Wikinscy berserkerzy i szał bitewny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie chodzi o to, czy się z czymś zgadzam czy też nie. Chodzi o to, że tezy, jakie się stawia trzeba udokumentować. Warto też, żeby trzymały się tematu. Nie chodzi o to, żeby napisać, że Babilończycy wyznawali Ra, na poparcie teorii poświadaczając, że robili to Egipcjanie.
I oto padają na twarz:
teoria o sporyszu u Wikingów, bo to o Celtów chodzi.
tajemnicza roslina u Celtów, bo się tylko malowali. Znaczy kolor a nie haluny czy inny spid. Pomijam, że Picti to inny lud, a Celtowie wapnem smarowali włosy i z gołym tyłkiem latali. Pisał nie tylko Cezar, ale i Strabon i inni.
Był taki oto kawał: Telefon do Radia Erewań: 'Podobno na Placu Czerwonym rozdają samochody?' 'Prawie. Nie na placu Czerwonym, tylko na Prospekcie Newskim, nie samochody a rowery, nie rozdają a kradną.'
Bardzo łatwo jest dowieść wszystkiego za pomocą wszystkiego. Polacam gorąco Wahadło Foucault'a by Umberto Eco. Tam logika tego typu rozważań pokazana jest dość jasno.
Fakt, że w jakimś programie bierze udział aktor (Tony Robinson) też o niczym nie świadczy. Pamiętam jak robili tam rekonstrukcję przeszywanicy z 1415 używając do tego karimaty. Wystarczy. Time Team. Miło popatrzećm, ale jak się myśli poważnie to trzeba chwycić za książkę a odłożyć pilota.
Sorki za ostry ton, ale mam zboczenie z forum historycznego, gdzie moderuję. Nie odmawiam nikomu dobrej woli, ale niestety bezkrytyczność wobec (sic!) źródeł się szerzy okrutnie. Wszelkie materiały należy poddawać krytyce, weryfikacja i falsyfikacja teorii to podstawa współczesnej naukowości. Jeżeli będziemy sobie pogwarzać a muzom, to skończy się na pogwarce a nie na wiarygodnych wnioskach.
Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Sam miałem swego czasu jazdy i na kultury klasyczne, i na Celtów i na Skandynawów i na kultury prekolumbijskie Ameryki i na Egipcjan. Przez swoje UFO przeszedłem.
Napisano Ponad rok temu
tą miksturę przyrządzał im druid Panoramiks! :wink:
przepraszam ale tak mi sie skojarzyło i nie mogłem się powstrzymać!
Napisano Ponad rok temu
co do berserkerow: mozliwe ze po prostu dzialala wikinska propaganda . wiecie - "jestesmy wielcy i straszni, mamy wojownikow co walcza z golymi klatami i nie czuja bolu" - psychologia .
co do celtow: tak poczytalem troszke i jest kilka znalezisk gdzie ich wojownicy maja gole pyty.
Napisano Ponad rok temu
No tak, po namyśle ... , ale zacytowałem autorytet. Ale po namyśle :roll: to pan Kobyliński był znanym gawędziarzem - więc można wziąć poprawkę.
Po prostu przekręciłeś. W orginale było że najmniejszy tylkjo zdołał wejść w zbroję, a wtedy dostał do łapy miecz i nie był w stanie zakręcić młyńca, ani nawet mieczem zrobić krzyża. I nie zmuszajcie mnie do poszukania w źródłach. Kobyliński to AUTORYTET i od Niego - wara :twisted:
Napisano Ponad rok temu
..co do berserkerow: mozliwe ze po prostu dzialala wikinska propaganda . wiecie - "jestesmy wielcy i straszni, mamy wojownikow co walcza z golymi klatami i nie czuja bolu" - psychologia .
Mradu Wikingowie byli wielcy i straszni na te czasy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
O co chodzi???
- Ponad rok temu
-
Treningi Muso J
- Ponad rok temu
-
Luz katany w saya