Skocz do zawartości

Zdjęcie

wzrost w aikido

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

budo_feniks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1152 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wzrost w aikido
Witam,

Powiedzcie mi jak to jest ze wzrostem i masa w aikido. Czy duze gabaryty utrudniaja trening czy wrecz przeciwnie? Podobno sztuka aikido polega na przejmowaniu sily i masy przeciwnika na swoja korzysc przy jak najmniejszym wykorzystaniu swojej wlasnej....No wlasnie, a co jesli to wlasnie broniacy, a nie atakujacy ma mase ponad 100 kg i przy wzroscie 2 m? :-) Czy wtedy ta masa i wzrost ma jakies wogole znaczenie, czy moze liczy sie tylko odpowiednia technika? Ja jestem zdania, ze wiecej jest za tym, ze ludzie malego pokroju maja mniej problemu z trenowaniem....np. z opanowanie wszelakiego rodzaju padow 8)
Napiszcie co myslicie na ten temat.

pozdrowionka
  • 0

budo_vigo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 374 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: wzrost w aikido
Zazwyczaj małe osoby lepiej opanowują technikę bo nie mogą jej nadrobić siłą. Jeśli chodzi o walkę z kimś, a nie o trenowanie to duży wzrost i masa, siła zawsze działa na korzyść. Jężeli jesteś osobą wysportowaną to chciażbyś miał 230cm nic nie zmienia, ogólna sprawność się liczy.
  • 0

budo_novic
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 313 postów
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Where the Lincolns, and the Chevies and the Cadis at

Napisano Ponad rok temu

Hmm Stefek przy swoich gabarytach (a jakie sa kazdy widzi) dorobil sie siodemki, wiec chyba na pewno nie przeszkadzaja
  • 0

budo_czarnykot
  • Użytkownik
  • Pip
  • 17 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Duza siła i duza masa to poprostu duza zaleta :-) .Osoby duze i silne maja proplemy z opanowaniem technik i padów 8O to ciekawa teoria ,sa w polsce wielcy mistrzowie (dosłownie i w przenosni )którzy robia swietne aikido (techniczne nie silowe zeby byla jasnosc)
  • 0

budo_desper
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 145 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Też tak myślełem, ale poznałem pewnego Sensei którego postura przestraszyła by chyba każdego kto zobaczył by go na ulicy idąc ciemną nocą :wink: Sensei Darek (PAA) bo o nim tutaj mowa, zaskoczył mnie "czystością" jego aikido tzn. m.in. tym że nie korzysta wogóle z siły której ma na pewno duuuużo :) A i z padami nie ma problemu :lol:
Na pewno aikido ludzi niskich i wysokich wygląda inaczej, to naturalne. Ważne jest więc aby dostosować techniki do siebie i swoich warunków fizycznych a nie "kopiować" wszystkie ruchy od instruktorów, bo każdy jest inny.
Moim zdaniem wzrost nie jest szczególnie ważnym czynnikiem w aikido i SW ogólnie, ale wydaje mi się że w pewnym sensie niscy mają lepiej. Z tego co zauważyłem jest im łatwiej osiągnąć sprawność fizyczną, są szybsi mają mniejsze problemy z koordynacją.

Reasumując:
Duże gabaryty napewno nie ułatwiają sprawy, jednak nie są przekleństwem trzeba umiejętnie z nich kożystać :) i chociaż może być na początku trudniej to nie są przeszkoda do osiągnięcia mistrzostwa.
  • 0

budo_chavez
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 244 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mój Sensei ma około 2 metrów wzrostu i jest dobrze zbudowany, ma 3 Dana i nie robi żadnej siłówki, pada lekko i zwinnie, więc masa i wzrost chyba nie przeszkadza w Aikido.
Fakt, ma facet problem (nie techniczny, żeby nie było) ze zrobieniem shiho-nagi z dużo niższą osobą (a u nas większość jest dużo niższa od niego), to nie jest wygodna dla niego technika poprostu, bo musi nisko zejść, za to do irimi-nagi jest wprost stworzony :)

Jeśli chodzi o mnie, to mam 1.80, 83kg, ćwiczyć mogę z każdym każdą technikę, może oprócz dzieci. Jak ćwiczyłem raz z 10-letnim chłopaczkiem który się załapał na trening dla dorosłych, no to miałem kokyu-nage w suwari-waza, podobnie jak nasz Sensei robi shiho-nage tudzież inne "zniżane" techniki na niewysokich dziewczynach.

