Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co do konserwacji miecza "zamiast"?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Dania

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?

"Kujawski" chyba nie jest lniany, a taki wydaje mi się najlepszy do surowego drzewa... :-)

Stosowanie oleju lnianego to zaszłość historyczna. Kiedyś był to najbardziej dostępny i najtańszy olej. Śmiało możesz stosować inne oleje.
  • 0

budo_maj
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?

Stosowanie oleju lnianego to zaszłość historyczna. Kiedyś był to najbardziej dostępny i najtańszy olej. Śmiało możesz stosować inne oleje.

bzdura niestety :(
sa oleje schnace, ktore polimeryzuja w kontakcie z tlenem zawartym w powietrzu (lniany, tungowy) doskonale konserwujac drewno i "wydobywajac" rysunek drewna oraz nieschnace, ktore po prostu sie z czasem rozkladaja i jelczeja (slonecznikowy, rzepakowy itp) dajac smrod. Sam zdecyduj co wolisz. :wink:
  • 0

budo_lothian
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1047 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:schoinki :)

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
No właśnie. Przecież pokost jest na bazie oleju lnianego.
  • 0

budo_viajero
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 248 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Największa wioska w Polsce

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Zakonserwowałem nikkiedyś rękojeść tajwańskiego bokkena (oczywiście po usunięciu lakierku :) ).
Bardzo ładnie wyglądał - do czsu aż mi ktoś go nie podp.... :evil:
  • 0

budo_gegan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 119 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Dobra zaraz przetestuje działanie i konserwacje, oraz skuteczność oleju pod tytułem: "Bartek". Sprawozdanie zdam kiedy indziej.
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Dania

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?

sa oleje schnace, ktore polimeryzuja w kontakcie z tlenem zawartym w powietrzu (lniany, tungowy) doskonale konserwujac drewno i "wydobywajac" rysunek drewna oraz nieschnace, ktore po prostu sie z czasem rozkladaja i jelczeja (slonecznikowy, rzepakowy itp) dajac smrod. Sam zdecyduj co wolisz. :wink:

Trochę mnie przeraziłeś tą wizją. Trzeba będzie się zaopatrzyć w olej lniany.
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Dania

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?

Przecież pokost jest na bazie oleju lnianego.

Ale pokostem absolutnie nie wolno konserwować broni, bo dodatki zawarte w pokoście są szkodliwe dla zdrowia.
  • 0

budo_lothian
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1047 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:schoinki :)

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?

Przecież pokost jest na bazie oleju lnianego.

Ale pokostem absolutnie nie wolno konserwować broni, bo dodatki zawarte w pokoście są szkodliwe dla zdrowia.


Nie no, nie zabijaj mnie, a sama broń, choćby i treningowa, nie jest niebezpieczna dla zdrowia? :)
  • 0

budo_marcelino
  • Użytkownik
  • Pip
  • 49 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
A oliwa z oliwek?
  • 0

budo_abbadon21
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Historia Choji jest tak bajkowa jak dzieje cesarstwa Japonii. Nie mam jednak zamiaru się rozpisywać na ten temat (chętni niechże sobie WYGUGLAJĄ;). Mój brat studiuje obróbkę metali i gdy mu powiedziałem, iż do konserwacji kutego warstwowo, selektywnie hartowanego miecza można ponoć używać olejku do konserwacji maszyn, czy też nawet takiego do konserwacji broni, to włos mu się zjeżył na głowie! Strzelby oraz tryby maszyn wykonuje się ze stali niskowęglowej, poza tym są to odlewy (w odlewie nie występują mikro wypustki i szparki, w których mogą osadzać się mniej lotne substancje wchodzące w skład olejków konserwacyjnych), natomiast tradycyjnie wykonana katana ma powierzchnie wprost usianą mikro szczelinkami. Na domiar złego jest wykonana ze stali wysokowęglowej, a zawarty w niej węgiel reaguje z olejkami do konserwacji maszyn, po prostu utlenia się... w konsekwencji po kilku latach ostrze na całej swej szerokości staje się tak miękkie jak winno być tylko na hamonie. Konkludując- Japończycy mieli do wyboru mnóstwo substancji konserwujących, jednak wybrali Choji i powiem Wam, że coś w tym jest;)
  • 0

budo_longquan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 129 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
to wytlumacz mi dlaczego 3/4 mojej broni (palnej) ma mechanizmy wykuwane ze stali wlasnie wysokowęglowej :) co prawda jest to bron historyczna ale producent zaleca czyszczenie np. balistolem

poza tym wszystko co napisales troche nie ma sensu :)

no i pozostaje praktyka - wiele ludzi czysci bron białą srodkami nowoczesnymi i jakoś nie widać zeby im się miecze od tego wyginały czy wygniatały
  • 0

budo_abbadon21
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Ze stali wysokowęglowej robi się karabiny maszynowe(tylko te ogromne) i to wyłącznie ich odlewy, gdyż jest to stal bardzo twarda, odporna na obróbkę. Wszystkie małe elementy, które muszą być wykonane precyzyjnie wykonuje się ze stali niskowęglowej maks średniej (węglowej) 440, gdyż jest kowalna i ciągliwa. Zastanawiam się skąd wiesz, z jakiej stali są wykonane Twe historycznie militaria...no i z jakiego roku pochodzą.. A'propos współczesnych metod... policz proszę ile osób ich używa, następnie pomnóż przez łączną ilość lat stosowania, a następnie porównaj ze statystykami używania olejku Choji...
  • 0

