eeee
Napisano Ponad rok temu
Ee .. co jest
I to
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Znó mega podpucha i lipa , a moze okazja życia ??? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ostrzone IAITO przez mistrza mieczniczego pana Mr_smalla z centrum sztuk japońskich KOKOR KAN. Inwencja godna pochwałyl
Napisano Ponad rok temu
http://allegro.pl/show_item.php?item=57292573
Ee .. co jest
I to
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Znó mega podpucha i lipa , a moze okazja życia ??? :wink:
Pierwszy może być, jest mniej więcej tyle warty ile za niego chce sprzedawca. Co do ostrzenie to nie wiem, nie widziałem ostrej wersji, tylko nie zaostrzoną. Drugi to jakaś podpucha, nawet proporcje ma nie takie, krzywizna zbyt płytka itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Smail jest Budowiczem, można go spytać o ten sprzęt. Na forum dyskutowano niedawno jakość tych mieczy.Ostrzone IAITO przez mistrza mieczniczego pana Mr_smalla z centrum sztuk japońskich KOKOR KAN.
http://budo.net.pl/p...iewprofile&u=16
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Mimo wszystko posłuzył się tanim chwytem marketingowym. Poza tym, ostrzone iaito to nie jest raczej dobry pomysł.Smail jest Budowiczem, można go spytać o ten sprzęt. Na forum dyskutowano niedawno jakość tych mieczy.Ostrzone IAITO przez mistrza mieczniczego pana Mr_smalla z centrum sztuk japońskich KOKOR KAN.
http://budo.net.pl/p...iewprofile&u=16
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak inni, ale ja nie dałbym do naostrzenia iaito ktore trochękosztowało, przewaznie robione ze stopów cynku i aluminium chyba nie sprawdzają się do cięć. Chociaz nie wiem, nigdy nie ostrzyłem iaito.Dlaczego?ostrzone iaito to nie jest raczej dobry pomysł.
Napisano Ponad rok temu
Tylko jeden warunek - musi zostać prawidłowo naostrzone gdyż ważny jest kąt ostrza.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli Iaito jest zrobione z wysokowęglowej stali i poprawnie zahartowane to bez obaw można je naostrzyć - stanie się wtedy shinkenem
Tylko jeden warunek - musi zostać prawidłowo naostrzone gdyż ważny jest kąt ostrza.
Ale co to znaczy "stal wysokowęglowa"? To właściwie nic nie znaczy... Stali "wysokowęglowej" są różne rodzaje, do różnych rzeczy używane. Nie każda stal "wysokowęglowa" nadaje się do cięcia, uderzania itd. Po co więc ostrzyć takie iaito?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście pod warunkiem, który również wymieniłem wcześniej - poprawnie zahartowana a najlepiej selektywnie wtedy też będzie odpowiednio udarna.
A po co ostrzyć? to juz nie mój interes to kwestia właściciela miecza.
Wiadomo, że lepiej mieć dwa iaito i shinkena, ale pewnie nie każdego stać aż na dwa, to wtedy przynajmniej będzie mógł sobie na trening tameshigiri naostrzyć a potem jak będzie szedł na trening kata to sobie stępi i tak w kółko :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wakizashi
- Ponad rok temu
-
Seminarium w Iaido w Kassel
- Ponad rok temu
-
Wikinscy berserkerzy i szał bitewny
- Ponad rok temu
-
O co chodzi???
- Ponad rok temu
-
Treningi Muso J
- Ponad rok temu
-
Luz katany w saya
- Ponad rok temu
-
Seminarium Villingen 18-22 maj 2005
- Ponad rok temu
-
Co do konserwacji miecza "zamiast"?
- Ponad rok temu
-
6 antycznh tsub
- Ponad rok temu
-
Battodo- Pierwszy podręcznik w Polsce
- Ponad rok temu