Pozdrawia średnio wysoki,

chavez
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chavez nasz sensei ma dokladnie 193 cm wzrostu ;) i ok.90 kg wagi ;) Tak jak mowisz shiho nage na mnie to mu nie wyjdzie za ładnie bo ja mam 176 cm wzrostu - musi sie niezle nawyginac hehe, za to irimi nage - miodzio! Skoro wspomnialem o moim wzroscie to uwazam ze jak dla mnie jest on idealny do trenowania aikido. W niczym nie widze trudnosci, w tym takze tyczy sie trenowania z ludzmi o wzroscie naszego sensei... :) Zreszta Chavez...Cwiczylismy razem wiec mozesz opowiedziec o odczuciach ;) Jestes duzo wyzszy ode mnie :roll:
  • 0

budo_chavez
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 244 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ninja, z Tobą się świetnie trenuje, dużo wyższy od Ciebie nie jestem, bo aż 4cm.
Masz czarnego pasa i ogromne doświadczenie co było wielką zaletą w ćwiczeniu z Tobą, natomiast problemu ze wzrostem nie odczułem absolutnie pomimo tego, że ćwiczyliśmy technikę, w której musiałem przejść pod Twoją ręką. Zero problemów i napewno nie stawałeś na palcach żeby mi ułatwić, mam zresztą tendencję do zniżania się podczas tego typu technik, co dodaje mi stabilności. Ty natomiast nie masz tendencji do ułatwiania technik, a wręcz odwrotnie:) i bardzo dobrze, przynajmniej się wie, czy coś działa we własnym wykonaniu, czy nie.
Cheers, Master poklon

Pozdroofka
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Masa i wzrost ma duze znaczenie. Inaczej sie robi technike na gosciu duzo wyzszym a inaczej na duzo nizszym. Z chudzielcami trzeba uwazac zeby ich nie polamac bo miesni brak, za to moga byc szybcy i zwinni. Za to goscie z duza waga nie sa zwykle szybcy i maja wrazliwe stawy. Ludzie wysocy i silni sa przewaznie przekonani o wlasnej przewadze i pewni siebie. Ale niezaleznie od wzrostu i wagi, kazdy ma jakies slabe punkty. Te cechy charakterystyczne trzeba brac pod uwage i wykorzystywac na swoja korzysc.

Techniki aikido maja to do siebie ze da sie je dostosowac do kazdego wzrostu i wagi i ochronic atakujacego. Ale trzeba robic duzo stazy(nie koniecznie we wlasnej federacji), bo do tego potrzeba duuuzo doswiadzenia. Samo cwiczenie w dojo to stanowczo za malo.
  • 0

budo_eutyfrona
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 70 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na jednym ze staży, w których miałam okazję uczestniczyć sensei zademonstrował w pewnym sensie odpowiedź na postawione tu pytanie. Wybrał dwie hakamy, chłopaków o diametralnie różnych gabarytach - jeden wielki, strzelam, ale z 2 metry i 100 kilo chyba miał. Drugi znacznie mniejszy, może 170 m wzrostu. "Duży" zaatakował i nie miał żadnych szans. Nie wiem, jaką technikę wykonał "mały", bo wtedy nic nie rozróżniałam, ale zrobił ją niesamowicie dynamicznie i myślę, że część tej szybkości to wynik treningu, a druga część wynikała z budowy ciała. Mniejsi najczęściej są szybsi, mają lepszą koordynację ruchową, czym mogą nadrobić mniejszą siłę, szczególnie w Aikido (pocieszam się tym, bo sama jestem nieduża) :wink: .
Ale czy jest się małym czy dużym, najlepiej znać swoje mocne strony i z nich korzystać.
  • 0

