Skocz do zawartości


Zdjęcie

Orzechy Laskowe, Orzechy Włoskie, Migdały


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Orzechy Laskowe, Orzechy Włoskie, Migdały
Orzechy
Orzechy są owocami, które - oprócz swoich walorów smakowych - posiadają mnóstwo innych zalet. Są bardzo odżywcze: 100 g dostarcza od 500 do 680 kalorii; mają 50 - 70 proc. tłuszczów. Przede wszystkim są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi, dzięki czemu mogą je jeść zarówno osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej, jak i przestrzegające diety przeciwmiażdżycowej. Ponadto dostarczają wielu witamin z grupy B, C, E, A i soli mineralnych. Bogactwo fosforu, wapnia, cynku, magnezu i potasu sprawia, że są wskazane dla osób nadpobudliwych, przemęczonych - zwłaszcza pracą umysłową , cierpiących na bezsenność czy zestresowanych. Pamiętać należy również o tym, że zawarty w nich wapń jest lepiej przyswajalny, niż pochodzący z innych produktów . Orzechy są także wskazane przy zapobieganiu anemii, gdyż zawierają dużo żelaza.


Orzechy Laskowe
Orzechy laskowe - zawierają 65 proc. tłuszczu, 16 proc. białka, 7 proc. cukrów oraz witaminy ( głównie E,B1, B2, PP i C), błonnik i sole mineralne. Uprawia się je powszechnie w Polsce, Turcji, we Francji i Włoszech. Największą zaletą orzechów laskowych jest to, że wśród tłuszczów, których maja sporo, przewagę stanowią bardzo ważne nienasycone kwasy tłuszczowe. Tak więc nie muszą się ich bać osoby z tendencjami do podwyższonego cholesterolu.
Niestety są dość kaloryczne, 100g orzechów dostarcza organizmowi 700 kalorii, a więc nie każdy może sobie na nie pozwolić, chyba że w dawce leczniczej. Są doskonały dodatkiem do porannej owsianki. Nie tylko świetnie smakują, ale również korzystnie działają na nasz organizm.

Szczegółowe dane:
Wartość energetyczna [kcal]:640
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]:4.51
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]:48.8
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]:6.56
Węglowodany ogółem [g]:14.9
Cholesterol [mg]:0
Sacharoza [g]:3.7
Błonnik pokarmowy [g]:8.9
Sód [mg]:2
Potas [mg]:616
Wapń [mg]:186
Fosfor [mg]:333
Żelazo [mg]:3.4
Magnez [mg]:140
Witamina A* [µg]:5
Beta-karoten [µg]:30
Witamina D [µg]:0
Witamina E [mg]:38.71
Tiamina (Witamina B1) [mg]:0.3
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]:0.08
Niacyna (Witamina PP) [mg]:1
Witamina C [mg]:3

Orzechy Włoskie:
Orzechy włoskie - przywędrowały do nas z Chin, a nie - jak zwykliśmy sądzić - Włoch. Nazwa ta jest myląca, zwłaszcza jeśli będziemy pamiętać o tym, że w Ameryce nazywane są orzechami polskimi ( prawdopodobnie dlatego, że to od nas pochodzą bardzo dobre ich odmiany ).Są bogatym źródłem białka, witamin ( zwłaszcza bardzo dużo wit. C ), składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych(50-70 proc). Mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, na proces zapamiętywania, są środkiem oczyszczającym krew i wzmacniającym. Wykorzystuje się je często w schorzeniach żołądkowo-jelitowych i skórnych. Do celów leczniczych nadają się jednak wyłącznie owoce niedojrzałe wraz z zielonymi osłonkami. Takie też można marynować i wykorzystywać do wyrobu orzechówki. Sole mineralne w orzechach to fosfor, wapń, magnez i potas. Tak więc dużo orzechów powinny jeść osoby nadpobudliwe, wrażliwe na zmiany pogody czy czujące zmęczenie po obudzeniu się - to ostatnie jest też objawem świadczącym o niedoborze magnezu. Warto pamiętać iż orzechy włoskie są doskonałym źródłem Omega-3 dlatego też powinno się je włączyć do diety. Są doskonałym dodatkiem do owsianki, na dobry początek dnia.

Szczegółowe dane:
Wartość energetyczna [kcal]:645
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]:6.56
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]:9.4
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]:41.16
Węglowodany ogółem [g]:18
Cholesterol [mg]:0
Sacharoza [g]:2.2
Błonnik pokarmowy [g]:6.9
Sód [mg]:2
Potas [mg]:476
Wapń [mg]:86
Fosfor [mg]:333
Żelazo [mg]:1.8
Magnez [mg]:99
Witamina A* [µg]:8
Beta-karoten [µg]:48
Witamina D [µg]:0
Witamina E [mg]:2.6
Tiamina (Witamina B1) [mg]:0.3
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]:0.12
Niacyna (Witamina PP) [mg]:1.19
Witamina C [mg]:5.8

Migdały:
To najszlachetniejsze z orzechów. Tłuszcz migdałowy zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości potasu, witamin B1 i PP. Obecna w nich witamina E chroni przed miażdżycą i zawałem, serca, zaś magnez - naczynia włosowate przed zniszczeniem. Dba też o dobrą kondycję układu nerwowego.
Wartość odżywcza w 100g: energia:572 kcal, białko: 20 g, tłuszcz:52 g, weglowodany:20,5 g, witamina E: 24 mg.
Migdały występują w dwóch rodzajach - słodkim i gorzkim, ten pierwszy ma dość szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się go:
- do zwalczania chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
- przy chorobach dróg żółciowych;
- jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
- przy chrypkach i suchym kaszlu.
Ponadto mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego. Napój należy pić schłodzony. Oprócz tego naukowcy stwierdzili, że składniki migdałów i proporcje w jakich występują mają działanie antynowotworowe.
- witamina E, jest przeciwutleniaczem zapobiegającym miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się;
Zawierają:
- witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację,
- białko, składają się zeń w 20%, dlatego polecane są wegetarianom;
- cynk regulujący działanie systemu odpornościowego, przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci;
- magnez chroni naczynia włosowate, stanowi ważny element przemian energetycznych cukru we krwi; zabezpiecza mózg przed stresowymi sytuacjami. Również polecane w codziennej diecie, w celu uzupełniania kwasów tłuszczowych.

Szczegółowe dane:
Wartość energetyczna [kcal]:572
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]:4.74
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]:33.65
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]:10.9
Węglowodany ogółem [g]:20.5
Cholesterol [mg]:0
Sacharoza [g]:4.2
Błonnik pokarmowy [g]:12.9

Autor: Jacquess

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024