Co do konserwacji miecza "zamiast"?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W tym sklepie są tanie, tradycyjne zestawy do konserwacji miecza.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie którzy stosują wymiennie z choiji oliwke techniczną lub olejek goździkowy dostępny w aptekach, ale te dwa substytuty nie dorównują oryginałowi. Zamiast uchiko można stosować pastę polerską, ale moim zdaniem jest to substytut dalece niedoskonały.
Napisano Ponad rok temu
np: kupujesz oliwę do maszyn precyzyjnych - chodzi o to by była rzadka np do maszyn do szycia do tego wpuszczasz kilka kropelek eterycznego olejku gozdzikowego z apteki i juz masz olejek goździkowy, ale możesz też użyć czystego oleju do maszyn precycyjnych, lub wysokogatunkowego do broni. zamiast proszku uchiko możesz z powodzeniem używać miękkiego proszku polerskiego, talku lub sproszkowanej kredy.
Ale generalnie oczywiście najlepsze są oryginalne materiały japońskie
Aha papier ryżowy możesz kupić w sklepach modelarskich, tylko pytaj o japoński papier na skrzydła, lub w sklepach dla artystów - oczywiście nie jest to dokładnie taki papier jak do czyszczenia mieczy ale bardzo podobny i jeśli nie masz historycznej głowni to wszystko to możesz użyć bez obaw
Napisano Ponad rok temu
Niechcial bym aby moje wspomnienia pachnialy WD40.
Napisano Ponad rok temu
hehehehe, dobreNiechcial bym aby moje wspomnienia pachnialy WD40.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi zaś o miecze stalowe, przedstawiające sobą jakąś wartość, a zwłaszcza miecze historyczne, to bezwzględnie zgadzam się z Grafem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I niestety osobiscie odradzam, poniewaz wdala mi sie rdza(nic powaznego odrazu usuniete).
W tej chwili swoja glownie konserwuje wazelina techniczna.
Jest to srodek zblizony bardzo do wosku.
Nie jest on estetyczny, ale za to w 100% zabezpiecza glownie przed otoczeniem, nawet po
dotknieciu palcem.
Jedynym minusem jest to ze ciezko go usunac, tzn zajmuje to wiecej czasu niz
jednorazowe przetarcie glowni szmatka(ok 2 min. zeby sie niepokaleczyc).
PS. Dostaniesz to w kazdym przyzwoitym sklepie z farbami lub tam gdzie olej do maszyn.
Napisano Ponad rok temu
W tej chwili swoja glownie konserwuje wazelina techniczna.
Osobiście absolutnie odradzam wazeline, jest zbyt gęsta i moga się do niej przyklejać paprochy, które moga przedostac się do saya i rysować głownie.
środek konserwujący (np. oryginalny olejek goździkowy) musi byś stosunkowo rzadkiej konsystencji, gdyż po przeczyszczeniu głowni nie usuwa się go całkowići tylko zostaje taki ochronny cieniutki film.
Napisano Ponad rok temu
Sentymenty dobra rzecz, ale rzecz w tym, że ja dzieciństwo mam już za sobą, a chodzi mi nie o wrażenia estetyczne, tylko o jakość.
Tradycyjne metody stosowano przez setki lat i do dziś są stosowane. To o czymś świadczy. Moim zdaniem jedynym sensownym argumentem dla którgo warto szukać zamienników są koszty orginalnych środków lub niskiej jakości głownia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy olejek goździkowy kupiony w sklepie zielarskim się nada?
Jest troche inny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy nie zapominamy czasem o jeszcze jednym elemencie? Mam na mysli saya. Olejek gozdzikowy przenika do drewna i nie pozwala mu wyschnac. Nie wiem natomiast jak wplywaja na drewno inne wymienione tu srodki. Ktos wie? Bo ja wiem jakie klopoty sprawia wyschnieta (mea culpa) saya...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szmatka olej roslinny i nacierasz.
Każdy ? Kujawski np. się tez nada ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
6 antycznh tsub
- Ponad rok temu
-
Battodo- Pierwszy podręcznik w Polsce
- Ponad rok temu
-
Laka potrzebna
- Ponad rok temu
-
Szabla husarska
- Ponad rok temu
-
Szkoły Iaido
- Ponad rok temu
-
Kto rozszyfruje te napisy na mieczu ?
- Ponad rok temu
-
co o tym sadzicie?
- Ponad rok temu
-
Sprzedaży na Allegro przykład kolejny.
- Ponad rok temu
-
Jak ocenić czy miecz jest dobrze wyważony ?
- Ponad rok temu
-
Wszystkie seryjne katany są z chin- jestem w szoku
- Ponad rok temu