Ja niestety nie mam pamięci do nazw.
NIe jestem w stanie podac nazw rosliny jaką wykorzystywali.
Ale pokazywano doswiadczalnie..
Kurde prowadził to ten facet co grał Boldryka w "Czarnej Żmiji"..
wzieli tą roslinę, roztarlii w mozdzierzu i rzeczywiscie po posmarowaniu
okazalo sie ze robią się niebiesko zieloni.. cos takiego jak ten kolor mordki
tylko przechodzący w bardzo ciemny granat...
O sporyszu wiedzą natomiast chociazby z tych wszystkich ludzi z bagien.
Co ich celtowie na ofiry do bajor wrzucali. Torf tak ich zakonserwował ze
mogli tresc pokarmową sprawdzic. Okazalo sie ze uzywali nie tylko nasion zborz,
ale prawie wszystkich traw, bylin, i roslin ktore same w sobie nie są uwazane za
bezpieczne do spozycia. Były na nich slady sporyszu. !!
Akurat tutaj mnie nie zagniecie bo widzialem fotki zpod mikroskopu, a ze jestem technikiem rolnikiem wiem dokladnie jak to wygląda - i to było to.
Co do spermy i nagosci... to przeczytaj niedowiarku jeden jakikolwiek podręcznik z podstaw ziezen celtyckich.. kult falliczny.. mowi to cos komuś??
Sperma miała symbolizowac zycie, i pomylnosc w boju - a takze byc symbolem męskosci. Nago byli gdyz byli wysmarowani tą rosliną - ktora byla wspanialym kamuflazem..
Nie znam zrodel, ale jaksię domyslam są to czasy opuszczania przez rzymian swoich osiedli w europie północnej. czasy opuszczania przez rzymian umocnien muru hadriana.
Bo tego dotyczyły wykopaliska.
Szukali jakis pozostalosci i przy okazji ten rudy z brodą o celtyckich wojownikach "uswiadamiał masy". Rozumiem ze na discovery wszystko podane jest w sposób łopatologiczny, jednak to nie znaczy ze musi się to mijac z prawdą.
Jedynym moim będem moze byc za bliskie łaczenie piktów z celtami - co jest oczywiscie błędem. Sorry za to.