Modern Arnis - Kraków
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wypatrzyłem to na koszulce ma emblemat organizacji Bakbakan International ale jest to organizacja skupiająca kilku mistrzów z róznych systemów. Prawdopodobnie przyłączył się do nich z powodów czysto komercyjnych?!!
Tu jest link do nich [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Może ktoś napisze parę słów o nich?? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Logo Bakbakanu to nie logo Ilustrisimo...
Napisano Ponad rok temu
W dniach 15 - 18 czerwiec w Witzenhausen w Niemczech odbyło się kolejne szkolenie z zakresu FMA. Zajęcia prowadził Mistrz Alfred Plath - Lakan Apat (IV dan) oraz Andreas Boruta. W programie m.in. techniki z zastosowaniem pojedynczego i podwójnego kija, noża, podwójnego noża i laski. Cieszę się że udało mi się wkońcu wybrać z chłopakami na taką imprezę. Cztery dni treningów, to taki krótki obóz, kończylismy czasami koło 11-12 w nocy, oczywiście po oficjalnych treningach.
Kilka fotek znajdziecie na mojej stronie i oczywiście na stronie Modern Arnis Częstochowa, zapraszamy..!!!
Napisano Ponad rok temu
Zobacz na logo FFS
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
No znalazłem , chociaż myslałem że jest to raczej logo szkoły Tony Diego, dlatego się nie chwaliłem. Ale może coś jeszcze się znajdzie
Napisano Ponad rok temu
Dookoła cisza i spokój, nikt nie pisze na forum FMA. Czyżby wszyscy wyjechali na wakacje?! Obozy hulają już pełną parą, pogoda jest całkiem znośna - można się spocić .
A ja w tym roku nie mogę być na obozie bo akurat będę sam w pracy. A będzie ciekawie, Carlos Pulanco, może kilku młodych Niemców z Andrzejem Borutą....
Może ktoś z Polski będzie odwiedzał Kraków i wpadnie do mnie na "mały" trening !!! kijów jest u mnie dostatek !!! "Salę" mam dostępną cały czas, zapraszam!!! Moi ludkowie chętnie z kimś nowym postukają.
McCoy - chyba miałeś być w Polsce w wakacje???!! A tak na marginesie - cuś cię wcięło???
Arnisadorzy z innych organizacji - może napiszcie gdzie macie obozy w tym roku, jakie warunki, czy macie salę do dyspozycji, czy żarcie jest tam dobre itp
Nasz obóz będzie po raz drugi w Węgierskiej Górce - miejsce jest ok. Pokoje 4-5 osobowe, dobre jedzenie, duzy ogród gdzie mozna ćwiczyć, mała wiata pod którą jest cały czas rozłożona mata, oczywiście sala gimnastyczna ( około 2 km). Z jednej strony widok na Beskid Żywiecki z drugiej Węgierska G., do centrum blisko, jakieś dyskoteki, kawiarnie - ogólnie mówiąc - OK.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zarowno w dzien jak i z dziewczynami na imprezach w nocy. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Sirherm nie martw się bo Ros i tak Nas chyba odwiedzi - na krótko...
Będą też przejazdem inni fajni ludkowie z różnych m-sc w Polsce...
Napisano Ponad rok temu
pozdro
LB
ps. jedne z pierwszych zdjec po/w trakcie remontu (teraz wyglada duzo lepiej):
Napisano Ponad rok temu
Fajny obiekt.
A ja kurczę większość mojego nożowo pałkowego życia spędzam pod chmurką w spiekocie lub po kolana w śniegu!
Jeszcze raz, fajna salka.
ps. a żona pozwwoli ci się przeprowadzić???
Napisano Ponad rok temu
pytanie o aprobate planow przeprowadzki przez slubna traktuje jako retoryczne
to jest plakat ktory wisi na centralnym miejscu jako inspiracja i motywacja do ciezkiego treningu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdro
LB
Napisano Ponad rok temu
To ten właściwy?
Napisano Ponad rok temu
pozdro
LB
Napisano Ponad rok temu
Kriss - wybierasz się może do Krakowa w najbliższym czasie?
kurna ale ciepło, zaraz idę na basen... 8)
Napisano Ponad rok temu
To jedna z naszych sal .
Właśnie ubijamy podłogę :wink:
ps. no właśnie niedługo chyba dopnę kontrakt, i to w Kraku. Wtedy chętnie na piwko i w ogóle
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeczytaj tłumaczenie o stylu NECOPA Arnulfo Mongcala, które zamieściłem na swojej stronce i powiedz czy jest Ok. Jestem pewny, że poprawisz ten fragment:
" Bacon nauczył Mongcala technik “short cut” (skrót) oraz “break of” (przerwać/oderwać). Ten styl zawiera techniki śmiertelnych ciosów w nerwy oraz inne metody, w których wykorzystuje się użycie palców, pięści, dłoni a nawet głowy i innych części ciała. Bacon nauczył Mongcala również technik “Punta y Daga”, w których używa się noża i kija. "
Chodzi mi o te techniki..??!!! Jak byś to przetłumaczył?
A tak dla przyponienia przetłumaczyłeś coś dla mnie I nie mów że nie masz czasu, odpuść sobie jeden trening i tak jesteś już dobry hehehehe... :wink:
Napisano Ponad rok temu
pozdro
LB
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Chciałem podzielić się z wami pewnym spostrzeżeniem.
Zagłębiając się w historię i życiorysy mistrzów FMA, dochodzę do wniosku że niezależnie od tego który ze stylów ćwiczymy to ćwiczymy techniki bardzo do siebie podobne. I nie tylko dlatego że są to techniki walki z jednego rejonu świata, z Filipin, ale dlatego że nasi mistrzowie w jakimś okresie czasu ćwiczyli razem przekazując sobie wzajemnie "tajniki" swoich stylów. Modyfikowali je razem, udoskonalali, rozwijali w nowych kierunkach itd...tworząc systemy których się uczymy. Biorąc życiorys dowolnego mistrza co kawałek widzimy znajome nazwiska mistrzów, którzy z nim współpracowali lub u niego ćwiczyli albo jego uczyli...
FMA w obecnej formie jest zlepkiem technik i doświadczenia wielu wojowników, co daje nadzieję na dużą skuteczność, bo " co dwie głowy to nie jedna"...hehehe....jak mawia stare powiedzenie. I miejmy nadzieję, że jest w tym tylko "troszkę" komercji :wink:
Już niedługo zamieszczę na stronce info o Venancio „Anciong” Bakonie twórcy stylu Balintawak, aż się roi tam od znanych nazwisk. Będzie przedstawiony wpływ tego mistrza na wiele innych odmian FMA.
Postaram się też zebrać wszystkie zdjęcia na których są razem i zamieszczę je na końcu galerii mistrzów.
Jeżeli macie takie zdjęcia to podzielcie się z nami.....nooo nnooo...śmiało..
Acha, pamiętajcie że zbieram loga stylów z całego świata, może ktoś mi coś podeśle..???
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 10
0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
filmiki z nozem
- Ponad rok temu
-
czy ktoś naprawdę znający temat mógłby sprecyzować ? FMA Wwa
- Ponad rok temu
-
Skad sie biora zawodnicy FMA?