budo_bartek s
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Też tak myślełem, ale poznałem pewnego Sensei którego postura przestraszyła by chyba każdego kto zobaczył by go na ulicy idąc ciemną nocą :wink: Sensei Darek (PAA) bo o nim tutaj mowa, zaskoczył mnie "czystością" jego aikido tzn. m.in. tym że nie korzysta wogóle z siły której ma na pewno duuuużo :) A i z padami nie ma problemu :lol:
Na pewno aikido ludzi niskich i wysokich wygląda inaczej, to naturalne. Ważne jest więc aby dostosować techniki do siebie i swoich warunków fizycznych a nie "kopiować" wszystkie ruchy od instruktorów, bo każdy jest inny.
Moim zdaniem wzrost nie jest szczególnie ważnym czynnikiem w aikido i SW ogólnie, ale wydaje mi się że w pewnym sensie niscy mają lepiej. Z tego co zauważyłem jest im łatwiej osiągnąć sprawność fizyczną, są szybsi mają mniejsze problemy z koordynacją.

Reasumując:
Duże gabaryty napewno nie ułatwiają sprawy, jednak nie są przekleństwem trzeba umiejętnie z nich kożystać :) i chociaż może być na początku trudniej to nie są przeszkoda do osiągnięcia mistrzostwa.

Desper mówisz tutaj o senseiu wielkiej klasyktóry ma 5* dan a jest on piekielnie szybki i sprawny pomimo swoih oromnych wręcz gabarytów :P
  • 0

budo_bartek s
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A mój sensei jest ode mnie niższy może ze 3cm ale abarytowo jest dużo większy a podczas technik przemieszcza się po macie jak burza i wszystkie techniki mu na mnie wychodzą
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Generalnie rzecz ujmując, to ludzie duzi są "sztywni" z natury, a ich ruchy drętwe. Musi to byś w jakiś sposób zdeterminowane genetycznie, nie wiem, nie znam się. Ja nigdy nie miałem problemów z motoryką czy elastycznością, a mam ponad 190 i dobijam do 100. Trening mnie tylko rozwinął.
Szczepan napisał parę sensownych rzeczy. Dodam tylko że trzeba uważać na "mięsniaków", bo oni sami z siebie mają "ponaciągane" mięśnie i stawy. Dźwignie działają jak złoto. Za to chudzielcy bywają bardzo elastyczni, tylko że zamiast bólu może być chrupnięcie. 8) Takie chudzielce to paraliże okrutne.
Z drugiej strony - gdzie jest powiedziane że mały=zwinny i szybki? Potencjalnie pewnie jest więcej drobnych ludzi z takimi predyspozycjami /znów odwołuję sie do cech wrodzonych/, ale muszą na to poświęcić równie dużo pracy.
Co do technik, to rozmiary mają kolosalne znaczenie /dysproporcje między uke a tori/. Choćby przewaga długości ramion, wysokość środka ciężkości. Ogólnie jednak duży może więcej. Dlatego w sportach są kategorie wagowe.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sensei Darek (PAA) bo o nim tutaj mowa, zaskoczył mnie "czystością" jego aikido tzn. m.in. tym że nie korzysta wogóle z siły której ma na pewno duuuużo :) A i z padami nie ma problemu :lol:

Zacznijmy moze od tego ze nie ma osoby w polsce która mogłaby Darka rzucić ;)
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A szukaliście wśród judoków?
  • 0

budo_bartek s
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A szukaliście wśród judoków?

Randall, a widziałeś sensei Darka?? Jak nie to zapraszam na staż do Konina 12-13.03.05 z sensei Matoian 6 dan. Będzie okazja żeby zobaczyć senseia Darka i sam sobie odpowiesz na postawione pytanie. :)
  • 0

budo_bartek s
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I kolejne pytanie czy widziałeś sensei Darka podczas wykonywania rzutu?? :twisted:
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie ma ludzi "nie do rzucenia". Przykro mi jesli Twój obraz świata na tym ucierpiał :twisted:
  • 0

budo_bartek s
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja nie mówie, że jest nie do rzucenia, ale komukolwiek w naszym kraju sprawiło by to problem nie do przeskoczenia
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Twierdzenie mocno chybione. W aikido nie ma zawodow, uke wspolpracuje, to jak chcesz to sprawdzic? Ponoc Dziadek tez robil tenkany przeciwko kulom.....Legenda nie do udowodnienia, Garry, nie do udowodnienia....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024