Garda w karate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U nas zabraniaja bronic splotu lokciami zeby sie przeciwnik kontuzji nie nabawil i maja racje. Ale w sumie garda zalezy od sytuacji iGarda to sprawa bardzo osobista.
Garda to sprawa bardzo osobista.
Napisano Ponad rok temu
U nas zabraniaja bronic splotu lokciami zeby sie przeciwnik kontuzji nie nabawil i maja racje.
Ehm... Garda ma skutecznie chronić CIEBIE, nie przeciwnika. Rozumiem tego typu ograniczenia przy aranżowanych kombinacjach, ale w wolnej walce?
Napisano Ponad rok temu
Otoz to.Wysoka garda `ala bokserska = sensowna ochrona głowy!
Napisano Ponad rok temu
Otoz to.Wysoka garda `ala bokserska = sensowna ochrona głowy!
Jasne, ale w karate troszke inaczej sie walczy... Po kazdej akcji walka jest przerywana wiec taka szczelna garda nie jest niezbedna. Owszem jest przydatna i ja niegdys tak wlasnie walczylem, ale:
1. krotsza droga reki jest od splotu do przeciwnika przy kontrze (zakladajac ze kontrujemy gyaki tsuki )
2. w dlugim dystansie w jakim w karate sie walczy nie trzeba caly czas trzymac gardy
3. a ogolnie garda zalezy od tego z kim sie walczy: wyzszy przeciwnik czy nizszy itd.
Napisano Ponad rok temu
U nas zabraniaja bronic splotu lokciami zeby sie przeciwnik kontuzji nie nabawil i maja racje.
To niech się uderzać nauczy :wink: (takim tokiem myślenia to powinniście jeszcze mae-geri zabronić itd. kiedyś sobie tak palec zbiłem (albo wybiłem lub złamałem) i do dziś nie jest taki jak przedtem (ale to moja wina, nie jestem jakimś supermenem), nie róbmy z karate jeszcze większej szopki.
Napisano Ponad rok temu
U nas zabraniaja bronic splotu lokciami zeby sie przeciwnik kontuzji nie nabawil i maja racje. Ale w sumie garda zalezy od sytuacji
Az spadlem ze stolka jak to czytalem
Ale zgodze sie ze czasem garda zalezy od sytuacji
Napisano Ponad rok temu
może to jest jakaś niekontaktowa werja karate ...hmmm...a można blokować lowy?
U nas zabraniaja bronic splotu lokciami zeby sie przeciwnik kontuzji nie nabawil i maja racje. Ale w sumie garda zalezy od sytuacji
Az spadlem ze stolka jak to czytalem
Ale zgodze sie ze czasem garda zalezy od sytuacji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mówię o karate - teraz nawet w walkach system knock-down staram się trzymać wysoką gardę, żeby nie robić sobie złych nawyków...Otoz to.Wysoka garda `ala bokserska = sensowna ochrona głowy!
Jasne, ale w karate troszke inaczej sie walczy... Po kazdej akcji walka jest przerywana wiec taka szczelna garda nie jest niezbedna. Owszem jest przydatna i ja niegdys tak wlasnie walczylem, ale:
1. krotsza droga reki jest od splotu do przeciwnika przy kontrze (zakladajac ze kontrujemy gyaki tsuki )
2. w dlugim dystansie w jakim w karate sie walczy nie trzeba caly czas trzymac gardy
3. a ogolnie garda zalezy od tego z kim sie walczy: wyzszy przeciwnik czy nizszy itd.
Wolę oberwać w korpus niż w głowę!
Pozdr!
Napisano Ponad rok temu
może to jest jakaś niekontaktowa werja karate ...hmmm...a można blokować lowy?
Sorki tu coś było ale juz nie ma robaq trenuje budokai kyokushin (więc sienie wypowiadam bo nie znam się)
Napisano Ponad rok temu
A w jakim Karate tak jest?Po kazdej akcji walka jest przerywana wiec taka szczelna garda nie jest niezbedna.
W Kyokushin sedzia przerywa po tym jak jeden z zawodnikow sie przewroci a nie po kazdej akcji.
Wole raz nie skontrowac niz oberwac noga w glowe. Pozatym nie przesadzaj, z okolic brody droga do przeciwnika nie jest az taka dluga.Owszem jest przydatna i ja niegdys tak wlasnie walczylem, ale:
Jakim Karate?2. w dlugim dystansie w jakim w karate sie walczy nie trzeba caly czas trzymac gardy
W Kyokushin czesto zdarza sie bliski kontakt gdzie wymieniane sa tylko techniki reczne, lowkicki i kopniecia kolanami. Pozatym w dalszym dystansie szczela garda jest wazna ze wzgledu na latajace nogi oponenta. Oczywiscie zdarzaja sie tacy co z bliskiego kontaktu kopna na glowe ale wiekszosc nie jest az tak rozciagnieta.
Zebys sie nie przejechal. Ja jestm dosyc wysoki (193cm) a kiedy walcze z kumplem co ma 170 moze wole uwazac, bo uwierz mi, potrafi zdjac glowe z ramion.3. a ogolnie garda zalezy od tego z kim sie walczy: wyzszy przeciwnik czy nizszy itd.
Wszystko zalezy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Liczmistrz, chyba nie sadziles ze pisalem o KK, bo tam nie walczy sie w duzym dystansie ani nie przerywa walki...
Nie pisalem tez o knockdownie, bo to logiczne ze tam trzeba uwazac na glowe.
Zreszta fajnie by bylo zeby autor napisal w jakim karate Bysmy wiedzieli o czym pisac...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego wysoka garda bokserska - żeby dobrze chronić głowę!chodzi przede wszystkim o to aby byla szczelna, trudna do pokonania.
Jak opuszczasz ręce żeby chronić korpus, to odsłaniasz głowę!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nie karmic trola
- Ponad rok temu
-
Różnice techniczne w polskim Kyoushinkan i kai.
- Ponad rok temu
-
filmy WKF
- Ponad rok temu
-
filmy, filmiki, i inne kyokushin
- Ponad rok temu
-
GI do karate shotokan - gdzie kupić ???
- Ponad rok temu
-
Wasze pierwsze zawody.