Sorki, ze tak pozno odpowiadam (oj ta majowka:) )
Szczerze mowiac, nie wiem od czego zaczac, tyle tu roznych komentarzy...
Uwazam, ze dieta i sposob odzywiania to indywidualna sprawa kazdego z nas.
Warto jednak wiedziec nieco wiecej o tym, co i jak jemy.
Przyznam sie szczerze, ze choc krowek, swinek nie jadam od daaaawna, to dopiero po dlugim czasie zaczelam sobie zdawac sprawe z takich rzeczy, jak wyroby skorzane itp.
Tak jak ktos wczesniej napisal, wszystko musi byc przemyslane, jesli mamy byc konsekwentni.
To nie zawsze jednak jest takie proste.
Ludzie, ktorzy ograniczaja spozycie miesa, albo chociazby nie kupuja jedzenia w KFC, zawsze w mniejszym stopniu biora udzial w tym brydnym businnesie jakim dla przykladu jest ubojnia kurczakow w Stanach: (krotki filmik o KFC)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zarzucajac ludziom, ktorzy jedza ryby, albo maja cos ze skory niekonsekwencje, zastanowcie sie lepiej nad tym, w jakim stopniu oni wspieraja miesny interes, a w jakim inni.
Noszenie skor wynika najczesciej z niewiedzy o jej pochodzeniu i sposobie, w jaki zostala zdobyta. Gdyby mi ktos pokazal 10 lat temu, jak uzyskuje sie wyroby skorzane, nigdy nie zakupilabym produktu zwierzego.
A to jeden z powodow, dla ktorych nigdy nie zjem krowy, kurczaka, czy swini:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A zanim zjecie mnie zywcem zarzucajac jak to ktos stwierdzil 'nawracanie', podam moje ulubione przepisy bez miesa

DOMOWA PIZZA WEGETARIANSKA
co nam potrzeba:
- mąka (ok. 2 szklanki)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- pomidory w puszce, bądź koncentrat pomidorowy
- drożdże ( małe opakowanie 42g)
- łyżeczka curku
- duuuuuużo sera (najlepszy Mozzarella)
- trochę oleju
- szczypta soli
-zioła prowansalskie
- nadzienie (według własnego uznania), osobiscie polecam: kukurydza, papryka, pieczarki pokrojone w drobne plasterki, oliwki zilone, tudzież czarne

ciasto:
Drożdże gnieciemy z lyzeczka cukru, az sie roztopia, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka, kilka(3 lub 4) lyzki maki i odstawiamy na 15' do wyrosniecia pod sciereczka.(uwaga! zwiekszaja swoja objetosc prawie o 3 razy

Po 15' dodajemy resztę mąki i jajko, dobrze mieszamy, tak, aby uzyskac lekka, nie klejącą się kulę, zostawiamy na 200 stopni.
W tym czasie szykujemy produkty: ser przez tarke, kroimy papryke, oliwki, blache smarujemy olejem, nastawiamy kuchenke na 200 stopni.
Gdy ciasto urośnie, walkujemy je na ksztalt blachy (wyrabiam rekami, bo jest szybciej).
Wkladamy do blachy, kladziemy pomidory i sos z puszki, badz nakladamy sos domowy (koncentrat z przyprawami). Posypujemy ziółkami, nastepnie serem, a na wierzch kladziemy warzywka

'Wrzucamy' do rozgrzanego piekarnika i po 15 minutach wyciagamy pachnaca, pyszna domowa pizze

Mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialam

Reszte przepisow dodam niedlugo.