Wegetarianizm
Napisano Ponad rok temu
Sorki, ze tak pozno odpowiadam (oj ta majowka:) )
Szczerze mowiac, nie wiem od czego zaczac, tyle tu roznych komentarzy...
Uwazam, ze dieta i sposob odzywiania to indywidualna sprawa kazdego z nas.
Warto jednak wiedziec nieco wiecej o tym, co i jak jemy.
Przyznam sie szczerze, ze choc krowek, swinek nie jadam od daaaawna, to dopiero po dlugim czasie zaczelam sobie zdawac sprawe z takich rzeczy, jak wyroby skorzane itp.
Tak jak ktos wczesniej napisal, wszystko musi byc przemyslane, jesli mamy byc konsekwentni.
To nie zawsze jednak jest takie proste.
Ludzie, ktorzy ograniczaja spozycie miesa, albo chociazby nie kupuja jedzenia w KFC, zawsze w mniejszym stopniu biora udzial w tym brydnym businnesie jakim dla przykladu jest ubojnia kurczakow w Stanach: (krotki filmik o KFC)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zarzucajac ludziom, ktorzy jedza ryby, albo maja cos ze skory niekonsekwencje, zastanowcie sie lepiej nad tym, w jakim stopniu oni wspieraja miesny interes, a w jakim inni.
Noszenie skor wynika najczesciej z niewiedzy o jej pochodzeniu i sposobie, w jaki zostala zdobyta. Gdyby mi ktos pokazal 10 lat temu, jak uzyskuje sie wyroby skorzane, nigdy nie zakupilabym produktu zwierzego.
A to jeden z powodow, dla ktorych nigdy nie zjem krowy, kurczaka, czy swini:
A zanim zjecie mnie zywcem zarzucajac jak to ktos stwierdzil 'nawracanie', podam moje ulubione przepisy bez miesa
DOMOWA PIZZA WEGETARIANSKA
co nam potrzeba:
- mąka (ok. 2 szklanki)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- pomidory w puszce, bądź koncentrat pomidorowy
- drożdże ( małe opakowanie 42g)
- łyżeczka curku
- duuuuuużo sera (najlepszy Mozzarella)
- trochę oleju
- szczypta soli
-zioła prowansalskie
- nadzienie (według własnego uznania), osobiscie polecam: kukurydza, papryka, pieczarki pokrojone w drobne plasterki, oliwki zilone, tudzież czarne
ciasto:
Drożdże gnieciemy z lyzeczka cukru, az sie roztopia, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka, kilka(3 lub 4) lyzki maki i odstawiamy na 15' do wyrosniecia pod sciereczka.(uwaga! zwiekszaja swoja objetosc prawie o 3 razy ).
Po 15' dodajemy resztę mąki i jajko, dobrze mieszamy, tak, aby uzyskac lekka, nie klejącą się kulę, zostawiamy na 200 stopni.
W tym czasie szykujemy produkty: ser przez tarke, kroimy papryke, oliwki, blache smarujemy olejem, nastawiamy kuchenke na 200 stopni.
Gdy ciasto urośnie, walkujemy je na ksztalt blachy (wyrabiam rekami, bo jest szybciej).
Wkladamy do blachy, kladziemy pomidory i sos z puszki, badz nakladamy sos domowy (koncentrat z przyprawami). Posypujemy ziółkami, nastepnie serem, a na wierzch kladziemy warzywka
'Wrzucamy' do rozgrzanego piekarnika i po 15 minutach wyciagamy pachnaca, pyszna domowa pizze
Mam nadzieje, ze o niczym nie zapomnialam
Reszte przepisow dodam niedlugo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
anarchisci w martensach. wegetarianie z mlekiem i jajkami.
taki to jest właśnie sposób na życie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wegetarianizm to filozofia czy dieta?
jak dieta to czemu mowic o filozofii, jak filozofia to co tu robia jajka i mleko ?
Napisano Ponad rok temu
hipokryzja
może i zerowa ale zdaje mi się że wegetarianie powinni jeść tylko produkty pochodzenia roślinnego, myle sie??
