Luz katany w saya
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jaki to miecz czy bardzo używany czy ma tak od nowości ?
Może Graf coś poradzi ma znajomego konserwatora broni japońskiej na pewno zna jakieś sposoby. 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec Grzechotać nie powinno to błąd w wykonaniu saya.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprawdź to habaki, jak wygląda, bo miecz obija się płazem nie ostrzem czy mune, jak dobrze rozumiem to co napisałeś.
Miecz obija się właśnie ostrzem i grzbietem (mylą mi się te płaszczyzny geometryczne :twisted: ). A wie ktoś jak samemu wykonać saya? Może ktoś zna jakąś stronkę, albo zapoda jakowyś tutorial? :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i drewno odpowiednie trzeba mieć, najlepiej oryginalne z magnolii.
Dzięki. Wydaje mi się, że spróbuję sobie dorobić saya. A co do magnolii, hm... u sąsiada rośnie w ogódku bardzo fajna magnolia... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
No i drewno odpowiednie trzeba mieć, najlepiej oryginalne z magnolii.
Dzięki. Wydaje mi się, że spróbuję sobie dorobić saya. A co do magnolii, hm... u sąsiada rośnie w ogódku bardzo fajna magnolia... :twisted:
Nie jestem pewien czy wszelkie porady są precyzyjne ponieważ nalezałoby usłyszeć i zobaczyć co tam sie dzieje.
Myślę, że jeżeli tej saya nie popsułes Ty to ja reklamuj.
ALE BYWA TAK, Ze w fabrycznych mieczach jest to standart niedopracowanyz zasady.
Napisz do GOODS zobaczymy co Ci zaproponują, człowiek zarzadzający firma jest bardzo spolegliwy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie tak oprawię moje Tanto jak skończę...
Pozdr... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Tez mialem kiedys podobny problem z mieczem wlasniej produkcji ze saya byla za luzna. Rozważałem wykonanie saya ponownie ale wymyslilem co innego. Wzialem kawałek gąbki i wepchałem na sam koniec saya. Jak chowam miecz to ostrze zagłębia się w gąbce i trzyma się sztywno. Z zewnątrz nie poznasz różnicy. IMO dobre rozwiązanie mimo prostoty. Dodatkowo można gąbke nasączyć olejkiem do broni palnej co dodatkowo zabezpieczy Kissaki przed rdzą.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium Villingen 18-22 maj 2005
- Ponad rok temu
-
Co do konserwacji miecza "zamiast"?
- Ponad rok temu
-
6 antycznh tsub