A ja ostatnio czytałem o uwarunkowaniach związanych z grupą krwi i innych takich rzeczach.
Z tych ksiązek które przeczytałem i o których rozmawiałem z rodzicami wynika, że :
- zalecane jest różne żywienie w zależności od grupy krwi
Podam za przykłąd grupe 0 i A bo tylko o tych wiem ( te mam w rodzinie ): 0 - myśliwy , najstarsza z grup krwi, NIEZALECANY WEGETARIANIZM, mięso ma bardzo dobry wpływ oraz
A - rolnik , kolejna wg wieku grupa krwi,ZALECANY WEGETARIANIZM , z mięs tylko drób
I druga sprawa : każda osoba po 40. roku zycia może być wegetarianinem i praktycznie żadna w wieku dojrzewania nie powinna nim być
Od siebie dodam że mam prawdopodobnie gr A ( nie badałem ale tak wynika) i raczej odruchowo teraz przechodzę na coraz więcej warzyw itp. Ale jeszcze kilka lat temu jadłem mięso codziennie i jakoś też mi to pasiło :wink: , więc : zaufać intuicji w sprawie jedzenia.
Organizm wie co robić.
Pozdrawiam
Z tymi uwarunkowaniami to :wink: Naukowcy tego niepotwierdzają. Cała teoria jest z palca wyssana. Nie ma się co nią sugerować bo fakty jej nie potwierdzają.
Dietetyka zresztą nie wypracowała od kilkudziesięciu lat żadnej teorii, która by się utrzymała na temad błogosławieństwa jakiejkolwiek diety. Wiadomo jedynie że wegetarianizm nie jest zalecany.
Istnieje coś takiego jak drabina dietetyczna. Pomimo, że się trochę układ produków zmienił jest to jedyna rzecz, którą można się sugerować w żywieniu... chyba że ma się kontakt ze specjalistą... ale im też nie można wierzyc bo każdy ma inne zdanie na temat diety, często się zresztą wykluczające.