jest problem z dieta
Napisano Ponad rok temu
ulozylem sobie diete 2 tygodnie temu, pierwszy tydzien w miare ja trzymalem, wszystko bylo mniej wiecej dobrze. zaczal sie drugi tydzien i sie zaczely problemy. zaczely sie problemy, gdyz nie wyrabialem sie z dieta. nawet czasem gainera nie mialem kiedy wypic, a caly moj dzien skladal sie z 3 glownych posilkow. ogolnie to brak czasu i za duzo zajec.
przez te 2 tygodnie przytylem kilogram (co dziwne) ale mysle ze to sprawa tez fast-food ktore niestety musialem czasem jadac.
zalezy mi na trzymaniu diety, wiadomo. moze powiem tak.. sa jakies wskazowki dotyczace diety, chodzi mi o to zeby nie rozpisywac posilkow (np. sniadanie 9:00 ;100g chleba i 50g szynki) tylko ogolnie jadac to co praktycznie jest pod reka, tylko zeby np. uwazac ile mniej wiecej co ma bialka, ww i tluszczu.
ludzie, poratujcie mnie
PS. na to wszystko jestem ektomorfikiem
Napisano Ponad rok temu
Większość osób na forum nie ma dokładnie rozpisanej diety, kilka porad:jedz duże pełno wartościowe śniadanie , jedzenie przed treningiem (węgle złożone, makaron, ryż, kasza, ziemniaki do tego pierś kurczaka,inne mięso,ryba), odrazu po treningu dużo owoców , posiłek po treningowy ryż biały z mięsem,ryba ,kurczakiem, itp - dużo ryb,orzechów oraz najlepiej dodawaj do posiłków oliwę, kolacja to twaróg z oliwą, niektórzy na takiej diecie są w stanie przytyć, ale ty jesteś ektomorfikiem i tobie przydał by się zajebisty zastrzyk energii
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego nie masz czasu?Możesz wcześniej sobie robić mięso i inne produkty i jeść je w pracy/szkole.
Większość osób na forum nie ma dokładnie rozpisanej diety, kilka porad:jedz duże pełno wartościowe śniadanie , jedzenie przed treningiem (węgle złożone, makaron, ryż, kasza, ziemniaki do tego pierś kurczaka,inne mięso,ryba), odrazu po treningu dużo owoców , posiłek po treningowy ryż biały z mięsem,ryba ,kurczakiem, itp - dużo ryb,orzechów oraz najlepiej dodawaj do posiłków oliwę, kolacja to twaróg z oliwą, niektórzy na takiej diecie są w stanie przytyć, ale ty jesteś ektomorfikiem i tobie przydał by się zajebisty zastrzyk energii
Czyli rano jesc posilek wysokokaloryczny mam rozumiec tak?
Co na drugie sniadanie?
Obiad, no tu tez jest problem..
Akurat co do posiłku przedtreningowego to na bank bedzie to ryż z kurczakiem.
Bezpośrednio po treningu owoce, najlepiej banany moga byc?
Posilek potreningowy.. moze byc to co w posilku przedtreningowym?
Kolacja.. jest lekki problem, bardzo nie lubie twarogu, mozna to czyms zastapic?
Kiedy mam pic gainera i w jakich ilosciach?
Ile oliwy dodawac do kazdego posilku?
Ja nie odpowiadam niestety za moj brak czasu, tak jak pisales.. oczywiscie przygotowuje sobie mieso itp. na nastepny dzien tylko chodzi mi o to ze nie mam jak trzymac SCISLEJ diety, bo na to wszystko potrzeba za duzo czasu.
PS. Serio, bardzo przepraszam za taka ilosc pytan lecz jestem typem czlowieka ktory lubi wiedziec co i jak robic dokladnie.
Napisano Ponad rok temu
Czyli rano jesc posilek wysokokaloryczny mam rozumiec tak? Tak:Płatki owsiane z mlekiem,rodzynkami,orzechami do tego 3 jajka gotowane i chleb powinno być sporo kcal.
Co na drugie sniadanie? Możesz wcześniej sobie przyrządzić jakiś koktajl- były przepisy na forum i na necie jest sporo do wyboru białkowe/węglowodanowe.