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Olejek choji nie jest pewnie jedynym na świecie preparatem zapewniającym konserwację miecza. Ale ma kilka zalet. Jest mało klejący się i brudy nie przywierają w dużej ilości, ma właściwości bakteriobójcze zawiera mało wody oraz ładnie pachnie.
Syntetyczne substancję pozbawione są zazwyczaj tej ostatniej cechy co sprawia, że może i dobrze konserwują (choć to zawsze jest pewna niewiadoma i jak ktoś chce eksperymentować na swoim mieczu to czemu nie.)Ale ich użycie nie należy do przyjemności jak i używanie przedmiotu nimi potraktowanego wiąże się z wątpliwej jakości doznaniami zapachowymi.
Używanie ostrego miecza jest dla mnie pewną odświętnością i dlatego lubię gdy wiążą się z nią miłe doznania. A zapach samaru oleju itp nie jest czymś co chcę zapamiętać i z czym chcę kojarzyć czynność posługiwania się mieczem.
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Dania

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Przepraszam za archeologię.

Czy olej mineralny (olej parafinowy) nadaje się do konserwowania bokkenów, shinai itp.?
  • 0

budo_maciej dietl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 183 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
drogi prorocku
odpowiadam jako archeolog shinajowy+bokkenowy z 25+ letnim stazem w roznych strefach klimatycznych..
generalnie W OGOLE nie konsrwuje moich shinajkow/bambusowych/,ograniczam sie do przesmarowania krawedzi listewek czymkolwiek,najchetniej parafina ze swieczki,aby ulatwic wspolprace czesci oraz pozacierac troche mikro-drzazgi i wlokienka bambusowe po obsludze - przeszlifowaniu,gdy sie zaczynaja strzepic.
nie zauwazylem aby ndmierne olejenie/lub moczenie w wodzie/w znaczacy sposob przedluzalo zywotnosc shinaja - bardziej liczy sie sposob uzywania/tu wracamy do przedyskutowanego juz te-no-uchi/.w polsce jest dosc suchy klimat,w chicago,niestety,wilgotnosc zblizona do japonskiej,szczegolnie w lecie - nadal nie zauwazam zadnych roznic.
w okresie "heroicznym" kendo w polsce,gdy kazdy shinai byl na wage zlota,kombinowalismy rozne cudenka aby je nawilzyc,natluscic i przedluzyc im zycie - jedni moczyli calymi nocami w wannach,inni nawet budowali pojemniki z rur plastikowych,gdzie moczyli shinaje w wodzie lub oleju - NIC TO NIE POMAGALO.po prostu shinai bambusowy musi sie z czasem zuzyc,taka jest juz jego rola.wiec dalem sobie spokoj z przesadnym serwisem,dbam aby nie bylo drzazg i pekniec a gdy szlifowanie dalsze oslabia juz listewke,wymieniam ja na inna,lub zmieniam shinai.
dlatego do treningu z poczatkujacymi uzywam karbona.
bokkena niczym nigdy nie smarowalem/czerwony dab japonski/i uzywam go od ponad 20 lat,bez sladow zuzycia.od czasu do czasu przecieram tsuka wilgotna szmatka,bo zbieraja sie osady potu i tluszczu.nie sadze aby smarowanie czymkolwiek bokkenow z innych gatunkow drewna w czymkolwiek im pomoglo - to jest znowu sprawa sposobu uzywania - walenie po kantach moze zniszcyc bokkeny z mniej odpornych materialow.
od kilku lat uzywam tez tzw."bio"shinajow - na zmiane z bambusem normalnym i karbonem,niestety rowniez sie zuzywaja,poza tym nie ma co ich oliwic bo sa "zamkniete" zywica syntetyczna,wiec znowu tylko smaruje lekko krawedzie listewek.
nie ma co sie zbytnio przejmowac oliwieniem i gatunkami oleju - lepiej przylozyc sie do techniki uzycia.
podobno Mochida sensei/ostatni 10-ty dan kendo/uzywal bambusa przez caly rok,trenujac codziennie a byl znany z dynamicznych ciec - ale o starych sensejach opowiada sie rozmaite legendy...pozdrawiam,maciek dietl
  • 0

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Przetrzyj raz na jakiś czas szmatką z olejem roślinnym i nie stawiaj koło kaloryfera. I to wszystkie rady jakie mogę wymyślić dotyczące bokuto-bokena.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024