wzrost w aikido
Napisano Ponad rok temu
Powiedzcie mi jak to jest ze wzrostem i masa w aikido. Czy duze gabaryty utrudniaja trening czy wrecz przeciwnie? Podobno sztuka aikido polega na przejmowaniu sily i masy przeciwnika na swoja korzysc przy jak najmniejszym wykorzystaniu swojej wlasnej....No wlasnie, a co jesli to wlasnie broniacy, a nie atakujacy ma mase ponad 100 kg i przy wzroscie 2 m? :-) Czy wtedy ta masa i wzrost ma jakies wogole znaczenie, czy moze liczy sie tylko odpowiednia technika? Ja jestem zdania, ze wiecej jest za tym, ze ludzie malego pokroju maja mniej problemu z trenowaniem....np. z opanowanie wszelakiego rodzaju padow 8)
Napiszcie co myslicie na ten temat.
pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na pewno aikido ludzi niskich i wysokich wygląda inaczej, to naturalne. Ważne jest więc aby dostosować techniki do siebie i swoich warunków fizycznych a nie "kopiować" wszystkie ruchy od instruktorów, bo każdy jest inny.
Moim zdaniem wzrost nie jest szczególnie ważnym czynnikiem w aikido i SW ogólnie, ale wydaje mi się że w pewnym sensie niscy mają lepiej. Z tego co zauważyłem jest im łatwiej osiągnąć sprawność fizyczną, są szybsi mają mniejsze problemy z koordynacją.
Reasumując:
Duże gabaryty napewno nie ułatwiają sprawy, jednak nie są przekleństwem trzeba umiejętnie z nich kożystać i chociaż może być na początku trudniej to nie są przeszkoda do osiągnięcia mistrzostwa.
Napisano Ponad rok temu
Fakt, ma facet problem (nie techniczny, żeby nie było) ze zrobieniem shiho-nagi z dużo niższą osobą (a u nas większość jest dużo niższa od niego), to nie jest wygodna dla niego technika poprostu, bo musi nisko zejść, za to do irimi-nagi jest wprost stworzony
Jeśli chodzi o mnie, to mam 1.80, 83kg, ćwiczyć mogę z każdym każdą technikę, może oprócz dzieci. Jak ćwiczyłem raz z 10-letnim chłopaczkiem który się załapał na trening dla dorosłych, no to miałem kokyu-nage w suwari-waza, podobnie jak nasz Sensei robi shiho-nage tudzież inne "zniżane" techniki na niewysokich dziewczynach.
Pozdrawia średnio wysoki,
chavez
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Masz czarnego pasa i ogromne doświadczenie co było wielką zaletą w ćwiczeniu z Tobą, natomiast problemu ze wzrostem nie odczułem absolutnie pomimo tego, że ćwiczyliśmy technikę, w której musiałem przejść pod Twoją ręką. Zero problemów i napewno nie stawałeś na palcach żeby mi ułatwić, mam zresztą tendencję do zniżania się podczas tego typu technik, co dodaje mi stabilności. Ty natomiast nie masz tendencji do ułatwiania technik, a wręcz odwrotnie:) i bardzo dobrze, przynajmniej się wie, czy coś działa we własnym wykonaniu, czy nie.
Cheers, Master poklon
Pozdroofka
Napisano Ponad rok temu
Techniki aikido maja to do siebie ze da sie je dostosowac do kazdego wzrostu i wagi i ochronic atakujacego. Ale trzeba robic duzo stazy(nie koniecznie we wlasnej federacji), bo do tego potrzeba duuuzo doswiadzenia. Samo cwiczenie w dojo to stanowczo za malo.
Napisano Ponad rok temu
Ale czy jest się małym czy dużym, najlepiej znać swoje mocne strony i z nich korzystać.
Napisano Ponad rok temu
Też tak myślełem, ale poznałem pewnego Sensei którego postura przestraszyła by chyba każdego kto zobaczył by go na ulicy idąc ciemną nocą :wink: Sensei Darek (PAA) bo o nim tutaj mowa, zaskoczył mnie "czystością" jego aikido tzn. m.in. tym że nie korzysta wogóle z siły której ma na pewno duuuużo A i z padami nie ma problemu
Na pewno aikido ludzi niskich i wysokich wygląda inaczej, to naturalne. Ważne jest więc aby dostosować techniki do siebie i swoich warunków fizycznych a nie "kopiować" wszystkie ruchy od instruktorów, bo każdy jest inny.
