielde tego sprzedu ktora jest po przeciwnej stronie miasta dla nie rozumiejacych pojecia wielkosci to powiemze to jakis 35 kilometrow w linii prostej, ta gielda wykoczyla nerwowo mojego kolege informatyka bo nigdy takiej nie widzial (w CHinach odwarzacze mp3 i aparaty cefrowe sprzedaje sie z komputerami) bo to sa 4 wielkie budynki po 5-6 pieter, kazde pietro solidnie duze i trzeba sie nameczyc zeby to obejsc
ja kupowalem moja cyfre 3 lata temu i wtedy kosztowala mnie 25% ceny z polski, to taka lepsza cyfra. moj brat dwie takie opchnal w polsce zapodwojen cene jaka kupowalismy, wtedy bo akurat bylem w HK, najnizej ten aparat chodzil jako 40% ceny polskiej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piszesz o Michale? Tak go sobie wyobrażam trzymającego się za głowę, robiącego wielkie oczy i wrzeszczącego z niedowierzaniem "Nie no! Kurwa, co to jest????"ta gielda wykoczyla nerwowo mojego kolege informatyka bo nigdy takiej nie widzial
Now it's official: Singapur chowa się przy Pekinie. My mamy tylko 2 budynki (jestem wykończony fizycznie i psychicznie po obejściu jednego) po 6 pięter, i ceny porównywalne z HK.(w CHinach odwarzacze mp3 i aparaty cefrowe sprzedaje sie z komputerami) bo to sa 4 wielkie budynki po 5-6 pieter, kazde pietro solidnie duze i trzeba sie nameczyc zeby to obejsc ja kupowalem moja cyfre 3 lata temu i wtedy kosztowala mnie 25% ceny z polski, to taka lepsza cyfra. moj brat dwie takie opchnal w polsce zapodwojen cene jaka kupowalismy, wtedy bo akurat bylem w HK, najnizej ten aparat chodzil jako 40% ceny polskiej
Ale co do cen cyfr, to w Polsce ceny też się zmieniają i 1.5 roku temu kolega chciał żebym mu przywiózł Canona 300D z Singa ale w końcu się rozmyślił bo w Polsce znalazł za porównywalną cenę a zawsze wygodniej mieć lokalną gwarancję.
Napisano Ponad rok temu
Zawsze pozostaje targowanie.. ups! - negocjacje;)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na pewno sprawdzę i po powrocie napiszę co i jak:)
Pozdrawiam!
iLLuk
Napisano Ponad rok temu
alkochol,elektronika .... a póżniej? kobiety? broń? samochody? muzyka? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a z tym uśśś to trafiłeś w dziesiątke ,jestem z kyokushin
Napisano Ponad rok temu
Największy chiński poeta wszechczasów utopił się, bo pływając łódką po pijaku (dla natchnienia wino sączył) chciał się zbratać z księżycem i próbował objąć jego odbicie w wodzie Wszystko przez te wpływy taoistyczne w poezji :-)
W tamtych czasach popularny był też taniec z mieczem. Taoistycznie usposobieni poeci oczywiście robili to po pijaku. Aż dziwne, że nie zachowały się zapisy, że jakiś z nich z rozmachu se głowę uciął
Napisano Ponad rok temu
o sekcie buddyjskiej z z "jakiegoś tam gaju bambusowego", którzy uważali że człowiek jest dopiero po alkocholu szczery i powie to co myśli , takze oni to uważali za dobry sposób poznania siebie i innych.....
znajde te knige i podam dokładne namiary :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak swoją drogą to chyba będę musiał, bo nie szczepiłem się na WZW A i obowiązkowo seta po każdym posiłku;)
Skoro jest off top z elektroniką, to wykorzystam to jeszcze z pytaniem o kupowanie ciuchów. W końcu 90% światowej produkcji jest przecież w Chinach i na pewno nie wszystko idzie na eksport. Znacie jakieś miejsca, gdzie można to tanio kupić???
Ja wiem, że taki wyjazd powinien być przeżyciem bardziej duchowym i mistycznym, a ja tu tak materialnie:) ale mam nadzieje, że zrozumiecie:)
P.S. tak wogóle to mój wyjazd jest organizowany przez Chór Akademicki UAM z Poznania. jedziemy na 3 tygodnie na koncerty do Chin i Tajwanu. Jak ktoś będzie na miejscu i będzie chętny przyjść, poznać i posłuchać (a muzyka niestandardowa- od muzyki klasycznej, przez przeboje Beatlesów, Erica Claptona, po największe hity Queen'ów), to niech da info na priv, a ja jak tylko będzie znany dokładny program, dam znać co gdzie i kiedy:)
pozdrawiam
iLLuk
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pijany mistrz
- Ponad rok temu
-
Changquan pare słów od was dla mnie i innych
- Ponad rok temu
-
choyleefut zawieszony...
- Ponad rok temu
-
Pekin i Yantai
- Ponad rok temu
-
European Internal Arts Journal
- Ponad rok temu
-
Rozgrzewka
- Ponad rok temu
-
Warszawa - potrzebny instruktor Tai-Chi
- Ponad rok temu
-
Metody treningu pozycji w tradycyjnym kung-fu.
- Ponad rok temu
-
Przelomowy moment w nowej historii TangLang
- Ponad rok temu
-
Wong Fei-Hung
- Ponad rok temu