To wyprowadź mnie z błędu, a przyczyny wegetarianizmu mnie nieinteresują to wybór ludzi którzy sie na to zdecydowali.
PS. Potrafie sie wypowiadać w wielu tematach, nawt w tych o których nie mam pojęcia, by znalazł sie ktoś inteligentniejszy i wyprowadził mnie z błedu??
Napisano Ponad rok temu
mnie też to ciekawi :-)wegetarianizm to filozofia czy dieta?
jak dieta to czemu mowic o filozofii, jak filozofia to co tu robia jajka i mleko ?
Napisano Ponad rok temu
Pls, przeczytajcie jakąś książke na ten temat jeżeli chcecie wiedzieć na czym polega wegetarianizm, bo jeżeli chodzi o artykuły i inne takie to w każdym piszą co innego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hipokryzja? Oczywiście, ale nie większa niż używanie gumek przez katolika. Zanim zaczniesz kogoś oceniać, zastanów się czy ty się trzymasz swoich zasad.hipokryzja :-)
Napisano Ponad rok temu
Hipokryzja? Oczywiście, ale nie większa niż używanie gumek przez katolika. Zanim zaczniesz kogoś oceniać, zastanów się czy ty się trzymasz swoich zasad.hipokryzja :-)
DOBRE
Nie uważam się za lepszą "tylko dlatego" że nie jem mięsa, że lituję się nad zabijanymi zwierzętami, że nie noszę rzeczy ze skóry. Gdyby tak było to z pewnością trudno by mi było wytrzymać z innymi ludźmi, bo na palcach 1 ręki mogę policzyć znajomych wegetarian!
Wegetarianizm to nie jest płaski temat- można się za niego zabierać z różnych stron. Nie czepiajcie się kogoś, jeżeli Wam mówi, że od czasu do czasu zje mięso ale generalnie to mu szkoda zwierząt i na jest wegetarianem, bo to słowo ostanio bardzo spowszedniało... Niektórzy nie za bardzo wiedzą o czym mówią.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
nie chodzę do kościoła, a w gumce nie zawsze pykam :-)Hipokryzja? Oczywiście, ale nie większa niż używanie gumek przez katolika. Zanim zaczniesz kogoś oceniać, zastanów się czy ty się trzymasz swoich zasad.hipokryzja :-)
Co do rozumienia wege. to już napisałem jak to widzę, a co do " zmierzchu świadomości łowcy " to ja nie mam zmierzchu, a wręcz muszę się nieraz powstrzymywać
Napisano Ponad rok temu
* laktovowegetarianizm - spośród produktów pochodzenia zwierzęcego dopuszczony jest tylko nabiał i jaja
* laktowegetarianizm - dopuszczone jest nabiał, wykluczone jaja
* ovowegetarianizm - dopuszczone jaja, wykluczona reszta nabiału
* weganizm
* witarianizm
* frutarianizm (albo fruktorianizm)
To jak sekta normalnie, a poza tym co to ma do jakiejś religii.
Dla mnie to hipokryzja. Odświerz sobie temat z knajpy o noszeniu futer.
Skończyła się dyskusja na moim pytaniu, czy zwierzęta przeżyja, jak ich czlowiek nie będzie chodował. Chronić przez nie jedzenie? Prosze przestań.
Napisano Ponad rok temu
A do religii to ma to, że jakoś nie widziałem żebyś oburzał się na hipokryzję dajmy na to, w temacie o papierzu.
Napisano Ponad rok temu
pak0: co ma piernik do wiatraka?
Napisano Ponad rok temu
A jeśli chodzi o religię to mam na myśli twoje oburzenie hipkryzją wśród wegetarian, a na hipokryzję w innych wypadkach nie zwracasz uwagi. Podchodzisz do tego wybiórczo, oczywicie mówię o innych topicach.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ganglion
- Ponad rok temu
-
Witaminka B12...
- Ponad rok temu
-
Czy potrzebna faza nasycenia?
- Ponad rok temu