Komputery a pogorszenie wzroku
Napisano Ponad rok temu
Rozmawiam z babka z firmy robiacej badania do pracy. Zeszlo na wyniki poprzednich badan:
- Jaka ma Pan wade wzroku?
- Zadnej.
- 8O Jak to?
- No... nie mam zadnej wady wzroku.
- O... to swietnie.
- Mam raczej dobry wzrok.
- No tak, ale wie Pan, te 8 godzin przed monitorem...
- No, wiem, pracuje tak od 6 lat.
- O, to tym bardziej...
Się normalnie zaniepokoilem... Czy ja oslepne? Czy to jest az tak oczywiste? Bo przed monitorem spedzam o wiele wiecej czasu niz te 8 godzin... Widze go czesciej niz niebo i drzewa... Pracuje, czytam z ekranu ksiazki, forum, ucze sie przy komputerze, slucham muzyki, ogladam filmy, rozmawiam ze znajomymi... Moze ja sie jednak zajme zbieraniem truskawek... Nie chce pogorszenia wzroku... A rzeczywiscie znam ludzi, ktorzy bez okularow juz nie sa w stanie ani pracowac, ani ogladac telewizji...
PS: Dodam, ze kiedys nawet najdrobniejsze literki u okulisty widzialem wyraznie. Teraz nadal jestem w stanie je przeczytac, ale juz sie musze wysilic troche.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dobry monitor z wysokim odswiezaniem minimalizuje to. ja od 7 lat przed kompem 2/3 zycia spedzam, okulary mam slabe i caly czas te same.
Od kilku lat jadę na Barco 21 cali. Mało można mu zarzucić. Ale wzrok jednak się meczy. Chyba dużo zależy od tego, co się na komputerze robi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do kompa, to jeśli masz świadomość że tyle siedzisz przed nim to wypadałoby zaopatrzyć się w okularki do pracy przed monitorem. Ważna jest też odległość od monitora, im więcej tym lepiej i im większy monitor (i rozdzielczośc) tym lepiej, musi być też nowy (duża częstotliwość odświeżania).
Oczy właśnie się psują od migania (wysusza oko) i wpatrywania się z bliska (zmienia się krzywizna gałki ocznej)
i wiec że od ciągłego ślęczenia szlag oczu nie trafi, najpewniej za parę lat będziesz nosił okulary i wada będzie się pogłębiać, ale nie oślepniesz :wink:
P.S. promieniowanie EM działa tylko na boki i do tyłu (najbardziej)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja też się obawiałem, że te godziny spędzone przed ekranem powodują automatycznie pogarszanie się wzroku. Jak już kilkakrotnie wspominałem - moja lepsza połówka jest okulistą. Klinicznym zresztą. Podzieliłem się z nią swoimi obawami i... zostałem łagodnie wyśmiany
Pogarszanie się wzroku jest związane przede wszystkim z genetyką (wrodzonymi skłonnościami), wiekiem i ewentualnymi chorobami. Co nie znaczy, że o oczy nie należy dbać i wspominany powyżej problem syndromu suchego oka występuje u ludzi wpatrujących się w monitor z uwagi na powstrzymywanie naturalnego odruchu mrugania.
Oczywiście nasze gały się męczą, tak jak męczą się od czytania. Dlatego warto zadbać o bhp pracy z kompem - odpowiednie ustawienie monitora, świadome mruganie, odrywanie co jakiś czas wzroku od ekranu i spoglądanie w dal, dobry sprzęt. No i co jakiś czas warto zrobić sobie totalny odpoczynek od komputera, żeby nie zapomieć jak świat wygląda
K.
Napisano Ponad rok temu
Obys mial racje.
Napisano Ponad rok temu
Niedawno mialem badania okresowe, tu sie tego nie robi za pomoca tablicy, tylko specjalnego przyrzadu z okregami... kogos tam, nie pamietam, jak sie nazywaly. Do tego rozroznianie kolorow, widzenie przestrzenne itd.
Jeden blad w calosci testu mi sie zdarzyl, dopuszczalne jest po kilka w kazdej czesci - lekarz stwierdzil, ze lepszego wyniku juz dawno nie widzial.
Ale zmeczenie oczu zdarza mi sie dosc czesto odczuwac.
Napisano Ponad rok temu
4 lata po 10-12h - praca
nigdy okularami sięm nie skalał.
2 lata temu kurs na prawo jazdy:
3 godzina jazd
instruktor się pyta:
jaki to znak?
moja odpowiedź:
który?? (nie widziałem żadnego )
4 godzina jazdy dopiero po 2 tygodniach z cwanami na nosie
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
chińskie kule - cz. 2 (zna ktos angielski?)
- Ponad rok temu
-
Senność
- Ponad rok temu
-
Zapal sobie
- Ponad rok temu
-
uzupelnianie tluszczow w diecie
- Ponad rok temu
-
Expander (odżywka)