Obiad, no tu tez jest problem.. Może być wcześniej przyrządzona kasza,ryż, makaron z jakimś mięskiem,rybą.
Akurat co do posiłku przedtreningowego to na bank bedzie to ryż z kurczakiem.
Bezpośrednio po treningu owoce, najlepiej banany moga byc? Banany,winogrona- ogólnie owoce wysoko kaloryczne i zawierające dużą ilość węgli.
Posilek potreningowy.. moze byc to co w posilku przedtreningowym? Może być ryż z wołowiną,kurczakiem,rybą
Kolacja.. jest lekki problem, bardzo nie lubie twarogu, mozna to czyms zastapic? Twaróg ogólnie jest najlepszy na noc bo ma białko wolno wchłanialne, ja go też nie lubię ale staram się go jakoś przyrządzić np. jem go z odrobiną cukru,albo serkiem waniliowym, niektóre osoby jedzą zamiast niego tuńczyka.
Kiedy mam pic gainera i w jakich ilosciach? Zależy od twoich braków w diecie, pomiędzy posiłkami- najlepiej tymi najdłuższymi kiedy nie możesz zjeść posiłku itp.
Ile oliwy dodawac do kazdego posilku? z początku jakieś 10ML później możesz trochę więcej, nie pij tylko jej w posiłku po treningowym
Aha i jeszcze jedno, możesz zrobić sobie własnej roboty batoniki które mają sporo białka i węgli i przekąsać je od czasu do czasu- przepisy były na forum.
Nie jesteśmy zawodowcami, ale niektórych reguł dobrze przestrzegać
Napisano Ponad rok temu
Czy na obiad musi byc ten ryz i jakies mieso? Bo ja akurat nie zawsze moge przygotowac sobie obiad (tu jest problem) i nie zawsze moge sobie pozwolic na ryz z kurczakiem tylko musze jesc np. zupe pomidorowa i ziemniaki z rolada i kapusta.
Czy w nocy tez mam cos jesc? Czytalem kiedys (chyba nawet na tym forum, bardzo wiele artykulow czytam tutaj) ze dobre sa posilki w nocy, czy to prawda?
Dzieki wielkie za te batoniki i koktajle, bardzo mi to ulatwia sprawe.
PS. wielkie dzieki za te wszystkie odpowiedzi, kawal swietnej roboty, znasz sie na tym bardzo dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Ziemniaki i rolada + kapusta też może być rolady są z mięsa a ziemniaki to węglowodany więc ok.
Posiłki w nocy są zajebistym rozwiązaniem ale nie każdemu się chce wstawać w nocy żeby coś zjeść i dalej iść spać, ponieważ organizm wtedy (podczas snu) dalej metabolizuje i przyswaja składniki odżywcze które są mu potrzebne więc takie rozwiązanie jest ok.
Napisano Ponad rok temu
Jajka (żółtka) są dobre na stawy poniewać one je "nasmarowują", a z tego co pamiętam to w żółtkach jest cholesterol HDL czyli ten dobry.
Ziemniaki i rolada + kapusta też może być rolady są z mięsa a ziemniaki to węglowodany więc ok.
Posiłki w nocy są zajebistym rozwiązaniem ale nie każdemu się chce wstawać w nocy żeby coś zjeść i dalej iść spać, ponieważ organizm wtedy (podczas snu) dalej metabolizuje i przyswaja składniki odżywcze które są mu potrzebne więc takie rozwiązanie jest ok.
Rozumiem. Czyli jakie posiłki jeść w nocy?
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem. Czyli jakie posiłki jeść w nocy?
Masz zamiar budzić się w nocy i jeść? Lepiej zjedz ok.22 solidną porcję białka, albo wypij jakieś dobre białko- będziesz miał strumień aminokwasów przez całą noc .
Lepiej się wyspać i dobrze zregenerować niż z rana chodzić jak zombi :)A węgli w nocy i przed pójściem spać w dużej ilości nie jest wskazane jeść bo chyba nie chcesz mieć zderzaka z przodu?