Co ludzie z CLF powiedzą ?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Prawdopodobnie chcial wykonac to za szybko, czy cos, moze pod wplywem chwili, zreszta to nie ma znaczenia.... widac tutaj braki w podstawach i tyle :wink: :-)
Pozdro,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro,
Ps. Zapomnialem, ze to jest Choy LAY Fut... no coz, to maja niezla masakre tam u siebie
Napisano Ponad rok temu
Na tych z formą Ping Kuen widać, może nie aż tak dokładnie jak na zdjęciu, ale wyglada tak samo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wracając do ćwiczącego to zwróciłbym też uwagę na ustawienie jego lewej stopy. Chyba nie jest poprawne. Podejrzewam, że nie powinna być "tak otwarta"(stopa), tylko tak ustawiona, że jakby stał w sei ping ma to miałby obie stopy równolegle.
Edit: jak obejrzałem więcej zdjęć ze stronki to wygląda na to, że chyba tą stopę jednak troszkę otwieją. Nawet przy "łuku i strzale"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U nas w modliszce jst bardzo podobna pozycja "wejścia do koła"(ihuan bu),z tą różnicą, że nie dotyka się piętą do ziemi i środek ciężkości nie wystaje tak do przodu.
Napisano Ponad rok temu
Chociaż z drugiej strony znam gościa, który pod wpływem kasety video z mr Wong`iem zaczął ćwiczyć CLF rodziny Chen :-)
Napisano Ponad rok temu
Hm, szkoła Tat-Mau Wonga chyba odeszła od korzeni stylu CLF
Chociaż z drugiej strony znam gościa, który pod wpływem kasety video z mr Wong`iem zaczął ćwiczyć CLF rodziny Chen :-)
Nie wiadomo która odmiana odeszła najbardziej... ale faktem jest że odmiana mistrza Wong Tat-Mau (ucznia mistrza Hung Lee-Koon) najbardziej różni się od pozostałych odmian CLF
Pewnie nie miał innej możliwości
Napisano Ponad rok temu
Pewnie nie miał innej możliwości
Ano, nie miał
Przynajmniej nie jeżeli chodzi o CLF. Ale zawsze mógł iść na: karate, ju-jitsu, aikido itd. itp.
Kaseta z Wong`iem przekonała go do Kung Fu ogólnie, a do Choy Lee Fut w szczególności
Napisano Ponad rok temu
W Polsce mamy tylko dwie możliwości ćwiczenia CLF... z przekazu mistrza Wong Doc-Fai, oraz z przekazu mistrza Chan Yong-Fa... chociaż mam nadzieję że i to się wkrótce zmieni... np. w Stanach jest kilka odmian CLF i kilku uznanych nauczycieli...
Najbardziej znani to :
mistrz Wong Doc-Fai
# odmiana Kong Chow z przekazu mistrza Wong Gong (uczeń mistrzów Chan Yen i Chan Cheong-Mo)
# odmiana King Mui z przekazu Hu Yuen-Chou (uczeń mistrza Chan Yiu-Chi)
# odmiana Fut San z przekazu mistrzów Lau Bun (uczeń mistrza Yuen-Hai) i Hu Yuen-Chou (uczeń mistrza Chan Ngau-Sing)
mistrz Hung Li-Siu (Li Siu-Hung)
# odmiana Fut San z przekazu mistrza Hung Lee-Koong (uczeń mistrzów Yun Yim Cho, Poon Sing, Chow Bing, Leung Sai and So Kam Fook)
mistrz Ngan Cho-Keong
# odmiana King Mui z przekazu mistrza Ngan Won-Lung (uczeń mistrza Ngan Yiu-Ting )
mistrz Ng Fu-Tang
# odmiana King Mui z przekazu mistrza Chan Yiu-Chi (uczeń mistrza Chan Koon-Pak)
Napisano Ponad rok temu
A mi się wydaje że oni tak poprostu robią tą pozycję... zdaje się że widziałem taką na kasecie Tat-Mau Wong'a (chyba), ale pewności nie mam...
Masz racje sam widziałem jak Tat-Mau Wong wykonuje w ten sposób Lock Qwa Ma na jednej ze swoich "szkoleniówek".
Tylko chcialbym zauwazyc, ze to co ten czlowiek zrobil jest ogromnie nieruchliwe....
Co do ruchliwości to kwestia wyćwiczenia ,wyglada niezdarnie ale opanowana napewno nie wpływa negatywnie na jego zdolności ruchowe. W końcu by tego nie ćwiczyli gdyby nie miało sensu :wink:
Przynajmniej nie dostają tak w kość jak przy znanej nam Lock Qwa Ma
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Coś co powala na kolana :)
- Ponad rok temu
-
Filmy fabularne o Wing Chun
- Ponad rok temu
-
Pytanie do przedstawicieli Wing Tsun
- Ponad rok temu
-
Turniej Kung Fu w Szczecinie (26 lutego 2005 roku)
- Ponad rok temu
-
Dlaczego Bruce Lee stworzył Jeet Kune Do?
- Ponad rok temu
-
Jow Ga Kung Fu - relacja z seminarium, zdjęcia!
- Ponad rok temu
-
legendy kung fu....
- Ponad rok temu
-
odp kopnięcia w WingTsun
- Ponad rok temu
-
Kto tam jest?
- Ponad rok temu
-
Kung-Fu we Wrocławiu