Moim zdaniem wzrost nie jest szczególnie ważnym czynnikiem w aikido i SW ogólnie, ale wydaje mi się że w pewnym sensie niscy mają lepiej. Z tego co zauważyłem jest im łatwiej osiągnąć sprawność fizyczną, są szybsi mają mniejsze problemy z koordynacją.
Reasumując:
Duże gabaryty napewno nie ułatwiają sprawy, jednak nie są przekleństwem trzeba umiejętnie z nich kożystać i chociaż może być na początku trudniej to nie są przeszkoda do osiągnięcia mistrzostwa.
Desper mówisz tutaj o senseiu wielkiej klasyktóry ma 5* dan a jest on piekielnie szybki i sprawny pomimo swoih oromnych wręcz gabarytów
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szczepan napisał parę sensownych rzeczy. Dodam tylko że trzeba uważać na "mięsniaków", bo oni sami z siebie mają "ponaciągane" mięśnie i stawy. Dźwignie działają jak złoto. Za to chudzielcy bywają bardzo elastyczni, tylko że zamiast bólu może być chrupnięcie. 8) Takie chudzielce to paraliże okrutne.
Z drugiej strony - gdzie jest powiedziane że mały=zwinny i szybki? Potencjalnie pewnie jest więcej drobnych ludzi z takimi predyspozycjami /znów odwołuję sie do cech wrodzonych/, ale muszą na to poświęcić równie dużo pracy.
Co do technik, to rozmiary mają kolosalne znaczenie /dysproporcje między uke a tori/. Choćby przewaga długości ramion, wysokość środka ciężkości. Ogólnie jednak duży może więcej. Dlatego w sportach są kategorie wagowe.
Napisano Ponad rok temu
Sensei Darek (PAA) bo o nim tutaj mowa, zaskoczył mnie "czystością" jego aikido tzn. m.in. tym że nie korzysta wogóle z siły której ma na pewno duuuużo A i z padami nie ma problemu
Zacznijmy moze od tego ze nie ma osoby w polsce która mogłaby Darka rzucić
Napisano Ponad rok temu
A szukaliście wśród judoków?Zacznijmy moze od tego ze nie ma osoby w polsce która mogłaby Darka rzucić
Napisano Ponad rok temu
A szukaliście wśród judoków?
Zacznijmy moze od tego ze nie ma osoby w polsce która mogłaby Darka rzucić
Randall, a widziałeś sensei Darka?? Jak nie to zapraszam na staż do Konina 12-13.03.05 z sensei Matoian 6 dan. Będzie okazja żeby zobaczyć senseia Darka i sam sobie odpowiesz na postawione pytanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Twierdzenie mocno chybione. W aikido nie ma zawodow, uke wspolpracuje, to jak chcesz to sprawdzic? Ponoc Dziadek tez robil tenkany przeciwko kulom.....Legenda nie do udowodnienia, Garry, nie do udowodnienia....Zacznijmy moze od tego ze nie ma osoby w polsce która mogłaby Darka rzucić
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
w poszukiwaniu 10 danów
- Ponad rok temu
-
W cyklu prawdziwe historie...z życia O`Senseia i o Ki...
- Ponad rok temu
-
Relacja z seminarium z P.Orban
- Ponad rok temu
-
czy aikido nie jest zbyt lekkie i za mało skuteczne ?????
- Ponad rok temu
-
12 godzinny trening
- Ponad rok temu
-
AIKIDO JAKO DROGA
- Ponad rok temu
-
Kinomichi, Ki-Aikido i inne fake-Aikido
- Ponad rok temu
-
wedlug Ciebie nie ma problemu z szacunkiem dla M. Ueshiby?
- Ponad rok temu
-
aikido to budo czy zajęcia ruchowe w dojo?
- Ponad rok temu
-
Chwiejny tenkan
- Ponad rok temu