Początek treningu
Napisano Ponad rok temu
Jestem nowy na forum stąd proszę o wyrozumiałość. Ponieważ prowadzę siedzący tryb życia - komputer, samochód itp. postanowiłem trochę wziąć się za siebie, zwłaszcza, że mam luźniejszy czas w pracy. Przez najbliższe 3 mies. planuję codziennie trenować po 1-2 godziny (rozciąganie, siłownia, biegi, do tego sauna itp.). Zawsze byłem szczupłej budowy ale chciałbym trochę przybrać też masy mięśniowej. Pewnie nie da się tego zrobić w 3 mies. ale jakieś efekty chyba już powinny być? Potem zapewne też będę kontynuował trening, może 2-3 razy w tygodniu.
Moje pytanie więc jest - jakiego rodzaju suplementy brać w czasie treningu, żeby osiągnąć najlepszy efekt (głównie chodzi o przybranie masy ciała, pobudzenie krążenia, lepsze samopoczucie). Cena nie gra roli - zależy mi na skuteczności. Inne wskazówki też mile widziane:)
Napisano Ponad rok temu
Witam,
Jestem nowy na forum stąd proszę o wyrozumiałość. Ponieważ prowadzę siedzący tryb życia - komputer, samochód itp. postanowiłem trochę wziąć się za siebie, zwłaszcza, że mam luźniejszy czas w pracy. Przez najbliższe 3 mies. planuję codziennie trenować po 1-2 godziny (rozciąganie, siłownia, biegi, do tego sauna itp.). Zawsze byłem szczupłej budowy ale chciałbym trochę przybrać też masy mięśniowej. Pewnie nie da się tego zrobić w 3 mies. ale jakieś efekty chyba już powinny być? Potem zapewne też będę kontynuował trening, może 2-3 razy w tygodniu.
Moje pytanie więc jest - jakiego rodzaju suplementy brać w czasie treningu, żeby osiągnąć najlepszy efekt (głównie chodzi o przybranie masy ciała, pobudzenie krążenia, lepsze samopoczucie). Cena nie gra roli - zależy mi na skuteczności. Inne wskazówki też mile widziane:)
Rozumiem ze nie trenowales wczesnie na silowni. Czyli na poczatek zapraszam do dzialu dieta. Bez diety i nadzwyzki kalorycznej nie przytyjesz. Wejdz do dzialu dieta, musisz obliczyc swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Z suplementow to na poczatek wystarczy dobry gainer np Mutant Mass i ewentualnie bialko np Syntrax Matrix 5.0. Do tego trening "ogolnorozwojowy' -> dzial trening. Jesli nigdy wczesniej nie trenowales, a przylozysz sie do diety i treningu to efekty mile Cie zaskocza^_^
Been there, taken that
Jesli pomoglem to postaw mi piwo
Napisano Ponad rok temu
dzięki za odpowiedź i dodanie motywacji
Faktycznie to mój początek z treningiem stąd też moja niepewność i sporo pytań. Wolałbym nie popełniać głupich błędów tylko skorzystać z doświadczeń osób które się znają na rzeczy.
Przeczytałem już sporo w dziale dieta i mam w związku z tym kilka pytań. Zadam je może tutaj żeby nie zakładać kolejnego wątku.
1. W związku z moją pracą najbardziej pasują mi treningi przed południem ok. 8-10.00 Z tego co wyczytałem to praktycznie wszyscy trenują po południu. Czy ma to jakieś znaczenie kiedy jest trening?
2. Z przeliczenia zapotrzebowania na kalorie wyszło mi ok. 2800kcal. Z tego co obliczyłem moja obecna dieta to ok. 1200kcal dziennie. Czy tak znaczne zwiększenie kalorii przez dłuższy okres czasu nie wpłynie negatywnie na organizm?
3. Nie lubię mięsa i praktycznie go nie jadam, jadam za to dużo ryb - czy można nimi zastąpić mięso w podanych dietach?
4. Mam 34 lata/174cm/60kg - chciałbym zwiększyć masę o jakieś 10 kg w ciągu tych 3 miesięcy. Czy jest to realne przy diecie 2800kcal i regularnym treningu?
5. Planuję trenować codziennie - czy to dobry pomysł? Czy jesli np. jednego dnia zrobię trening na masę/siłę (sztangi, pompki itp.) a kolejnego dnia trening rozciągający to będzie ok?
6. Gdzie w Warszawie mogę kupić podane przez Ciebie suplementy? Czy jakieś witaminy/pierwiastki są istotne przy tego rodzaju założeniach treningowych?
7. Co ze słodyczami - jem ich dość sporo a w dietach raczej nie występują, czy to znaczy że nie są wskazane? (są przecież dość kaloryczne)
Napisano Ponad rok temu
2.nie powinno sie nic dziac,zmien posilki na bardziej kaloryczne ale bez tluszczy
3.dorsz ma duzo bialka z ryb no i owoce morza,jednak tez lepiej jak bys zjadl tego kurczaka
4.realne jest ale zalezy tez od genetyki(mozesz duzo kreatyny mono brac zeby to przyspieszyc ... )
5.raczej ok bo przy rozciaganiu to miesnie tak nie pracuja jak przy cwiczeniach silowych
6.jak nie wiesz gdzie to przez internet zamow,do 2 dni od zamowienia masz w domu suple,witaminy tez sie przydadza..B12 to nawet w duzych ilosciach ;p
7.slodycze sa kaloryczne ale te weglowodany to do d.. doslownie ;d lepiej ryz,makaron, do tego banany.
poczekaj az inni napisza zebys sie nie sugerowal tylko moja opinia ;p
pzdr
pomogłem? daj "+" nie bądz pipa ;]
Napisano Ponad rok temu